TTB AHEK ve SES’in Vergide Adalet eylemleri 43. haftasında da devam etti

Eziyet Yönetmeliği olarak adlandırdıkları yönetmeliklerin iptal edilmesini talep eden sağlık emekçileri, vergide ve gelirde adalet sağlanmasını talep etti

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2025 12:18
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2025 12:18

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu (TTB AHEK) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) öncülük ettiği, illerde sağlık emek-meslek örgütlerinin de katıldığı ‘Sağlık Çalışanları Vergide Adalet İstiyor’ başlıklı eylemler, 43. haftasında devam etti.

Aile sağlığı merkezleri ve vergi daireleri önlerinde yapılan basın açıklamalarında ‘Vergide Adalet İstiyoruz’ ve ‘Eziyet Yönetmeliği’ne Hayır’ yazılı pankartlar ve dövizler taşındı.

HALK NEZDİNDE HAKLI GÖRÜLMÜŞ…

43. hafta için hazırlanan basın açıklaması şöyle: “Sağlık Bakanlığı 1 Kasım 2024 tarihinde yayımladığı Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ni iptal etmek yerine kamuoyunu yanıltan demeçler vermektedir. Bakan Kemal Memişoğlu, ‘aile hekimliği maaşlarını kesmediklerini, aksine teşvik miktarlarını artırdıklarını’ söyleyerek halkı ikna edeceğini düşünüyor. Ancak halkın hem kendilerine hem de sağlık çalışanlarına eziyet çektirecek yönetmeliğe karşı sağlık çalışanlarına desteği tamdır. Birinci basamak sağlık çalışanlarının haklılığı ve aylardır sesini herkese iletme çabası apaçık ortadayken; Sağlık Bakanlığı’nın iş bırakma eylemlerini etkisiz kılma çabaları üzücüdür. Haklarında tutanaklar tutularak ücret kesme ve grup düşürme işlemleri yapılması, eylemlerin başarısını gölgeleyememiştir. TTB ve sağlık emek-meslek örgütlerinin çağrısıyla yapılan iş bırakma eylemleri halk nezdinde haklı görülmüş ve desteklenmiştir.”

DERHAL GERİ ÇEKİLMESİNİ İSTİYORUZ

Açıklamanın devamında, ‘ne istediklerini’ de aktaran sağlık emekçileri, şunları sıraladı: “Eziyet Yönetmeliği’nin derhal geri çekilmesini ve sağlık emek-meslek örgütleri olarak ortaklaştığımız taleplerimiz doğrultusunda yeni bir yönetmeliğin hazırlanmasını istiyoruz. Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ile aile sağlığı merkezleri (ASM) kamu tarafından sağlanmalıdır. Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelediği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar ASM sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır. Aile hekimliğinde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. ASM’lerde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir.”

HER ÇARŞAMBA DEVAM EDECEĞİZ

Son olarak ise, “Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik ödeme kriterleri; aile hekiminin çalışma kriterleri ile değil, kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir. ASM çalışanlarının kanun değişikliği gerektiren teşvik ücreti katsayısı en az iki katı ve tavan ücreti en az üç katı oranında artırılmalıdır. ASM’lerde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak, tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir. Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil, şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı; etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır… Tam 11 ay önce başlattığımız ‘Vergide Adalet İstiyoruz’ eylemlerimizi taleplerimiz karşılık bulmadığı için 2025 yılında da sürdüreceğiz. ‘Eziyet Yönetmeliği’nin iptal edilmesi, vergi kesintilerinin yıl içinde sabit kalması ve kesinti oranının yüzde 15 ile sınırlanması için eylemlerimize her çarşamba devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi.