Yorgancılar’dan Bir Kuşak Bir Yol Girişimi için destek çağrısı

EBSO Ekim ayı meclis toplantısında konuşan Başkan Yorgancılar, Bir Kuşak Bir Yol Girişimi (BRI) kapsamında İzmir Valisi Süleyman Elban’dan destek beklediklerini ifade etti

Haber Giriş Tarihi: 19.01.55799 18:20
Haber Güncellenme Tarihi: 19.01.55799 18:20
ilksesgazetesi.com

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Ekim ayı meclis toplantısı, İzmir Valisi Süleyman Elban’ın katılımlarıyla gerçekleşti. EBSO Meclis Başkanı H.İbrahim Gökçüoğlu yönetiminde yapılan toplantıya, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener, İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve EBSO meclis üyesi sanayiciler katılım gösterdi. Bir Kuşak Bir Yol Girişimi (BRI) kapsamında İzmir Valisi Süleyman Elban’dan destek beklediklerini ifade eden Yorgancılar, “İzmir’e getirilecek tam ve yarı mamullerin bölgede işlenmesi ve Avrupa’ya nihai ürün olarak gönderilmesi için gerekli altyapı büyük oranda İzmir ve bölgesinde bulunmaktadır. Bu bağlamda, mevcut altyapının iyileştirilmesinin yanı sıra vergi avantajları başta olmak üzere yeni devlet destekleri ve teşvik olanaklarının tasarlanması ve işbirliği politikalarının geliştirilmesine ihtiyaç vardır” dedi.

TERMİNAL ŞEHİR İZMİR MÜMKÜN MÜ?

Türkiye’nin 2015 yılında dahil olduğu Bir Kuşak Bir Yol Girişimi (BRI) kapsamında Orta Koridor’da bulunduğunu ve bu kapsamda İzmir’in batıya açılan bir köprü olma niteliği taşıması sebebiyle mevcut altyapının iyileştirilmesi gerektiğini ifade eden Yorgancılar,  “İzmir’in batıya açılan köprü niteliğini taşımasıyla, Çin başta olmak üzere, Asya’dan ve Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) üye ülkelerinden kara ve deniz yoluyla İzmir’e getirilecek tam ve yarı mamullerin bölgede işlenmesi ve Avrupa’ya nihai ürün olarak gönderilmesi için gerekli altyapı büyük oranda İzmir ve bölgesinde bulunmaktadır. Bu bağlamda, mevcut altyapının iyileştirilmesinin yanı sıra vergi avantajları başta olmak üzere yeni devlet destekleri ve teşvik olanaklarının tasarlanması ve işbirliği politikalarının geliştirilmesine ihtiyaç vardır. O nedenle, Geçmiş yıllarda, İzmir’in Pire Limanı’na alternatif olarak sunulduğu, ancak ilerleme kaydedilmediği dikkate alınarak; Siyasi iradenin ikna edilmesi, Türkiye’nin, projede daha aktif olması ve doğru bir fizibilite ve sonrasında doğru yatırımlar yapılması son derece önem taşımaktadır, diye düşünmekteyim. Cuma günü Ulaştırma Bakanı Sayın Abdulkadir Uraloğlu’na takdim ettiğimiz dosyada da bu öneriye yer verdik. İzmir’in kalkınmasına birçok açıdan ivme katacak bu proje dileriz dikkate alınır ve gereği yapılır. Bizler de her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

VİZE KOŞULLARINI YERİNE GETİRSEKTE GÜNLERCE KAPIDA BEKLİYORUZ

Vize serbestisi için gerekli olan ön koşulların 72 kriterden resmi olarak 66’sının yerine getirilmesine rağmen sanayicilerine ve çalışanların Fuar organizasyonlarına dahi gitmekte zorlandıklarını belirten Yorgancılar, “Aylarca bekletildikten sonra 5-10 günlük vize ya veriliyor ya da hiç verilmiyor. Elbette bunun altında yatan çok önemli sebepler var. Bunların başında da yasal olmayan yollardan AB’ye olan geçişlerin artmış olmasıdır. Diğer yandan, vize alıp giden sonra iltica eden, 90 gün sınırını aşarak AB ülkelerinde kaçak yaşamaya devam eden 175 bin kişi, AB siyasetinde artan sağ eğilim ve son olarak da İsrail-Gazze savaşı. Baktığımızda, gerekçeler sağlam görünse de, iş insanları olarak bizlerin de gerekçemiz sağlam ve iş yapmak istiyoruz. O nedenle, bu süreçte resmi olarak kurulan her diyalog, Dünya Odalar Federasyonu başkanlığı gibi temsiller çok büyük önem taşımaktadır. Dileriz, yakın zamanda olumlu sonuca ulaşırız” dedi. Yunanistan’ın kapıda vize uygulamasının yetersiz olduğunu da belirten Yorgancılar, “AB’nin bize bakışı her ne kadar: “too poor, too big, too muslim.” şeklinde olsa da, bu sorunları aşmak için üslup, akıl, ikna ve uygun ortamı sağlamak zorundayız. Çünkü, her iki tarafın da birbirine kapıları tamamen kapama lüksü bulunmamaktadır” şeklinde konuştu.

KÜRESEL SAVAŞ TÜM ALANLARI TEHDİT EDİYOR

İsrail – Filistin arasındaki savaş sebebiyle enerji arz güvenliği ve gübre ihracatının tehlikede olduğunu söyleyen Yorgancılar, “Küresel ticaretin geçiş kanallarına baktığımızda; Mısır’ın kontrolündeki Süveyş Kanalı’ndan, küresel ticaretin yüzde 15’i, petrolün yüzde 7-10’u, doğalgazın yüzde 8’i, küresel konteynerlerin ise yüzde 30’u geçiyor. Ortadoğu’dan Avrupa’ya taşınan doğalgazın yüzde 80’i Süveyş Kanalı’ndan geçiyor. Ve 1 günde 4,6 milyon varil petrol, yıllık 1 trilyon dolarlık bir mal geçişi söz konusu. Diğer yandan, Dünyada deniz yoluyla taşınan petrolün üçte birinin geçtiği stratejik bir ana damar olan Hürmüz Boğazı Dünya petrol sevkiyatının yaklaşık yüzde 18’ini taşıyor. İran’daki petrol üretiminin yaklaşık yarısı buradan Çin’e taşınıyor. Gazze kontrolündeki 2 doğalgaz rezervi, 1 trilyon feet küp gaz üretecek potansiyelde olup ve Filistinlilerin ihtiyacını gidermenin yanında, satış yapabilecek kapasitededir. 15 yıllık doğal gaz ömrüne sahip olduğu tahmin edilmektedir. Bununla birlikte hem Ortadoğu hem de kuzey Afrika ülkelerinin ciddi bir gübre ihracat potansiyeli var. Savaş halinde olan ve ambargo yiyen Rusya ise ilk sırada. Yaklaşık toplam ihracatın yüzde 15’i Rusya, yüzde 8,5’u yine ambargo yiyen Çin tarafından yapılırken, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin toplam payı ise yüzde 26 civarında. Bu da gıda arz güvenliğini riske atacak bir orandır” ifadelerini kullandı.

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Şimdi değişim zamanı… Değişim Elçileri aranıyor!