İzmir Tabip Odası, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya seslenerek kızamık konusundaki verilerin şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini söyledi
Haber Giriş Tarihi: 04.08.55434 09:40
Haber Güncellenme Tarihi: 04.08.55434 09:40
ŞÜKRAN ŞEYMANUR ARSLAN Son günlerde sağlık alanında en çok konuşulan konulardan biri olan kızamık konusunda vaka sayılarındaki artış dikkat çekerken halktaki tedirginlik de devam ediyor.
Kızamığa bağlı ölüm iddialarının da gündeme gelmesinin ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün bir açıklama yaparak iddiaları yalanladı ve “Kaygı uyandıran 'kızamığa bağlı ölüm' iddiaları asılsızdır. Ülkemizde kızamık vakalarına bağlı ölümler olduğu yönünde medyada yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Konuyla ilgili kaygı uyandıran iddialar asılsızdır” ifadelerini kullanırken vaka sayılarındaki artışı doğrulamıştı. Bakan Koca ayrıca aşılamanın önemine de dikkat çekerek ilk basamak sağlık hizmetini işaret etmişti.
Öte yandan; Bakan Koca’nın açıklamasının ardından İzmir Tabip Odası’ndan konuya ilişkin değerlendire geldi.
İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu adına Oda Genel Sekreteri Dr. F. Yüce Ayhan tarafından yapılan açıklamada kızamık konusunda yetkililerin şeffaf davranmadığı belirtilirken verilerin kamuoyuyla paylaşılması çağrısında bulunuldu.
İZMİR’DE ÖLÜMLÜ VAKA BİLDİRİLMEDİ
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“Son günlerde artan kızamık olguları üzerine yaptığımız açıklamaların farklı basın organlarında sadece bir yönüyle ele alınması ve Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklamalar nedeniyle yeni bir değerlendirme yapma gereği duyduk.
İzmir’de kızamık olgularında bir miktar artış bulunduğu gözlenmektedir. Meslektaşlarımızın paylaştığı gözlemler dışında elimizde sayısal veri bulunmamaktadır. Aşı ile önlenebilir bir çocukluk çağı hastalığı olan kızamık, bağışıklığı olmayan duyarlı topluluklarda ölümcül sonuçlar doğurabilecek bir tehdit oluşturmaktadır. Şu ana dek İzmir özelinde ölümlü vaka bildirilmemiştir. AŞI REDDİ KİŞİSEL HAK OLMAMALIDIR
Olguların kümelendiği toplulukların deprem sonrası ilk anda artan toplumsal hareketlilik ve birinci basamak sağlık hizmetlerindeki geçici aksamaya maruz kalan kesimler ve düzensiz göç nedeniyle ülkemizde yerleşmiş ancak birinci basamak hizmetlerine entegrasyonu sağlanmamış göçmenlerin olması beklenen bir durumdur. Bazı basın organlarında sorunun sebebi olarak sığınmacıların öne çıkarılması yanlış bir tutumdur. Sorunun kaynağı temel sağlık hizmetlerinden yararlanamayan kişilerin varlığıdır. Çözümün ise aşılama hizmetlerinin toplumun her kesimine hızla ulaştırılması, tüm kesimlerin temel sağlık hizmetlerinden eşit ve adil biçimde yararlandırılması olacağı açıktır.
Bir diğer sorun ise aşı reddinin bir hak olarak tanınmasıdır. Toplumsal etkileri nedeniyle aşı reddi kişisel haklar arasında kabul edilmemelidir. Aşı reddi nedeniyle ortaya çıkan olguların toplumun diğer bireyleri açısından bir tehdit oluşturması kaçınılmazdır.
Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca ülkemizde kızamık açısından bir sorun olmadığı açıklamasını yapmakla birlikte sayısal veri paylaşmamıştır.
Beklentimiz kızamık olgu sayılarının ve aşılanma oranlarının uzmanlık dernekleri ve TTB ile şeffaf bir biçimde paylaşılmasıdır. Ayrıca bakanlığın aşı takvimine ilişkin tavsiye kararını standart uygulama haline getirmesi de uygun olacaktır.”