SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) sonuçları önceki gün açıklandı. Üniversiteye gitmeyi planlayan genç adaylar, sonuçları öğrenir öğrenmez puanlarının uygun olduğu üniversiteleri ve bölümleri araştırmaya başladı. Fakat yaşadıkları şehirdeki üniversitelere puanı tutmayan adaylar şimdiden soru işaretlerine boğuldu. Özellikle barınma, gıda ve ulaşım sorunu üniversite öğrencilerinin hali hazırdaki en büyük sıkıntısı iken zamlarla birlikte daha da derinleşti.
YKS sonuçlarının gölgesinde tercih yapmaya hazırlanan adaylar, ‘Kim, kiminle, nerede, ne zaman, nasıl kalacak?’ sorularına cevap ararken, Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal’ın şu sözleri süreci özetliyor:
“Gençlerin, kurduğu üniversite hayalinin gerçekleşmesi için önünde bir başka sınav bulunmaktadır: Barınma Sınavı! Barınma, beslenme ve ulaşım sorunu nitelikli bir yüksek öğretim almanın önünde engel olarak duruyor. Bu durum ayrıca kayıt dondurmalara da neden olacaktır.”
NEREDE KALACAĞIM?
YKS sonucundan memnun kalmayan bir öğrenci, “Deprem, salgın derken olan zaten hep eğitime oldu. Ara verildi, online yapıldı. Bu durum da üniversite sınav sonuçlarına yansıdı. Yüksek puanlardan çok, düşük puanlar baskın. Bazı bölümlere puanım tutuyor ama uzak şehirler. Ailemle birlikte düşünüp duruyoruz. Gitmeye kalksam nasıl gideceğim? Otobüs ve uçak biletleri malumunuz. Nerede kalacağım? Kira fiyatlarına bakıyorum işin içinden çıkamıyorum. Ortak birkaç kişiyle kalayım desem kimseyi de tanımıyorum. Okul masraflarını, elektrik, su faturalarını hesaba katmıyorum bile. Ablam 2013 yılında üniversiteyi kazanmıştı. Evde bayram havası olmuştu. Her şey o zaman daha rahattı çünkü. Benim tercih yapacağım bu dönemde ise ailem üzgün. Neredeyse ‘boşver gitme’ diyecekler. Onlara da kızamıyorum. Gitmemeyi ben bile düşünüyorum. Eskiden kıymetliydi okumak. Şimdi değersizleştirdiler. Babam sürekli işsiz üniversite öğrencilerini gösteriyor. Bu da aileler üzerinde etkili. Hele ki doğu, güneydoğu bölgesinde yaşayanlar için daha zor. ‘Okula gideceğine, fabrikaya, kuaföre git, çalış’ diyorlar ya da evlendiriyorlar erkenden… Henüz tercih yapmadım, belki hiç yapmam da” ifadelerini kullandı.
ÖĞRENCİLERİN BİR BAŞKA SINAVI
Konuya dair görüşlerine yer verdiğimiz Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal ise şu sözlere yer verdi:
“Üç milyon öğrencinin girdiği sınava ilişkin ilk değerlendirmede sıfır çeken öğrencilerin sayılarının arttığı, ortalama net sayısının vahameti görülmektedir. Bu durum eğitim sistemimizin niteliğini de gözler önüne seriyor. Sınav odaklı eğitim sisteminin geldiği nokta bu. Sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra tercih yapacak öğrencilerin en büyük kaygısı ise barınma sorunu. KYK yurtlarının yetersizliği, kiralık ev bulunamaması, bulunsa dahi kiraların fahişliği insanları kara kara düşündürtmektedir. Gençlerin, kurduğu üniversite hayalinin gerçekleşmesi için önünde bir başka sınav bulunmaktadır: Barınma Sınavı!”
KAYIT DONDURMALARA NEDEN OLACAK!
Vardal, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Geçen yıl KYK yurtlarına ‘ek ranza’ koyarak çözmeye çalışan iktidarın bu yıl hangi adımı atacağı merak edilmektedir? Ne yazık ki geçen yıldan bu yana köklü bir çözüm ortaya konmamıştır. Atıl kamu binaları yurda dönüştürülebilir. Farklı şehirlerde okuyacak öğrencilerin ailelerine maddi destek sunulabilir. Bunun yanında beslenme sorunu ise bir başka çözülmesi gereken problem olarak öğrencilerin, velilerin karşısında duruyor. Barınma, beslenme ve ulaşım sorunu nitelikli bir yüksek öğretim almanın önünde engel olarak duruyor. Bu durum ayrıca kayıt dondurmalara da neden olacaktır.”