Sağlık çalışanları bu tarihlerde iş bırakıyor… İşte o eylem hakkında hukuki bilgilendirme notu

Aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekimler, hemşireler ve ebeler, Sağlık Bakanlığı’nın tartışmalı yönetmeliğini protesto etmek için ülke çapında üç günlük iş bırakma eylemine başladı. TTB ise söz konusu eylem hakkında hukuki bilgilendirme notunu paylaştı

Haber Giriş Tarihi: 05.11.2024 12:00
Haber Güncellenme Tarihi: 05.11.2024 12:00

Türk Tabipleri Birliği tarafından; aile hekimlerinin yaşadıkları sorunları, taleplerini ve toplumun nitelikli sağlık hizmetine erişimin önündeki engelleri toplumla paylaşabilmek için, 5-7 Kasım 2024 tarihlerinde sağlık hizmetlerinin resmi tatillerdeki gibi sunulacağı kamuoyuna duyuruldu.

Söz konusu iş bırakma eylemi hakkında hukuki bilgilendirme notunu paylaşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Hukuk Bürosu ile Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, önemli mesajlar verdi.

ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜ ÖNÜNDEKİ HUKUKİ ENGELLER

Bilgilendirme notunda şu ifadeler yer alıyor:

“Sağlık çalışanlarının meslek kuruluşunun ve sendikaların aldığı karara dayalı yapacağı bu etkinlik, anayasal haklar arasında yer alan örgütlenme, düşünce ve ifade özgürlüğünün kullanımı niteliğindedir. Örgütlenme özgürlüğü önündeki hukuki engeller, hem Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları hem de ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler doğrultusunda yeniden düzenlenerek bu konudaki engeller kaldırılmaya çalışılmıştır. Sağlık çalışanlarının görevlerini yerine getirirken, yetkili mercilere gerekli kararların aldırılmasında kamuoyu oluşturmak için çaba göstermesi, baskı grubu oluşturması ve bunun için hukuka uygun bütün yöntemleri kullanması demokrasinin gereklerindendir. Anayasa’nın 26. maddesi ile herkesin, düşüncelerini söz, yazı, resim ve başka yollarla tek başına veya toplu olarak yayma hakkında sahip olduğu belirtilerek ifade özgürlüğü teminat altına alınmıştır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin çok sayıda kararında belirtildiği üzere, herkes görüşlerini açıklama ve anlatım özgürlüğüne sahiptir.

ÖZGÜRLÜKLERİN KISITLANABİLMESİ…

Notun devamında, “Bu özgürlüklerin kısıtlanabilmesi, öncelikle iki koşula bağlıdır. Bunlardan birincisi, yasa ile söz konusu sınırlamanın kurallarının belirlenmiş olması, diğeri ise demokratik bir toplum için kabul edilebilir ve gerekli bulunmasıdır. Kuşkusuz her türlü sınırlama, bu koşulların yanı sıra ancak ölçülülük ilkesi de gözetilerek yapılması halinde mümkündür. Hekimlerin belirtilen hususlara dikkate ederek yapacakları bu etkinlikte, sağlık çalışanlarının talepleri gündeme taşınarak, ‘düşünceyi yayma hakkı’ kullanılacaktır. Bu tür eylemler, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün sözleşmeleri, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa Sosyal Şartı ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası uyarınca demokratik hak kullanımı niteliğindedir” bilgisi yer aldı.

YARGISAL KARARLARA AYKIRILIK

Son olarak ise “Bu eylem sebebiyle sağlık çalışanlarının soruşturmaya uğratılması, ulusal ve uluslararası düzenlemeler ile yargısal kararlara aykırılık oluşturacaktır. Nitekim geçmişte benzer eylemlere katıldıkları gerekçesi ile haklarında hukuka aykırı biçimde soruşturma başlatılan kamu görevlileri hakkında beraat kararları verildiği gibi, idari işlemlerin hukuka aykırı olduğu da yargı mercilerince tespit edilmiştir. Bütün bunlara rağmen, hekimlerimizin söz konusu meşru hak arayışı ve sonrasında gerçekleşebilecek olası idari soruşturma ve benzeri durumlarda birliğimizin ve odalarımızın hukuk büroları hekimlerimize gerekli hukuksal desteği verecektir” mesajı iletildi.