Türk Tabipleri Birliği’nden ÖSYM’ye soru ve talepler

TTB, TUS sonuçlarındaki puan kesintilerinin usulüne uygun yapılmadığı şikayetleri ile ilgili ÖSYM’den yanıt istedi

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2024 14:55
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2024 14:55

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı’na (ÖSYM) bir yazı yazarak Tıpta Uzmanlık Yönetmeliği’nde mesleki bilgi puanı düşüşlerinin hangi usul çerçevesinde belirlendiğini sordu.

Yazının başında Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği’nin 13. maddesinin 3. fıkrasında yapılan değişiklik ile yerleştirmeye esas mesleki bilgi puanında düşüşe sebep olan hallerin varlığı halinde mesleki bilgi puanının yüzde 5 düşürülmesinin düzenlendiği hatırlatıldı.

TTB’NİN TALEP VE SORULARI

2024 yılı ikinci dönem Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı sonuçlarının açıklanması sonrası puan kesintilerinin yönetmelik hükümleri yerine aday beyanlarına uygun yapıldığına ilişkin şikayetlere dikkat çekilen yazıda, Bilgi Edinme Kanunu kapsamında şu taleplerde bulunuldu:

“Tıpta uzmanlık eğitimine devam etmekte iken sınava giren adayın mesleki bilgi puanı düşüşüne sebep olan bu durumu nasıl belirlenmektedir? Bu konuda adayın beyanına dayanan bir belirleme sistemi varsa bu beyanın doğruluğu herhangi bir denetime tabi tutulmakta mıdır?

Tıpta uzmanlık eğitimine devam etmekte iken istifa edenlerin istifalarını takip eden ilk sınava girmesi halinde adayın mesleki bilgi puanı düşüşüne sebep olan bu durumu nasıl belirlenmektedir? Bu konuda adayın beyanına dayanan bir belirleme sistemi varsa bu beyanın doğruluğu herhangi bir denetime tabi tutulmakta mıdır?

Bir uzmanlık programına yerleştirildiği halde eğitime başlamayanların takip eden ilk sınava girmesi halinde adayın mesleki bilgi puanı düşüşüne sebep olan bu durumu nasıl belirlenmektedir? Bu konuda adayın beyanına dayanan bir belirleme sistemi varsa bu beyanın doğruluğu herhangi bir denetime tabi tutulmakta mıdır?

Gerçeğe aykırı beyanlara dayanılarak yapıldığı/yapılmadığı söylenen mesleki bilgi puanı düşüşlerine ilişkin iddialar gözetilerek; 2024 Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2. Dönem) aday puan hesaplamalarına dair Başkanlığı’nızca herhangi bir denetim yapılmış mıdır? Denetim yapıldıysa denetim sonucunda bu iddialar hakkında ulaşılan sonuç nedir?  İlgili bilgilerin varsa belgeleriyle birlikte tarafımıza gönderilmesini talep ederiz.

Adayların ve Sınav Görevlilerinin Sınav Binalarına Giriş Koşullarına İlişkin Yönetmelik, Soruların Hazırlanması, Soru Havuzunun Oluşturulması ve Soruların Güvenliğinin Sağlanmasına İlişkin Yönetmelik, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı Sınav Koordinatörlükleri ve başvuru merkezlerinin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikleri ile sınav süreçlerine ilişkin hazırlıkların hukuken kurallara bağlandığını bilmekteyiz. Benzer şekilde sınav sonuçlarının hesaplanması, sıralamaların belirlenmesi gibi sınav sonrası süreçlere ilişkin hukuki belirlilik sağlayan herhangi bir yönetmelik ya da yönerge var mıdır? Varsa bu bilginin tarafımızla paylaşılmasını talep ederiz.”