Havaların ısınmasıyla birlikte sık sık hissettiğimiz yorgunluk hissinin nedenlerini ve neler yapılabileceğini Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Mustafa Torun ile konuştuk
Haber Giriş Tarihi: 23.03.50484 21:56
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.50484 21:56
YUSUF ÇAĞIRTEKİN-ÖZEL HABER İzmir’de hava sıcaklıkları bir hayli arttı. Özellikle öğlen saatlerinde artan sıcaklıkla birlikte vücudun aşırı su kaybetmesi ile yüksek nem ve sıcakta, kalbin hızlı atmasına ve buna bağlı olarak hızlı solumaya neden olduğu bilinirken, insan vücudu da dolayısıyla yorulduğu biliniyor. Sıvı ve tuz kaybı, tansiyon değişikliklerine yol açtığını ifade eden Mustafa Torun, bu kayıpların zihin yorgunluğunu beraberinde getirdiğini belirtti.
AŞIRI SIVI KAYBI Yorgunluğun basitçe güçsüzlük, dermansızlık, keyifsizlik, yoğunlaşamama halleri ile kendini gösteren bir durum olarak bilindiğini söyleyen Mustafa Torun, yorgunluğa neden olabilecek birçok neden olabileceğini söyledi. Torun, “Uyku bozukluğu, tiroit bezi hastalıkları, düzenli alkol alımı, depresyon, gebelik ve kronik yorgunluk kişinin kendini yorgun hissetmesine neden olurken, yaz mevsiminde İzmir gibi sıcak iklimli yerlerde de insan bedeninin değişen havaya gösterdiği tepkiye bağlı olarak sürekli yorgunluk hissetmesi normaldir. Aşırı sıvı kaybetmemeye özen göstermeliyiz. Tansiyon, şeker, kalp rahatsızlıkları olan bireyler sıcağın en fazla hissedildiği öğlen saatlerinde acil bir işi olmadıkça dışarı çıkmaması gerekmektedir” diye konuştu.
PSİKOLOJİK SEBEPLER Yaz yorgunluğuna fizyolojik sebeplerin yanı sıra, psikolojik sebeplerinde neden olabileceğine dikkat çeken Mustafa Torun, “Yaz mevsimi insanların kafasında genellikle tatille özdeşleşir. Birçok çalışan birey yıllık izinlerini yazın kullanır. Bu da yaz geldiğinde kendini yorgun hissetmene neden olabilir ya da bazı bireyler yakın çevresi tatil yazın tatil yaparken, kendisinin çalışmasını kendine dert edinebilir ve buna bağlı olarak yaz yorgunluğu oluşabilir” ifadelerini kullandı.
STRESTEN UZAK YAŞAM Yorgunlukların büyük çoğunluğunun ruhsal olduğuna da dikkat çeken Mustafa Torun, okuyuculara bir takım önerilerde bulundu. Mustafa Torun: “Yorgunlukların çoğunun ruhsal nedenlerden kaynaklandığını biliriz, geriye kalanı organik nedenli olabilir. Bazı enfeksiyon hastalıkları (Viral Hepatitler, İdrar Yolu Enfeksiyonları, Nezle, Grip, Brusellozis, Tüberküloz), kanserler, akciğer, karaciğer, böbrek ve kas iskelet sistemi hastalıkları ile kalp hastalıklarını unutmamak gerekir. Organik nedenli değilse fiziksel aktivite, düzenli uyku, sağlıklı beslenme ve stresten uzak yaşam önemli noktalardır” dedi.