Türk Tabipleri Birliği: Ücretlere uygulanan vergi dilimlerinin güncellenmesi zorunludur

Şirketler lehine vazgeçilen vergi yükünün ücretlilere yıkılmasını eleştiren TTB Merkez Konseyi, ‘Vergide Adalet’ talebinin haklılığını hatırlattı

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2024 13:42
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2024 13:42

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığı, Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nde değişiklik yaptı. Tebliğin 10. maddesiyle şehir hastaneleri ihalelerini alıp Sağlık Bakanlığı ile sözleşme yapan şirketlerin, kurumlar vergisi oranı yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarıldı.

Fakat bu şirketlerin 2017 yılından bu yana matrahsız olduklarını yani vergi ödemediklerini öne süren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, yazılı bir açıklama yaparak “Vergi adaletinin sağlanması, emeğin karşılığının alınması için ücretlere uygulanan vergi dilimlerinin güncellenmesi zorunludur” dedi.

SAYIŞTAY HAREKETE GEÇMİYOR

TTB tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sayıştay’ın Sağlık Bakanlığı Denetim Raporu’nda şehir hastanelerini işleten şirketlerin yararlandıkları KDV istisnasının gereğini yerine getirmediği ve Sağlık Bakanlığı’nın da bu konuda adım atmadığı belirtiliyor. Raporda ‘Yapılan incelemede 3065 Sayılı Kanun’un Geçici 29’uncu Maddesi uyarınca KDV istisnasına ilişkin şartları taşıyan ve bu istisnadan yararlanan projelere ilişkin olarak kira tutarından veya işletme süresinden indirim yapılmasına ilişkin işlem tesis edilmediği tespit edilmiştir. Bu itibarla, ilgili kanun hükmü uyarınca KDV istisnasından yararlanan görevli şirketler için kira tutarı veya süre indirim hesaplamalarının yapılarak Kanun hükmüne göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir’ deniliyor, fakat ortaya çıkarılan bu kamu zararının sorumlularının yargılanması için Sayıştay harekete geçmiyor.”

VERGİ YÜKÜ ÜCRETLİLERİN ÜZERİNDE!

Açıklamanın devamında ise, “Şirketlerin kazançlarını vergilendirmemekte ısrar edenler, 2006 yılında yaptığı değişiklik ve sonrasında asgari ücret ve enflasyondaki yükselişe göre yeniden düzenleme yapmayarak vergi yükünü ücretlilerin üzerinde bırakmaktadır. Bu tutum, hem Hazine ve Maliye Bakanı’nın ‘Vergide adaleti sağlayacağız’ söyleminin samimiyetsizliğini hem de hekimler/sağlık emekçileri başta olmak üzere ülkenin dört bir yanından yükselen ‘Vergide Adalet’ talebinin haklılığını açıkça göstermektedir. Vergi adaletinin sağlanması, emeğin karşılığının alınması için ücretlere uygulanan vergi dilimlerinin güncellenmesi zorunludur” çağrısı yapıldı.