Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre 16 yıl içinde üniversite ve ilkokul mezunları arasındaki maaş farkı daraldı. TÜİK, her 4 senede bir defa duyurduğu kazanç yapısına ilişkin verilerini bildirdi. Bu verilere göre 2006 ile 2022 yılları arasında ilkokul mezunu olan vatandaşın aylık kazancı yüzde 987 oranında artarken buna rağmen üniversite mezunlarının aynı dönem içindeki kazancında yalnızca yüzde 622 oranında artış oldu.
Aradaki fark neredeyse üç katıydı
2006 yılında ilkokul mezunu olan vatandaşlar ortalama 760 TL kazanırken, aynı zamanda üniversite mezunları 2 bin 88 TL kazanmaktaydı. Arada oluşan fark neredeyse 3 katı oluyordu. 2022 senesine geldiğimizde ise ilkokul mezunu olan vatandaşın kazancı 11 bin 143 TL’ye yükselirken üniversite mezununun almış olduğu maaş ise 15 bin 70 TL’de kaldı.
Buna göre arada oluşan fark yüzde 50’nin de altına düştü. Aslında bu senenin yani 2024'ün verileri henüz belirtilmemesine rağmen durumun geçen senenin verilerinden pek de farklı olmadığını belirtebiliriz. Asgari ücret 17 bin 2TL iken ortalama üniversite mezunu olan vatandaşın bugünlerdeki maaşları ise 30 bin TL civarında oluyor.
Nitelikli çalışanların emeği değer görmüyor
Üniversite mezunları da son dönemlerde okudukları okulla ilgili olmak yerine kendilerine daha farklı bir meslek edinmek için araştırmalara başladı. Üniversite mezunu olduğu halde elde ettikleri kazançlarından dolayı mutlu olamayan ya da henüz okuyan üniversite çağındaki gençler mikrofonlara şu açıklamaları yaptı:
“Üniversite mezunu bir gencim. Şu an herhangi bir gelirim yok. Nitelikli çalışan vatandaşın bence emeğine artık değer verilmediğini düşünüyorum. Üniversite sayılarının artmasıyla birlikte üniversite mezunlarının artması ve iş imkanlarının az olması bizi zorluyor.”