Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışmalarını yürütecek olan Siber Güvenlik Başkanlığı, Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kuruldu. Başkanlık görevi ve bağlı olduğu bakanlık ise merak edilen konular arasında. Peki, Siber Güvenlik Başkanlığı nedir? İşte merak edilenler ve daha fazlası haberimizde
Resmi Gazete’de yayımlanan kararla T.C. Cumhurbaşkanlığı bünyesinde Siber Güvenlik Başkanlığı kuruldu. Bu yeni kurum, Türkiye’nin siber güvenliğini sağlamak, stratejiler geliştirmek, özel sektörle iş birliği yapmak ve ülke çapında bilgi güvenliğini artırmak amacıyla faaliyet gösterecek.
Siber Güvenlik Başkanlığı, Ankara merkezli olarak 8 Ocak 2025 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle resmen faaliyete geçti.
Siber Güvenlik Başkanlığı’na başkanlık için henüz bir atama yapılmadı.
Siber Güvenlik Başkanlığı'nın görevleri şunlardır:
Siber güvenliğin sağlanması amacıyla politika, strateji ve hedefleri belirlemek, eylem planları hazırlamak, mevzuat çalışmalarını yürütmek, ilgili faaliyetlerin koordinasyonunu sağlamak, bunların etkin şekilde uygulanmasını takip etmek.
Siber güvenlik konusunda bilinçlendirme, eğitim ve farkındalığı artırma çalışmaları yürütmek. Siber güvenlik ve bilgi güvenliğini destekleyici projeler yürütmek. Siber güvenlik alanında kamu, özel sektör ve üniversiteler arasındaki işbirliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapmak. Siber güvenlik ekosistemi ile yerli ve millî ürün ve teknolojilerin geliştirilmesine ve yerli girişimcilerin dünya pazarında rekabetçi konuma gelmesine yönelik çalışmalar yapmak. Siber güvenliğe ilişkin ihtiyaç duyulan alanlarda Ar-Ge ve teknoloji transferi yapmak. Siber güvenlik ile ilgili yurtiçinde veya yurtdışında düzenlenen tatbikat, etkinlik ve fuarlara katılımın özendirilmesine yönelik çalışmalar yürütmek. Siber güvenlik zafiyetlerinin tespit edilmesi amacıyla çalışmalar yürütmek. Siber güvenlik alanındaki kapasitenin kritik alanlara yönlendirilmesi ve mükerrer yatırımların önlenmesi için öncelikli siber güvenlik alanlarını belirlemek. Siber güvenlik acil durum ve kriz yönetim planları oluşturmak, bu planlar çerçevesinde ortak operasyon merkezleri kurmak. Siber güvenlik alanında kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilecek teşviklere ilişkin görüş bildirmek. Mevzuatla verilen diğer görevleri yapmak.