Sözbilir, Türkiye’yi yasa boğan depremi yorumladı: “100 yılın ikinci büyük depremini yaşadık”

DEÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sözbilir, “Depremin olduğu bölgede, 500 yıldır stres biriktiren fay parçaları kırıldı” dedi

Haber Giriş Tarihi: 19.07.55072 18:20
Haber Güncellenme Tarihi: 19.07.55072 18:20
ilksesgazetesi.com

NURETTİN BAKİ - ÖZEL HABER Türkiye’yi sarsan Kahramanmaraş merkezli depremler, bölgedeki 10 kenti vurdu. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hasan Sözbilir, “1939’daki, 7.9 büyüklüğündeki Erzincan depreminin ardından son 100 yıldaki en büyük ikinci depremi yaşadık. Bilim insanlarının beklediği bir depremdi. 500 yıldır stres biriktiren fay parçaları kırıldı” dedikten sonra İzmir’deki Tuzla fay hattına da dikkat çekti.

BAŞKA FAYLAR DA KIRILMIŞ OLABİLİR! Depremin oluştuğu fayı açıklayarak değerlendirmelerine başlayan Sözbilir, “Deprem, Doğu Anadolu Fayı üzerinde gerçekleşti. Doğu Anadolu Fay hattı, 6 tane fay parçasından oluşuyor. Bu fay parçaları, birbirinden farklı zamanlarda deprem üretebilecek hatlar. İki yıl önce 6.8’lik Elazığ depreminde bu fay hatlarından biri kırılmıştı. Her fayın kendine göre bir deprem üretebilme aralığı var. Kırılan fay parçası Pazarcık Türkoğlu segmentinde yer alıyor. Bu parçanın kırıldığı görülüyor. Ancak bununla birlikte başka fay hatları da kırılmış olabilir. Meydana gelen artçılar geniş alanlara yayıldığı için başka fay hatlarını etkileyebilir” dedi.  FAYIN KIRILMA BOYUTUNU ARAŞTIRACAĞIZ Çok büyük bir fayın kırıldığına işaret eden Sözbilir, fayın kırılma boyutunu araştıracaklarını söyledi. Sözbilir, “Fayın niteliği saptandı, sol yanal doğrultu atımlı bir fay. 7.4’lük bu depremle, 4-5 metrelik bir yer değiştirme söz konusu. Onu arazide ölçmek için gideceğiz. Uluslararası sismoloji merkezleri depremin büyüklüğünü 7.8 olarak verdi. Çok büyük bir fay kırıldı ve ciddi anlamda bir yıkım var. Biz fayın kırılma boyutunu araştıracağız. 1999 Gölcük depreminden daha büyüktü ama artımız şu; Gölcük merkezli depremde nüfus yoğunluğumuz daha fazlaydı ve buna bağlı olarak maalesef can kaybımız yüksekti. Burada nüfus yoğunluğumuz daha az” ifadelerine yer verdi. 

EN BÜYÜK İKİNCİ DEPREMİ YAŞADIK Yaşanan depremin son 100 yıldaki ikinci büyük deprem olduğunun altını çizen Sözbilir, “1939’daki, 7.9 büyüklüğündeki Erzincan depreminin ardından, son 100 yıldaki en büyük ikinci depremi yaşadık. Bilim insanlarının beklediği bir depremdi. Türkiye’de 20 fay hattında kırılma bekleniyordu. 6.8’lik Elazığ ve 7.4’lük Pazarcık’ın ardından bu sayı 18’e düştü. Bununla birlikte; Hatay’dan geçen parça da uzun zamandır deprem üretmiyor. Sismik boşluk sınıfında değerlendirilen İstanbul’un güneyinde de bir hat var” diye konuştu.  İZMİR’DEKİ KORKUTAN FAY  İzmir faylarıyla ilgili de kısa bir değerlendirme yapan Sözbilir, şu ifadelere yer verdi: “Bingöl tarafında, Gölbaşı’nın kuzeyinde yine Doğu Anadolu Fayı’nda, Erzincan’da Güneysu, İzmir’de Tuzla fayı, Balıkesir’de Gökçeyazı segmenti korkutan fay hatları. Yakın gelecekte deprem üretebilir.”