Uğur böceği örümceği nedir? Zehirli mi?

Son zamanlarda Türkiye'nin farklı noktalarında görülen uğur böceği örümceği nedir ? İnsanların ölümüne sebep olur mu? Zehirli mi?

Haber Giriş Tarihi: 27.04.55407 01:26
Haber Güncellenme Tarihi: 27.04.55407 01:26
ilksesgazetesi.com

Türkiye'de Mayıs ayının son haftalarında göürlmeye başlayan ve ülke gündemine oturan uğur böceği örümceğinin zehirli olup olmadığı merak konusu oldu. Biz de sizler için söz konusu böcek türünü derledik.

Asıl adı Erasus sandaliatus olan uğur böceği örümceği, Avrupa ve Türkiye'de görülen zehirli örümcek türlerinden biridir. Ekolojik açıdan muhafazakar olan örümceğin dişisi 10–16 mm, erkeği ise 6–9 mm uzunluğundadır.

Kuzey İtalya'ya kadar yayılım gösteren zehirli tür,  soy tehlikesi bulunduğu için Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi (IUCN)'nde yer almaktadır.

Eresida familyasının Eresus cinsine ait olan dişi ve erkek örümcek türü genellikle Eylül başlarında ortaya çıkarken, bu sene Mayıs-Haziran aylarında Türkiye'nin bazı ilçelerinde rastlandı.

HALK ENDİŞELİ

Ege Bölgesi'nde önce Denizli ve Muğla'da görülen zehirli böcek türü daha sonra Manisa'da görülmeye başlandı.

Zehirli olan uğur böceğini gören vatandaşlar endişe ederek durumu yetkililere bildirdi ve ihbar üzerine gelen ekipler böcekleri teslim aldı.

UZMANLAR UYARDI

Uzmanlar konuyla ilgili, zehirli türlere, çıplak elle dokunulduğunda toksin vererek kaşıntı ve alerjiye neden olabileceğini söyledi.

Öte yandan bu örümcekler genellikle doğada karanlık alanlarda, taş altlarında, kayalıklarda, veya yere dökülen yapraklar altında görülüyor. HABER MERKEZİ