Yurt dışında basılan sahte 50 ve 100 dolarlık banknotların piyasaya sürüldüğü iddiası nedeniyle Kapalıçarşı'daki bazı döviz büroları dolar alımını durdurdu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık, Narkotik ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından, sosyal medyada ve bazı basın yayın organlarında gündeme getirilen İstanbul merkezli sahte para basımı ve dağıtımı konuların araştırılması amacıyla re'sen soruşturma başlatıldı.ı.
Döviz büroları dolar alımını durdurduKapalıçarşı’da döviz büroları, para sayma makinelerinin bile ayırt edemediği sahte 50 ve 100 dolarlık banknotlarla ilgili uyarı yapmaya başladı. Döviz bürolarına asılan afişlerde, "Piyasadaki sahtelerden dolayı görseldeki paralar alınmayacaktır" ifadesi yer alırken, esnaf ve vatandaşlar sahte paralardan dolayı tedirgin.
İstanbul'da Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sosyal medya ve basında sahte dövizin piyasada dolaştığına dair çıkan haberler üzerine harekete geçti. Yapılan araştırmalar sonucunda, Fatih ve Zeytinburnu'nda sahte para üretildiği tespit edildi. İki adrese eş zamanlı düzenlenen operasyonda 1 şüpheli gözaltına alındı. Yapılan aramalarda, piyasaya sürülmeye hazır 3 milyon 600 bin sahte euro, euro filigranı ve 100 ibareleri bulunan şeffaf naylon kalıplar, mor ışık cihazı, baskı makinesi ve 817 adet sahte çek yaprağı ele geçirildi. Operasyonla ilgili soruşturma devam ediyor.
TCMB'den sahte yabancı banknotlara ilişkin yapılan duyuruda, TCMB'nin banknot sahteciliği ile etkin mücadele kapsamında ilgili adli mercilerle koordinasyon içinde gerekli çalışmaları yürüttüğü kaydedildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi;
"Bu kapsamda son günlerde piyasada sahte yabancı banknot dolaşımının arttığına dair haberlere konu olan sahte efektifler, adli merciler tarafından bilirkişi raporu düzenlenmesi amacıyla Bankamıza gönderilmiştir. Söz konusu sahte efektiflere dair Bankamız tarafından hazırlanan bilirkişi raporları, adli mercilerin yanı sıra bankacılık sektörünün uyarılmasını teminen Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) ile paylaşılmıştır. Bunun yanında teknolojik altyapıda sahteciliğe karşı tedbir alınmasına yönelik gerekli yönlendirmeler yapılmıştır."
Sahte dövizle mücadele amacıyla para sayma ve ATM makinelerinin kontrolleri ve güncellenmeleri
Türkiye Banklalar Birliği (TBB) tarafından sahte döviz banknotlarına ilişkin yapılan duyuruda, "Sahte dövizle mücadele ve dolaşımının engellenmesi amacıyla, kullanımdaki para sayma, sahte döviz kontrol ve ATM makinelerinin gerekli kontrolleri ve güncellenmeleri yapılmaktadır. Bankacılık sektörü, ilgili kamu kurumlarıyla yakın iş birliğinde, ekonomik faaliyetin sağlıklı ve kesintisiz bir şekilde devam etmesi, müşterilerin hak ve menfaatlerinin korunması ve sahte dövizle etkin mücadele için gerekli çalışmaların kısa sürede tamamlanması amacıyla hassasiyetle çalışmaktadır."