‘Tarihi’ hatadan dönüldü: ‘Sakin Şehrin’ planları askıda

Seferihisar’da Sığacık bölgesi planları, revize edilerek yeniden askıya çıkarıldı. Planlarda daha önce yol planına alınan tarihi kalıntı koruma altına alındı

Haber Giriş Tarihi: 14.08.55420 15:16
Haber Güncellenme Tarihi: 14.08.55420 15:16
ilksesgazetesi.com

TENZİLE AŞÇI

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan Seferihisar Sığacık ve Batı Akarca Planlama Bölgesi planları yeniden askıya çıkarıldı.

Şehir Plancıları Odası’nın açmış olduğu dava sonucunda iptal edilen planlar, geçtiğimiz ay yeniden askıya çıkarılmıştı. Planlarda Ekmeksiz Tabiat Parkı’nı da içine alan 814 hektarlık bölgeyi kapsayan alanda yeni parseller yapılaşmaya açılması dikkat çekerken, askı sürecinde yapılan itirazların ardından yapılan revizyon neticesinde ‘Sakin Şehrin’ 1/5000 ölçekli koruma amaçlı imar planları yeniden askıya çıkarıldı.

Askıya çıkarılan yeni planlarda daha önceki planda sehven unutulan “Tümülüs Alanı” ile içinde bulunduğu düzenleme alanına ilişkin gerekli değişiklikler de yapıldı. Plan genelinde toplamda 7 bölgede plan değişikliği yapıldı.

Plan raporunda, bazı bölgelerde özel mülk malikleri tarafından yapılan itirazlar neticesinde park ve yol güzergahlarında düzenlemeler yapıldığı, zeytin ve mandalina ağaçlarının bulunduğu bölgede hem kamu zararının hem de zayiat yaşanmaması için 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’nda “Ticaret Turizm Konut Alanı” ile “Park ve Yeşil Alanı” yer değiştirildi. Hazırlanan planlar kapsamında ticaret-turizm-konut ve gelişme konut alanları artırılarak nüfus artışının önü açıldı.

PARK ALANI KONUT ALANI YAPILDI

Daha önce askıya çıkarılan planlarda özel mülk sahibinin bin 801 metrekarelik alanı kapsayan bölgedeki “Yol, Park ve Otopark” alanına yönelik yaptığı itiraz kapsamında bölge, yeni planlarda “Düşük Yoğunluklu Gelişme Konut Alanı” olarak değiştirildi. Planlarda ayrıca alana ilave edilen “Gelişe Konut Alanı” fonksiyonu doğrultusunda “Park ve Yeşil Alan” ve “Genel Otopark Alanı” yeniden düzenlendi.

TARİHİ KALINTIYI KORUYAN DEĞİŞİKLİK

Planlarda ayrıca, bir önceki planlarda göz ardı edilen Tümülüs(höyük) kalıntıları da koruma altına alındı.

Konuya ilişkin plan değişikliğinde; özel mülkiyete ait 65 ada 1,8 ve 23 parsellerde yer alan 18 metre çapında dairesel bir hat oluşturan tek sıra halinde mermer blokların bir yapıya ait temel kalıntıları olduğunun tespit edildiği, Teos Kazı Başkanı tarafından söz konusu yapının dairesel peribolos duvarına sahip Tümülüs olduğuna işaret edildiği, Karagöl-II Tümülüs’ü olarak adlandırılan yapının “Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak belirlenmesine karar verildiği belirtildi.

Plan raporunda, koruma alanı olması gereken bölgeden bir önceki planlarda 10 metrelik taşıt yolu geçirildiğine dikkat çekilirken yeni planlarda Tüülüs’ün koruma alanı içine alındığı ve 10 metrelik taşıt yolunun güzergahının değiştirildiği ifadelerine yer verildi.

NÜFUS YOĞUNLUĞU ARTACAK

Askıya çıkarılan ve toplamda 104 bin 574 metrekareyi kapsayan plan değişikliğinde; bin 189 metrekare olan ticaret-turizm-konut alanı 17 bin 622 metrekare, 16 bin 692 metrekare olan gelişme konut alanı 19 bin 201 metrekare, günübirlik tesisi alanı 5 bin 749 metrekare, 39 bin 656 metrekare olan tarım alanı 32 bin 198 metrekare olarak belirlendi.