Yenidoğan çetesinin, Bakanlık denetimlerinden geçmek için sahtecilik yaptığı ortaya çıktı

Yenidoğan çetesi soruşturması kapsamında kolluk kuvvetlerince hazırlanan fezlekeye, şüphelilerin Sağlık Bakanlığı’nın denetimlerinde evrak saklama ve değiştirme konusundaki görüşmeleri de eklendi.

Haber Giriş Tarihi: 20.10.2024 12:07
Haber Güncellenme Tarihi: 20.10.2024 12:07

İstanbul'daki "Yenidoğan çetesi" soruşturması çerçevesinde kolluk güçleri tarafından hazırlanan fezlekede, şüphelilerin Sağlık Bakanlığı tarafından hastanelere yönelik gerçekleştirilen denetimlerde evrakları saklama ve değiştirme konusundaki görüşmeleri yer aldı.

27 Mart 2023'te CİMER üzerinden İstanbul İl Sağlık Müdürlüğüne ulaşan ve 21 Mayıs 2023'te İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne iletilen ihbarın ardından, Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı.

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan fezlekede, "Yenidoğan çetesi"nin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ani denetimlerdeki evrak saklama ve değiştirme çabaları ile yaşadıkları panik, HTS kayıtları ve polis değerlendirmeleri ile belgelendi.

Soruşturma kapsamında, örgütün lideri Fırat Sarı'nın da aralarında bulunduğu tüm üyelerin, 25 Eylül ile 10 Kasım 2023 tarihleri arasında yapılan ani denetimlere dair birbirleriyle 111 telefon görüşmesi gerçekleştirdikleri tespit edildi.

Fezlekede yer alan değerlendirmeye göre, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan eş zamanlı denetimlerde hastanelerde birçok usulsüz işlemin açıkça kayıtlara yansıdığı belirtildi. Denetim başladığında, şüphelilerin hemen birbirleriyle iletişime geçerek eksiklikleri gidermeye çalıştıkları; evrakları değiştirmek ve saklamak için çeşitli yöntemlere başvurdukları ifade edildi.

HTS kayıtlarında, örgüt üyelerinden Medilife Hastanesi sekreteri Sümeyye Özdemir'in, sözde yöneticisi İlker Gönen'i arayarak denetimcilerin sistem üzerinden hasta kontrolü yaptıklarını, hastaların epikrizlerinin incelendiğini ve alandaki hasta sayısı ile sistemdeki kayıtlı hasta sayısının uyuşmadığını bildirdiği kaydedildi. Özdemir'in, denetçiler geldiğinde bazı hastaları alandan çıkartıp sakladıklarını ilettiği tespit edildi.

Görüşmenin devamında, Özdemir'in fazla hasta sayısını sistem üzerinden düzelttiğini ancak kuvözlerin sayılmasının sıkıntı yaratabileceğini, denetçilerin yazılmayan 3 günlük hasta raporlarını ısrarla talep ettiğini Gönen'e aktardığı belirlendi.

AYNI ANDA 2 HASTANEDE ÇALIŞIYORMUŞ

Örgüt lideri Fırat Sarı ile İlker Gönen arasında denetimlerle ilgili yapılan konuşmalarda, Avcılar Medilife Hastanesi'nde çalışan Raşit isimli doktorun bulunduğu, ancak hasta dosyalarının Zeki isimli doktor adına kayıtlı olduğu belirtildi. Bu durum nedeniyle, denetim sürecinde dosyada adı geçen doktorun hastaneye gönderilmesi gerektiğine dair ifadeler kaydedildi.

Sarı'nın, Zeki'nin durumu hakkında suç örgütü yöneticileriyle yaptığı görüşmeler de kayıtlara geçti. Sarı'ya, eş zamanlı denetimlerin yapılması dolayısıyla Zeki'nin iki farklı hastanede aynı anda bulunamayacağı için sorun yaşayacağı bilgisi verildi.

Beymend Sağlık'ta medikal muhasebe elemanı olarak görev yapan Zehra Çiçek ile Birinci Hastanesi'nde acil tıp teknisyeni olan Hakan Doğukan Taşçı arasında gerçekleştirilen görüşmelerde, hastaların sağlık raporları üzerinde usulsüz değişiklikler yaparak denetimlere uygun hale getirdikleri belirtildi.

Kayıtlarda, örgüt üyelerinin birbirleriyle iletişim kurarak denetimlerde karşılaşabilecekleri sorunları ve bunlara karşı alabilecekleri önlemleri tartıştıkları tespit edildi.