Taksim Dayanışma Bileşenleri Platformu olarak da bilinen Taksim Dayanışması, Taksim Yayalaştırma Projesi ile birlikte daha birçok derneğin, odanın ve bazı siyasi partilerin bir araya gelerek Taksim bölgesinin yeniden düzenlenmesi noktasında halkın da söz sahibi olmasını sağlamaya çalışan bir topluluk olarak ortaya çıkmıştır.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 16 Eylül 2011 yılında oy birliği ile Taksim Yayalaştırma Projesi’ni kabul etmesinden sonra 4 Ocak 2012’de Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun bu projeyi onaylaması ile birlikte Taksim Dayanışması isimli topluluk tarafından pekçok protesto, yürüyüş ve etkinlik tertip edilmişti.
Taksim Dayanışması tarafından düzenlenen ilk etkinlik 6 Haziran 2012 tarihinde gerçekleşmiş olup, Gezi Parkı’nda bir araya gelen Taksim Dayanışması grubu üyelerinin bir basın açıklaması yaparak dağılması ile son bulmuştu. Bu olayın ardından 2012 yılının Kasım ayında Taksim Dayanışması grubu üyeleri başta olmak üzere pek çok kişi ve kuruluş Gezi Parkı’nın betonlaşmasına karşı çıkıp, tepkilerini ortaya koymak adına Taksim’de nöbet tutacaklarını bildirmişti.
Bu olayın ardından 2 Mart 2013 tarihinde Taksim Dayanışması isimli grubun üyeleri Gezi Parkı’nın yıkımına karşı olduklarını göstermek adına Taksim Metro İstasyonu çıkışında imza kampanyası düzenlemişti. 2013 yılında yaşanan Taksim Gezi Parkı protestolarında etkin rol oynayan Taksim Dayanışması, özellikle protestoların yoğun yaşandığı ilk günler aktif bir şekilde sahada bulunmuştu. Taksim Gezi Parkı olaylarının başladığı 27 Mayıs 2013 tarihli gece de birçok sivil ve kuruluşun protestoların yapıldığı Taksim Gezi Parkı’nda nöbet tutma eylemi yapmak ve bu nedenle çadırlarda kalmak istemeleriyle Gezi Parkı olayları başlamış oldu.
GEZİ OLAYLARI NASIL BAŞLADI?Taksim Gezi Parkı olayları, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan ve sadece umumi hizmette kullanılmak koşulu ile tapuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edilmiş olan Taksim Gezi Parkı için koruma kurulu kararı olduğu halde Topçu Kışlası'nın, Taksim Yayalaştırma Projesi çerçevesinde imar izni olmadan inşa edilmesini engelleme eylemi olarak başlamıştır ve ardından tüm Türkiye’ye yayılmıştır.
GEZİ PARKI DAVASIOsman Kavala, Memet Ali Alabora ve Can Dündar'ın da aralarında bulunduğu 16 kişi hakkında toplam 47 bin 520 yıl hapis istemiyle dava açıldı. Dava, "olayları organize ettiği ve finansman sağladığı" iddialarıyla açıldı.
BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Gezi Parkı olayları nasıl bitti?