Türksat 6A uydusu ne zaman, saat kaçta fırlatılacak? Türksat 6 fırlatma töreni nasıl izlenir?

Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu olan Türksat 6A, ABD'den uzaya gönderilmeden önce Bakan Uraloğlu'nun katılımıyla tanıtıldı. Uydunun güneş paneli testleri başladı ve stratejik önem taşıyan bu uydunun Türkiye'nin uzayda bağımsızlığını simgeleyeceği belirtiliyor. Peki, Türksat 6A uydusu ne zaman, saat kaçta fırlatılacak? Türksat 6 fırlatma töreni nasıl izlenir?

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2024 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2024 14:09

Türksat 6A uydusu, SpaceX işbirliğiyle fırlatılma anını bekliyor. Falcon 9 roketi tarafından uzaya gönderilecek olan Türksat 6A, Türkiye'nin uzayda iletişim alanındaki varlığını güçlendirecek önemli bir adım olarak kabul ediliyor. Ülkenin 1994'te başlayan uydu yayıncılığı geleneğine yeni bir halka ekleyecek olan bu milli uydu, 7 gün 24 saat kesintisiz iletişim hizmeti sunabilmesi için güneş panelleriyle donatılmış durumda. Türksat 6A uydusu ne zaman, saat kaçta fırlatılacak? Türksat 6 fırlatma töreni nasıl izlenir?

TÜRKSAT 6A UYDUSU NE ZAMAN VE NEREDEN FIRLATILACAK?

Türksat 6A'nın Falcon 9 roketi ile Türkiye saatiyle 8 Temmuz'u 9 Temmuz'a bağlayan gece 00.20'de uzaya fırlatılması planlanıyor. Türksat 6A, Türkiye'nin yerli ve milli haberleşme uyduları arasında öne çıkacak bir konuma sahip olacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun da katılacağı fırlatma töreni, ülkenin uzay teknolojilerindeki ilerlemesini vurgulamayı amaçlıyor.

TÜRKSAT 6 FIRLATMA TÖRENİ NASIL İZLENİR?

Tarihi bir anı kutlamak için Türksat Gölbaşı Yerleşkesi'nde düzenlenecek olan "Fırlatma Töreni"nde bir araya gelinmesi planlanıyor. Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'ndan gerçekleştirilecek olan fırlatma ise alanında canlı olarak izlenebilecek.

TÜRKSAT 6A NE İŞE YARAYACAK?

Türksat 6A'nın devreye girmesiyle Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi mevcut uyduların kapsamadığı bölgelere de erişim sağlanacak. Bu, Türksat'ın kapsama alanını genişleterek 3,5 milyar insanın yanı sıra 5 milyar insanın hizmetine ulaşmasını sağlayacak. Türksat 6A'nın devreye girmesi aynı zamanda Türksat'ın bölgesel uydu hizmetlerinin dış pazara ihracatını önemli ölçüde artırmasını hedefliyor. Yeni uydunun hizmete girmesiyle birlikte özellikle yurt dışında operasyon yapan insansız hava araçlarının kontrolü, Türksat uyduları tarafından daha güvenli bir şekilde sağlanabilecek.