Türk Kızılay, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından başlattığı Çiftçi Destek Programı'nın ilk aşamasının tamamlandığını duyurdu.
Bu program, depremden en fazla etkilenen altı ilde, üretim araçları zarar gören çiftçilerin tarım ve hayvancılık faaliyetlerini sürdürebilmeleri ve bölgedeki üretimi desteklemeyi hedefliyor. Program kapsamında toplamda 2.797 çiftçiye, iki aşamada sağlanacak desteklerin ilk etabı olarak 70 milyon 870 bin lira ödeme gerçekleştirildi.
Destek alan çiftçiler arasında Kahramanmaraş'ta 538, Hatay'da 439, Malatya'da 388, Adıyaman'da 591, Gaziantep'te 455 ve Osmaniye'de 386 çiftçi bulunuyor. Bu çiftçiler, tarım ve hayvancılık gibi temel geçim kaynaklarına sahip olup, ürün ve ekipman kaybı yaşayan küçük ölçekli üreticilerden oluşuyor.
Desteklemenin belirlenmesi sürecinde, Kızılay 6 ildeki İl Tarım Müdürlükleri ile işbirliği yaptı ve çiftçilerin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Hayvan Kayıt Sistemi'ne (TÜRKVET) kayıtlı olma koşulunu aradı. Program kapsamındaki destek miktarı, ekim yapılan alan veya sahip olunan büyükbaş/küçükbaş hayvan sayısı gibi kriterlere dayalı olarak çiftçilerin üretim kapasitesine göre belirlendi.
Kızılay, deprem bölgesindeki illerde tarım ve hayvancılığı yeniden canlandırmak amacıyla başlattığı bu programla üreticilerin tarımsal girdi, ekipman, ham madde ve diğer malzemeleri temin etmelerine yardımcı oluyor. İlk aşamadan yararlanan çiftçiler, izleme ve değerlendirme süreçlerinin ardından uygun bulunmaları halinde, ikinci faz ödemelerini kasım ayında alacak. Böylece Kızılay’ın Çiftçi Destek Programı aracılığıyla bu yıl sağladığı toplam destek miktarı 141 milyon 740 bin liraya ulaşacak.
Geçen yıl 6 Şubat depremlerinin ardından, Kızılay 860 çiftçiye toplam 24 milyon 761 bin lira nakit desteği sağlamıştı ve deprem bölgesinde tarım ve hayvancılığı canlandırmak için çalışmalarına devam ediyor.