AYSELİN UZUN
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde memur maaşına gelen zam oranını açıkladı. Böylelikle en düşük memur maaşı 22 bin 017 TL olarak belirlendi. Yapılan açıklama sonrasında, Gelen zamların yetersiz olduğunu savunan, sağlık çalışanları bu duruma tepki olarak iş bıraktı. En düşük memur maaşının yoksulluk sınırı altında kaldığını söyleyen Demokratik Sağlık Sen Genel Başkanı Togan Demircan ise “Sayın Cumhurbaşkanımız dan bugün plan bütçe komisyonunda görüşülecek olan memur ve emekli maaşlarına yapılacak olan yüzde 17,55 zam oranı ile seyyanen yapılan 8 bin 077 TL tutarın gazi meclisimizde revize edilmesini kamu görevlilerinin ve emeklilerin bu haklı talebini ve dahi talebimizi sizler aracılığı ile yinelemiş olalım” dedi.
MAAŞLAR YOKSULLUK SINIRI ALTINDA
Başkan Demircan, geçtiğimiz genel seçimler öncesinde memur maaşları hakkında vaatlerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, seçim sonrasında verdiği vaatleri yerine getirdiğini belirtti. Ancak bu vaatlerin verildiği tarihten bu yana, zam oranını yetersiz bulup tepki gösterdiklerini dile getiren Demircan, “Sayın Cumhurbaşkanımızın genel seçimler öncesi açıklamış olduğu “En düşük devlet memuru aylığı kamu işçisinin maaşının altında olmayacak, en düşük memur maaşı 22.000 TL olacak” beyanı hayat buldu. Dün açıklanan 22.017 TL ile bu beyanı yerine getirmiş oldu. Ancak biz bu beyanın açıklandığı gün de en düşük memur aylığının yoksulluk sınırı üzerine çekilmesi gerektiği irademizi ortaya koymuştuk. Bugün yine aynı irademizi ortaya koyuyoruz” şeklinde konuştu.
MEMUR VE EMEKLİ ÇOK CİDDİ KAYIPLAR YAŞAMAKTADIR
Demircan, memur maaşlarına gelen zamlarla birlikte, Memur Sen ve Kamu Sen’in Erdoğan’a verdikleri tepkiyi, memurların görüşleri aksine, gelen zamlardan memnun olduklarını söylediler diyerek eleştirdi. Memur ve emeklilerin konfederasyonların 6 dönemdir izlediği yanlış planlar sebebiyle ciddi kayıplar yaşadığını belirten Demircan, “Her iki yılda bir yetkili konfederasyon ve beraberinde diğer iki konfederasyonun katıldığı memur ve emeklinin gelecek iki yıllık malı ve sosyal haklarına yönelik düzenlemelerin yapıldığı toplu sözleşme görüşmelerinde altını çizerek ifade etmek isterim ki öngörüsüz konfederasyonlar nedeniyle tam altı dönemdir memur ve emekli çok ciddi kayıplar yaşamaktadır. Günlerce sürmesi gereken toplu sözleşme görüşmeleri öncesi açıklanan yüzlerce talep nasıl oluyorsa bir günde dörtte bir oranına düşürülüyor. Toplu sözleşme masası temsil yetkisini kaybetmiştir ve bunu defalarca kanıtlamıştır. Toplu sözleşme masası memuru, emekliyi temsil etmemektedir. Yetkili konfederasyon masa düzeni, masanın muhatabını, dayanışma aidatı, baraj uygulama talepleri gibi konularla milyonlarca insanın hakkına girmektedir. Hatırlayalım altıncı dönem toplu sözleşmeler sonrası memur sen ve kamu sen sn. cumhurbaşkanımıza teşekkür ettiler, "memur toplu sözleşmeden memnun" dediler. Memur toplu sözleşmeden memnun oldu mu?” ifadelerine yer verdi.