5 Ekim 2023 tarihinde yayımlanan UTTS Uygulama Genel Tebliği ile belirlenen mükelleflerin araçlarına Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takma zorunluluğu getirildi. UTTS’nin devreye girmesiyle birlikte, akaryakıt alımında TTB’de yer alan plaka bilgileri, ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak aktarılacak. Bu sayede plaka bilgisi manuel olarak girilmeyecek ve hata riski en aza indirilecek. Peki, Taşıt tanıma sistemi zorunluluğu ne zaman başlıyor? Taşıt tanıma sistemi mecburi mi? İşte merak edilen ayrıntılar...
Akaryakıt sektöründe adil rekabet ortamının oluşturulması ve kayıt dışı ekonominin önüne geçilmesi amacıyla hayata geçirilen sistem, istasyonlardaki akaryakıt pompalarına entegre ödeme kaydedici cihazlar aracılığıyla taşıt plaka bilgilerinin otomatik olarak aktarılmasını sağlar. Bu yöntem, plaka bilgilerinin manuel girişini ortadan kaldırarak süreci daha güvenli ve verimli hale getirir.
Vergi mükelleflerine ait iş araçlarının akaryakıt ve LPG alımlarında kullanılacak Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), 1 Ocak 2025 itibarıyla zorunlu olarak devreye girecek.
Bununla birlikte, 1 Temmuz 2025'ten itibaren ilk kez tescil edilen sıfır araçlar, kayıt işlemini izleyen bir ay içinde özel taşıt tanıma sistemi ile donatılacak. Mevcut araçlar ise en geç 30 Haziran 2025’e kadar UTTS kapsamına alınacak.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), yalnızca vergi mükellefi kişi ve kuruluşlar için zorunlu olacak. Bu kapsamda, iş yerlerine ait veya kiralanmış taşıtlara sahip mükelleflerin, 31 Aralık 2024’e kadar araçlarına taşıt tanıma birimi taktırmaları gerekiyor.
Bireysel taşıt sahipleri için ise sisteme dahil olma zorunluluğu bulunmamakla birlikte, talep edenler bu hizmetten isteğe bağlı olarak yararlanabilecek.
Sistem sayesinde, vergi mükelleflerinin akaryakıt alımları sırasında düzenlenen ödeme kaydedici cihaz fişi, UTTS’ye uygun olarak hazırlanacak ve bu fişlerin gider olarak beyan edilmesi sağlanacak.