SEMİ TEKTAŞ-ÖZEL HABER - Asgari ücretin 3’te 1 oranında 5 bin 100 TL maaşlar ile çalışan stajyerler ücretleri ödenmeyerek mağdur ediliyor. Şehir hastanelerinin yapımlarında milyonlarca lira harcanırken o hastanelerde çalışan stajyerlerin maaşları ise ödenmiyor. Yapımında 1 milyar 638 milyon 22 bin TL harcanan, açılışı defalarca ertelenerek siyasi propaganda malzemesi haline gelen İzmir Şehir Hastanesi’nde stajyerler en az 2 aydır maaşlarının yatmamasından şikayetçi. Aynı durum Aliağa Devlet Hastanesi’nde çalışan stajyerler içinde geçerli, 488 milyon euroya yapılan Bursa Şehir Hastanesi’nde çalışan stajyerler içinde geçerli... Stajyerler 5 bin 100 liraya geçinmeye çalışıyor. SES İzmir 2 No’lu Şube Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Nur Ali Dede, meslekteki şartlar nedeniyle yeni nesillerin sağlık alanlarını tercih etmediğini dile getirirken daha mesleğinin başında yaşanılan bu sorunlar nedeniyle sağlık çalışanlarının yurtdışına yöneldiğini ifade etti. Demokratik Sağlık Sendikası Genel Başkanı Togan Demircan ise ödemelerin tasarruf tedbirlerine takıldığını söyledi.
20’den az çalışanı olan iş yerlerinde stajyerlerin ücreti asgari ücretin net tutarının en az yüzde 15’i; 20 ve üzeri çalışanı olan iş yerlerinde stajyerlerin ücreti asgari ücretin net tutarının en az yüzde 30’u; çırak ve aday çırak statüsünde mesleki eğitim görenlere asgari ücretin net tutarının en az yüzde 30’u ücret olarak ödeniyor. Bu duruma çalışan sayısı 20 ve üzeri olan iş yerlerinde stajyer maaşı 5 bin 100 TL, çalışan sayısı 20’den az olan iş yerlerinde ise 2 bin 550 TL stajyerlik maaşı ödeniyor. (20’den az çalışanı olan yerlerde kalan kısmı devlet karşılamakta)
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir 2 No’lu Şube Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Nur Ali Dede, sağlık mesleklerine olan tercihlerin gittikçe azaldığının altını çizerken tercih edenlerin ise bu çalışma koşulları nedeniyle Avrupa’ya yöneldiğini ifade etti. Dede, “18 şehir hastanesi müteahhidine 3’er aylık dönemler halinde kira bedellerini peşin ödeyen Sağlık Bakanlığı çalışan stajyer sağlık emekçilerinin hakkedişlerini ödeyecek bütçe bulamıyor. Sağlık meslekleri şiddet, angarya, ucuz işçilik, uzun çalışma gibi birçok sorunu nedeniyle her geçen yıl gençler tarafından daha az tercih edilirken; tercih edenler ise daha staj döneminde ücretlerinin yatmaması nedeniyle ucuz işçilik ve angarya ile staj döneminde tanışıyor. Bu durum sağlık mesleklerini tercih edenlerin daha üniversitedeyken yabancı ülkelere yönlenmelerine neden oluyor. Bu gençleri ülkeden soğutmanın ve ülke dışına zorlamanın bir yolu da ülkenin sağlık otoritesine kurumlarına güvenini sarsmaktan geçiyor. Düşünün sağlık otoritesi gençlerin gidişini engelleyecek politikalar geliştireceğine sağlık kurumlarının güvenirliğine zarar vererek stajyer öğrencilerin hak edişlerini gasp ediyor ve gençleri yurtdışına göçe zorluyor. ‘Giderlerse gitsinler yenileri ile yola devam ederiz’ deseniz de yeniler daha yola çıkmadan sağlık sisteminin çürümüşlüğü ile karşılaşıp rotasını Avrupa’ya yönlendiriyor” diye konuştu. Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi’nde çalışan bir stajyer ise, “Ulusal staj programı kapsamında Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi’nde 1 Ağustos ve 28 Ağustos arasında 1 ay gönüllü staj yaptım. Staj biteli 2 ay oldu ama hala maaşı yatırmadılar ve stajyer maaşını da azalttılar” dedi.
Maaşların tasarruf tedbirleri nedeniyle genel bütçeden beklendiğini ifade eden Demokratik Sağlık Sendikası Genel Başkanı Togan Demircan, maliyenin bu kararının gözden geçirmesi gerektiğini belirtti. Demircan, “Stajyer öğrenciler ile ilgili tasarruf tedbirleri kapsamında 2024 yılı itibariyle maaş ödemelerinde gecikme yaşanıyor. Stajyerlerin maaş bordoları düzenleniyor. Ve ödeme için genel bütçeden ödeme için izin istiyor. Bu ödemeyi de maliye bekletiyor. Zaten asgari ücretin yüzde 30’u kadar bir maaş ödemesi yapılıyor stajyerlere. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullar tabi elbet önemli, kıymetli ama yaşlıdan, çocuktan, öğrenciden keserek tasarruf yapılabilir mi? Bence yapılamaz. Ailelerin zaten ekonomik durumları ortada. Asgari ücretin 3’te 1’i oranında yapılan ödemeler 5 bin- 5 bin 500 TL civarında bir tutara denk geliyor. Bugün bir evladımızın cebinde ailesinin verdiği 3 kuruş harçlığın dışında almış olduğu bu ücret ona rahat bir nefes aldırtacak, ailesine de rahat bir nefes aldırtacak. Maliye’nin bu ödemeyi yeniden bir gözden geçirmesi gerekiyor. Memur maaş ödemeleriyle birlikte stajyerlerinde ücretlerinin ödenmeleri yapılması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.
İzmir Şehir Hastanesi’nde çalışan bir stajyer, maaşını 2 aydır alamadığını belirterek “İzmir Şehir Hastanesi’nde stajyer maaşımız yatırılmıyor. Yol parası vb. sıkıntı yaşıyoruz. Yemekler kötü olduğu için ayrıca ücret ödüyoruz. Lütfen yardımcı olun, çok paramız gidiyor, çok yoruluyoruz. 2 aydır maaşımız yatmıyor, maaş birimi yeterli açıklama yapmıyor” diye konuştu. Bursa Şehir Hastanesi’nde çalışan bir başka stajyer ise “Kızım Bursa Şehir Hastanesi’nde çalışmaya başlayalı neredeyse 2 ay oldu. Ama hala maaşını ödemiyorlar. Nedeni sorulduğunda ise haziran ayının maaşlarının hala ödenmediği gerekçesiyle beklememiz gerektiğini söylüyorlar. Kızımla beraber farklı yerlere staja başlayan arkadaşları maaşlarını almasına rağmen, Bursa Şehir Hastanesi maaşları ödemiyor” dedi. İzmir Aliağa Devlet Hastanesi’nde çalışan bir stajyer ise, “İzmir Aliağa devlet hastanesinde stajyer olarak çalışmaktayım. Maaş günü gecikmesine rağmen hâlâ maaş yatmamaktadır ve bunun aylarca süreceğini söyleniyor. 4 ay önce ki stajyerlerin maaşlarının yatmadığı söylenip geçiştiriliyor, Devletin parayı yatırmadığı söyleniyor” ifadelerini kullandı.