TOSBİ ihracatı arttırmak için destek bekliyor

TOSBİ’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Akdaş, “İhracatımızı 3'e katlamak mümkün. Bunun için TOSBİ bünyesindeki Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait 530 dönümlük sanayi arazinin, tarafımıza tahsis edilmesini istiyoruz" dedi

Haber Giriş Tarihi: 24.05.55721 04:20
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.55721 04:20
ilksesgazetesi.com

Dev sanayi kuruluşlarını bünyesinde barındıran Tire Organize Sanayi Bölgesi (TOSBİ) 2023 yılı değerlendirmesini ve gelecek hedeflerini paylaşmak adına basın mensuplarıyla bir araya geldi. TOSBİ’de bulunan toplantı odasında gerçekleşen basın buluşmasına Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Akdaş, TOSBİ Bölge Müdürü Oğuz Düztaş ve TOSBİ Yönetim Kurulu Üyesi Gülçin Güloğlu Uğuz katılım gösterdi. Programda konuşan Akdaş, “İhracatımızı 3'e katlamak mümkün. Bunun için TOSBİ bünyesindeki Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait 530 dönümlük sanayi arazinin, tarafımıza tahsis edilmesini istiyoruz" dedi.

VAKIF DEMEK DAYANIŞMA DEMEK

Küresel sanayi kuruluşlarını bünyesinde barındıran Tire Organize Sanayi Bölgesi (TOSBİ) yılın ilk 10 ayında 200 Milyon Dolar ihracata imza attı.  İhracatı 3’e katlayabilmenin mümkün olduğunu fakat bunu için TOSBİ bünyesindeki Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait 530 dönümlük sanayi arazinin, tahsis edilmesi gerektiğini belirten Akdaş, “OSB’nin kuruluş aşamasında, kamulaştırma yasası gereği kamulaştırılamayan, daha sonra TOSBİ ile Vakıflar Genel Müdürlüğü arasında yapılan bir protokol ile tek bir bölgede toplanan Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait 530 bin 97 metrekare büyüklüğünde bir arazi var. Bu sanayi parselinin tarafımıza devrini veya sanayiciye tahsis yolunun açılmasını istiyoruz. Bölgemizin büyümesini sürdürebilmek, yeni yatırımlara ev sahipliği yapabilmek için buna ihtiyacımız var. Bu olmadığı takdirde, yüzde 25 oranında arazi yatırıma açamayacağız. İzmir genelinde hiçbir OSB'de böyle bir yeni yatırıma açılabilecek alan imkânı yok. Bu alanlar için yatırımcımız da var. Yeter ki Vakıflar Genel Müdürlüğü buna onay versin. Çünkü vakıf demek yardımlaşma ve dayanışma demektir. Gelin sanayiciye destek olun, gelin bu arazileri üretime açalım, insanlara iş ve aş götürelim. Bundan daha güzel yardımlaşma olabilir mi?” diye konuştu.

MÜJDE BEKLİYORUZ

TOSBİ'nin 30 yıl önce sanayicinin, sanayiciye desteğiyle, kredi kullanmadan, firmaların kendi öz sermayeleriyle kurulduğunu hatırlatarak burada en uygun yöntemin alanları sanayiciye tahsis etmek olduğunu vurgulayan Akdaş “Sanayiciler AR-GE ve inovasyon ışığında katma değerli üretimle ülke ekonomisinin lokomotifi. TOSBİ'nin de İzmir'deki tüm OSB'ler içinde 4 milyon 63 bin 93 metrekare kurulum alanıyla, gelişen ve gelişmeye en müsait OSB. Bu yerler tarımsal alanlar da değil. Gelişen, büyüyen ve uluslararası firmaların ilgisi üzerinde bir bölge olarak bizler bu alanlarda binlerce insana iş,aş sağlayabiliriz. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün ya satış yönünde ya da yap işlet devret modeli şeklinde bir irade göstermesi en büyük arzumuz. Bu konuda artık bir müjde bekliyoruz” dedi.

TOSBİ KADIN İSTİHDAMINDA ÖRNEK

TOSBİ’nin, eğitime ve kadın istihdamına önem veren bir üretim ve ihracat merkezi olduğuna dikkat çekten TOSBİ Yönetim Kurulu Üyesi Gülçin Güloğlu Uğuz ise Teknolojiyi ve değişimi yakından takip ederek sürdürülebilir bir büyüme modeli için durmadan çalışıyor, ihracatta rekabeti güçlendirmenin yollarını arıyoruz. Hem bir kadın hem de bir sanayici olarak gelişim için her alanda daha çok kadına ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. TOSBİ bu anlamda da Türkiye için çok güzel bir örnek. 6 bin 576 bin kişiyi istihdam eden TOSBİ'de kadın çalışan sayımız yüzde 35'e ulaştı. Hedefimizi ise yüzde 50 olarak belirledik. Üretmek ve kazanmak isteyen tüm yatırımcıları bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

YEŞİL OSB YOLUNDAN İLERLEYECEĞİZ

TOSBİ’de şimdiye kadar gerçekleştirilen, devam eden ve gelecek projelerden bahseden TOSBİ Bölge Müdürü Oğuz Düztaş, “13'ü yabancı 91 firmanın yer aldığı TOSBİ'nin, alt ve üst yapıları ile tam donanımlı. Atıksu arıtma tesisinde arıtılan suyun, ileri arıtma ile tarımsal sulamada kullanılıyor. Bölgede bugüne kadar 30 bini aşkın ağaç dikimi gerçekleştirildi. OSB bünyesinde firmaların kurdu ve GES santralleri ile toplam tüketimin yüzde 38'ini karşılıyoruz. Yeşil OSB olma yolunda emin adımlarla ilerlemeye, ticaretten sanayiye, tarımdan finansa kadar birçok sektörde sürdürülebilir dönüşüm için öncü rol üstlenmeye devam edeceğiz” diye belirtti.

TİRE’DE GÖRÜNDÜĞÜNDEN DAHA FAZLASI VAR

Toplantının ardından basın mensuplarıyla birlikte dünya’nın en büyük üçüncü, treyler markası olan Krone firması ziyaret edildi. Ziyaretinde konuşan Krone Ticari Araçlar Genel Müdürü Kartal Erköy “Tire’de her anlamda göründüğünden çok daha fazlası var. Krone olarak şimdiye kadar Tire’de 48 milyon euro yatırım yaptık. Bu sene de yatırımlarımıza devam edeceğiz” dedi.