Sürücü belgesini yenilemeyen yandı! Son gün 31 Aralık

Eski tip sürücü belgesini yenilemeyen kişilerin sürücü belgeleri geçersiz sayılacak ve cezai yaptırımlarla karşılaşacaklar. Sürücü belgelerini yenilemek için son tarih 31 Aralık 2024 olarak belirlendi.

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2024 14:19
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2024 14:19

Araç sürücülerinin trafiğe çıkabilmesi için eski tip sürücü belgelerini, 1 Ocak 2016 yılında verilmeye başlanan yeni tip sürücü belgeleri ile değiştirmesi gerekiyor. Hali hazırda eski tip sürücü belgelerini kullanmaya devam eden 6 milyon 264 bin kişi, sürücü belgelerini değiştirmediği takdirde trafiğe çıkamayacağı gibi, tespit edildiğinde ağır cezai yaptırımlar ile karşılaşacak. Sürücülere, sürücü belgelerini değiştirmeleri için verilen süre 31 Aralık 2024 tarihinde sona erecek.

İNDİRİMLİ DEĞİŞİM FIRSATI

Belirtilen tarihe kadar sürücü belgesini yenilemek üzere başvuran sürücüler, indirimli fiyattan yararlanarak ehliyetini 15 TL karşılığında yenileyebilecek. Yeni yılda 2025 tarifesine geçileceğinden, sürücü belgelerini değiştirmek isteyenler bu indirimden faydalanamayacak. Bununla birlikte yeni yılda sürücü belgesini hali hazırda değiştirmemiş olan sürücülerin belgeleri geçersiz sayılacağından, bu belge ile araç kullandığı takdirde Karayolları Trafik Kanunu'na göre gerekli cezai işlemler uygulanacak.

Sürücüler Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesi üzerinden ya da birçok kamu bankası üzerinden tek seferde, 13 liralık değerli kağıt bedeli ve 2 liralık vakıf payı bedelini yatırarak yeni sürücü belgesini talep edebilirler. Yeni tip sürücü belgeleri PTT aracılığı ile 2 iş günü içerisinde sahibine teslim ediliyor.

SÜRÜCÜ BELGESİ YENİLEME BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Sürücü belgesini yenilemek isteyen sürücülerin öncelikle Alo 199 çağrı merkezi, mobil uygulama veya randevu.nvi.gov.tr üzerinden randevu alması ve gerekli evraklar ile birlikte en yakın nüfus müdürlüklerine müracaat etmesi gerekiyor. Başvurusu tamamlanan vatandaşların sürücü belgeleri, 2 iş günü içerisinde kendisine teslim ediliyor. Bu süreçte kişiler, kendilerine verilen geçici sürücü belgesi ile araç kullanmaya devam edebiliyor.

SÜRÜCÜ BELGESİ YENİLEME BAŞVURUSUNDA GEREKLİ EVRAKLAR

Sürücü belgesi yenileme başvurusunda vatandaşlardan istenen belgeler, eski tip sürücü belgesi, sürücü sağlık raporu, biyometrik fotoğraf ve başvuru ücretinin ödendiğine dair dekont olarak açıklandı. Bununla birlikte sürücü belgesi yenileme başvurusunda bulunan kişinin, Merkezi Nüfus İdaresi Sisteminde (MERNİS) kayıtlı bir adresinin bulunması şartı aranıyor.