Staj ve çıraklık sürelerine sigorta talebi

Staj ve çıraklık dönemlerinin SGK tarafından sigorta başlangıcı olarak kabul edilmesini talep eden vatandaşlar, Change.org adresi üzerinden kampanya başlattı

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2024 11:15
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2024 11:15

Son yıllarda emeklilik haklarıyla ilgili pek çok tartışma gündeme gelirken, vatandaşlar staj ve çıraklık dönemlerinin sigorta başlangıcı olarak kabul edilmesi için Change.org üzerinden bir kampanya başlattı. Bu kampanya, Türkiye'de mesleki deneyimlerini genç yaşta kazanmaya başlayan, ancak bu süreler sigorta başlangıcına dahil edilmediği için emeklilik hakları açısından mağduriyet yaşayan bireylerin sesini duyurmayı amaçlıyor. Özellikle gençlerin ilerleyen yıllarda emeklilikte yaşayacakları zorluklara dikkat çekilen bu kampanya, sosyal güvenlik sisteminde adalet talebini öne çıkarıyor. Başlatılan kampanyada vatandaşlar tarafından, staj ve çıraklık dönemlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sigorta başlangıcı olarak kabul etmesi talep edildi.

EMEKLİLİK HAKLARINDA BİRÇOK KİŞİYİ MAĞDUR EDİYOR

Başlatılan kampanyada ise “Çoğu kişi, mesleki becerilerini staj ve çıraklık dönemlerinde kazanır ve bu süre boyunca elde ettiği tecrübeler profesyonel hayatına doğrudan bir katkı sağlar. Ancak mevcut düzenlemeler, staj ve çıraklık dönemlerini Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sigorta başlangıcı olarak kabul etmiyor. Bu durum, emeklilik hakları konusunda birçok kişiyi mağdur ediyor. Ayrıca, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2020 verilerine göre, Türkiye'deki işsiz gençlerin yaklaşık yüzde 20'si staj ve çıraklık durumunda. Bu gençlerin çalıştıkları yılların sigortaları için sayılmaması, onların emeklilik güvenliklerini de olumsuz etkiliyor. Eşit bir sistem ve adil bir gelecek için, staj ve çıraklık süresini SGK başlangıcı olarak kabul etme hakkını savunuyoruz. Bu haklarının tanınması için hükümetten adım atmasını istiyoruz. Lütfen bu talebimize destek verin ve bu dilekçeyi imzalayın” ifadelerine yer verildi.