Sesli kitap çağrısı!

Beyazay Derneği İzmir Şubesi Başkanı Salih Arıkan, güncel kitapların yayınlandığı an kabartma ya da sesli kitap olarak kendilerinin de onlara ulaşmak istediklerini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 12.10.55538 17:16
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.55538 17:16
ilksesgazetesi.com

TANER UYANIKER

Görme engelliler kabartma ve sesli kitapların azlığından yakındı. Beyazay Derneği İzmir Şubesi Başkanı Salih Arıkan özellikle güncel kitaplara çok sonra erişebildiklerini söyledi. Arıkan, "Tüm eserler E-kitap kabartma kitap ve sesli kitap olarak yayınlandığı an elimizde olmalı" dedi.

Piyasaya sürülen tüm kitaplara görme engelliler olarak sağlıklı bireylerle aynı anda erişmek istediklerinin altını çizen Arıkan, konu hakkında yayınevlerinin tedirginliğinin olduğunu ve gerekli hassasiyeti göstermediklerini ileri sürdü. Arıkan, "Yayınevleri gerekirse e-kitap satışları da yapabilir. Ama biz günümüz yazarlarının çıkardığı eserleri aynı anda okuyup yorumlamak istiyoruz. Kitaplar genel olarak e-kitap ya da sesli kitap olarak çoğaltılıyor ama belki 1 yıl belki de 10 yıl sonra oluyor bu. Bazen de bazı kitaplara gerek duyulmadığı için ya da talep olmadığı için e-kitap ya da sesli kitap formatında yayınlanmıyor. Ben kişisel olarak çıkan kitabı çıktığı zaman okumak istiyorum" dedi.

TÜM KİTAPLAR E-KİTAP FORMATINDA OLSUN

Bu konuda görme engellilere yardımcı olmak isteyen vatandaşların kitap seslendirmelerini öneren Arıkan, üniversitelerdeki akademisyenlere de çağrıda bulunarak, sosyal sorumluluk projelerinde görmeyenler için öğrencileri kitap seslendirmelerini yönlendirmelerini istedi. Arıkan, ağırlıklı olarak var olan kitapların e-kitap formatında olmasını talep ettiklerini ifade ederek şunları söyledi:  "Bu konu hakkında yaklaşık 1,5 yıl önce bir yönetmelik çıktı. Tüm basılı eserlerin bir kopyasının Ankara Milli Kütüphanesi’ne e-kitap olarak verilmesini içeren bir yönetmelikti bu. Mevcut olan yönetmelik uygulansa hayatımızı ciddi anlamda kolaylaştırır. Ancak her nedense bu yönetmelik uygulanmıyor. Biz bu yönetmeliğin uygulanmasını istiyoruz. Tüm kitapların e-kitap formatının da olmasını talep ediyoruz."