Samsun'daki Terme Çayı taşma sınırına geldi

Samsun'da Terme ilçesinde gece saatlerinde başlayan sağanak yağış, Terme Çayı'nın debisini yükselterek su baskınlarına neden oldu

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2024 22:35
Haber Güncellenme Tarihi: 07.07.2024 22:35

Samsun'un Terme ilçesinde gece saatlerinde etkili olan yağış Terme Çayı'nın debisini yükseltti.

İlçede merkeze uzak bölgelerde tarlalara su taşkınları yaşanırken, ilçe merkezinde rögarların tıkanmasıyla bazı ev ve iş yerlerinde de su baskınları yaşandı.

Vatandaş susuz kaldı

Yaşanan su baskınları ve sel nedeniyle öğle saatlerinden itibaren hanelere su verilemedi.

Vatandaşlar, su ihtiyaçlarını ilçe merkezinde çeşitli yerlere konuşlandırılan tankerlerden temin etti.

Dalgıçlar hazır bekledi

İlçe merkezinde ırmak kenarındaki tehlikeli bölgelerde polis ve bekçi ekipleri güvenlik önlemi aldı.

Dalgıçlar ve cankurtaranlar muhtemel bir olumsuzluğa karşı hazır bekletildi.  

Samsun Valisi Orhan Tavlı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan da bölgeye gelerek ilçe merkezindeki köprülerde incelemelerde bulundu.

Devlet Su İşleri (DSİ) ekipleri ve Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, Vali Tavlı ve Başkan Doğan'a bilgiler aktardı. 

Vatandaşlar, ilçeye uzun bir süredir yağış düşmediğini, dün geceden beri etkili olan yağmurun ise sel ve su baskınlarına neden olduğunu belirterek, su ihtiyaçlarını ise tankerlerden giderdiklerini söylediler.

Terme Çayı'nda taşma riskinin yağışın durması nedeniyle azaldığı belirtildi.

Vali Orhan Tavlı: Taşma riski kalmadı

 Vali Orhan Tavlı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan ve ilgili kurum amirleri ile birlikte önce Çarşamba, ardından da Terme'deki çalışmaları inceledi. Vali Tavlı, Terme Çayı'ndaki taşkın riskinin artık ortadan kalktığını duyurdu.

Tavlı şunları söyledi:

“Samsun'a geçmiş olsun. Özellikle Terme Çayı'nın doğu kesiminde yağışlar nedeniyle taşkın riski mevcuttu. Ancak şu anda debi düşüyor. Salıpazarı ilçesinden bu yana ekiplerimiz süreci yakından takip ediyorlar. Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere DSİ, Karayolları, AFAD ve diğer kurumlar teyakkuz halinde. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Şu an itibarıyla Terme Çayı'nın taşkın riski ortadan kalktı. Yarın ve Salı günü de yağış bekleniyor. Vatandaşlarımız zaten uyarılara dikkatle uyuyorlar.”

Debisi 805 m3 saniyeyi gördü

Yağış sonucu Salıpazarı ilçe merkezinden 583 m3/s, Bolas Çayı’ndan 524 m3/s maksimum debi ölçüldü. Terme Çayı ana koldan ise maksimum 805 m3/s su geldiği belirlendi. Bu su Terme ilçe merkezine azami 501 m3/s olarak intikal etti. 

Samsun Valisi Orhan Tavlı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, AFAD Afetlere Müdahale Genel Müdürü Dr. Sadi Ergin, Terme Kaymakamı Metin Maytalman, Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, DSİ 7. Bölge Müdürü Köksal Buğra Çelik ve ilgili kurum yetkilileri sahada çalışmalarını sürdürüyor. 

Taşkın alanında DSİ bünyesinde 9 ekskavatör, 3 treyler ve 4 binek araç olmak üzere toplam 16 makine ve 60 personel görev yapıyor.  Bölgede yağış durdu, Terme Çayı’ndaki su seviyenin birkaç saat içerisinde düşmesi bekleniyor.