Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu’ndan yeni bir çalıştay: Ücretsiz Okul Yemeği Hemen Şimdi!

‘Ücretsiz Okul Yemeği Hemen Şimdi Çalıştayı’nda, Türkiye’de bugün her dört çocuktan birinin derin yoksulluk sorunları ile yüzleştiği, yeterli ve besleyici gıdaya ulaşamadığı aktarıldı 

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2024 12:37
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2024 12:37

Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu tarafından ‘Ücretsiz Okul Yemeği Hemen Şimdi Çalıştayı’ düzenlendi.

21-22 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen çalıştayda, Türkiye’de bugün her dört çocuktan birinin derin yoksulluk sorunları ile yüzleştiği, yeterli ve besleyici gıdaya ulaşamadığı kaydedildi.

YETERLİ VE BESLEYİCİ GIDAYA ULAŞILAMIYOR!

Çalıştayda, “Okullarda ‘bir öğün yemek ve temiz su’ tüm öğrencilerin temel hakkıdır” başlıklı bir açıklama da yapıldı. Okunan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yetersiz beslenme ve temiz suya erişim, eğitimdeki en temel sorunlardan biri. Bu durum, çocukların gelişimini olumsuz etkiliyor, okul başarılarını düşürüyor ve eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanmalarını engelliyor. Türkiye, OECD ülkeleri arasında çocuk yoksulluğunda ilk sıradadır. Son dönemde çok hızlı artan yoksullaşma Türkiye’de önce en hassas durumdaki çocukları vurmuştur. Türkiye’de bugün her dört çocuktan biri derin yoksulluk sorunları ile yüzleşmekte, yeterli ve besleyici gıdaya ulaşamamaktadır.”

GİDEREK YOKSULLAŞAN AİLELERİN ÜZERİNDEKİ YÜK…

Açıklamanın devamında ise “Her öğrencinin sağlıklı ve dengeli beslenme ve temiz suya erişim hakkına sahip olmasını sadece bizlerin değil, toplumun geniş kesimlerinin yüksek sesle dillendirdiği bir talep. Eşitsizliğin ortadan kaldırılması için devletin gerekli adımları atması gerekiyor” mesajı verildi.

Öte yandan açıklamada, okullarda sunulacak ücretsiz bir öğün yemek ve temiz su uygulamasının, giderek yoksullaşan ailelerin üzerindeki yükü hafifleteceği ve çocukların yetersiz beslenmesinin önüne geçilmesini sağlayacağı ifade edildi.