Yüzde 65 zam oranı ev sahibini rahatlatacak kiracıyı zorlayacak

Temmuz ayında ev sahiplerinin kira fiyatlarına uygulayacağı yeni artış oranı belli oldu. Artış oranıyla ilgili açıklamalarda bulunan İZEKO Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Güleroğlu, zam oranının ev sahibini rahatlatacağını ancak kiracıyı zorlayacağını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2024 10:17
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2024 10:17

Muhabir- Merve Ağrıç / Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla, ev sahiplerinin kira fiyatlarına uygulayacağı yeni artış oranı belli oldu. Temmuz ayında sözleşmesi yenilenecek kiracılar için ev sahipleri yüzde 65,7 oranında zam yapabilecek. Kira ücretlerinde yaşanan yüksek artışlar nedeniyle, Haziran 2022'de ‘yüzde 25 zam sınırı’ uygulaması devreye girmişti. Ancak bu uygulama 1 Temmuz itibarıyla sona erdi. Bundan sonraki süreçte ev sahipleri, kira artışlarını TÜFE'nin (Tüketici Fiyat Endeksi) 12 aylık ortalamasına göre yapacak. Bu durumun sektöre nasıl yansıyacağını değerlendiren İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Güleroğlu, “2 dönem üst üste kiracıdan yana olan bir sistem vardı. Ev sahipleri 2 dönem fedakârlık yaptı. Şu anda da kiracıların fedakârlık yapması gerekiyor. Bu zam oranı ev sahibini rahatlatacak ancak kiracıyı zorlayacak” dedi.

KİRACILARIN FEDAKÂRLIK YAPMASI GEREKİYOR

Konut ve işyerlerinde belirlenen yüzde 65,7 zam oranının 2 taraf içinde sıkıntı yaratacağını belirten Güleroğlu, “2 dönem üst üste kiracıdan yana olan bir sistem vardı. Bu kararla beraber bu durum son buldu. 2 Temmuz’dan sonra yapılan her kira kontratında yüzde 65,7’lik oran baz alınacak. Oranlar değişebiliyor tabii. Bu rakam geçen ay 54-59 civarındaydı. Enflasyondan kaynaklı arttı. Bu zam oranı ev sahibini rahatlatacak ancak kiracıyı zorlayacak. Bu yıl temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmayacak. Bu nedenle kiracı biraz sıkıntı çekebilir. Onlar da haklı ancak ev sahipleri 2 dönem fedakârlık yaptı. Şu anda da kiracıların fedakârlık yapması gerekiyor. İlerleyen zamanlarda sürecin sektöre yansımasını göreceğiz. Merak ediyoruz” diye belirtti.

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ DÖNGÜYE GİRDİ

Sektörde hareketliliğin yaşanmadığını aktaran Güleroğlu, satılık ev fiyatlarının sabit kaldığını belirtti. Ev almak için doğru bir zaman olduğunu vurgulayan Güleroğlu, “Ev satın almak için avantajlı bir zaman. Herkesin satın aldığı dönemde bir mülkü satın almak çok fazla avantaj sağlamaz. Bu nedenle çoğunluğun satın almadığı bir zamanda ev satın almak avantaj sağlar. Fakat konut kredi faiz oranları ve mevduat faiz oranları yüksek. Hal böyle olunca da konut kredi limitleri de düşük kaldı. 5 milyona bir ev alıyorsunuz ancak 1 buçuk, 2 milyon TL konut kredisi kullanabiliyorsunuz. Bu da yeterli olmuyor ve ev üretiminde sıkıntı yaşanıyor. Müteahhitler satamadıkları zaman ev üretmek istemiyor. Onlar da bu süreçte beklemek zorunda kaldı. Yani gayrimenkul sektörü döngüye girdi. Fakat bu fiyatların daha da düşeceği anlamına gelmiyor. Bazı mülklerde düşüş olabilir ama istisnalar kaideyi bozmaz. Sektörün canlanması gerekiyor çünkü birçok iş kolunu barındırıyor. Tabii bu da piyasaları sıkıntıya düşürüyor. Bu konu da hükümetin el atması gerekiyor” ifadelerini kullandı.   

YAZ SONUNDA İZMİR’DE HAREKETLİLİK YAŞANACAK

Kiralık evlere olan talebin önümüzdeki aylarda artacağını dile getiren Güleroğlu, “Yaz aylarının sonlarına doğru öğrenciler gelecek, tayinler başlayacak. Yani doğal olarak İzmir genelinde bir hareketlilik yaşanacak. Gelenler ve gidenlerle beraber yeni kiralar, yeni düzen ortaya çıkacak. Ev fiyatları sabit kalsa da kiralarda öyle bir durum söz konusu değil. Kira fiyatlarında değişiklik yaşanabilir” dedi.

Devletin sektöre müdahale etmemesi gerektiğini belirten Güleroğlu, “Devlet, enflasyon baskılanmasıyla alakalı en başında emlak sektörüne müdahalede bulundu. Müdahalede bulunmasa piyasa kendi yolunu bulurdu. Böyle olunca da ev sahipleri kendine göre çözüm üretti. Yüksek kira artışları meydana geldi. Aslında sektördeki fiyat artışlarının temel sebebi bu. Maaşlara zam yapılınca otomatik olarak enflasyon oluşuyor. Zam yapmak çözüm değil. Önemli olan konut açığını kapatabilmek, konut piyasasını canlandırabilmek. Dün İnşaat Malzemecileri Odası Başkanı Cumhur Taşdelen açıklama yaptı. Yaptığı açıklamada 3 tane müteahhittin intihar ettiğini belirtti. Eğer bu konuda bir şeyler yapılmazsa durum böyle devam eder” diye aktardı.

EMLAK VERGİLERİ DÜŞÜRÜLMELİ

Gayrimenkul sektörünün canlanması için konut kredi faiz oranlarının düşürülmesi gerektiğini söyleyen Güleroğlu, “Konut sektöründeki vergilerin daha aşağı çekilmesi, emlak vergilerinin düşürülmesi ve gerçek değer üzerinden satış yapılması gerekiyor. Aynı zamanda aradan çıkacak gelir vergisinin de daha düşük tutulması kanaatindeyim. Böylelikle piyasa canlanır. Yoksa sektörde intihar edenlerin önüne geçmek zor olacak gibi görünüyor” sözlerine yer verdi. Güleroğlu, konut alacak vatandaşların satın almadan önce gayrimenkul şirketinin Ticaret Bakanlığı’ndan yetki belgesi almış olup olmadığını kontrol etmeleri gerektiğini belirtti. Bu belgenin doğruluğunu teyit ettikten sonra ödeme yapmaları gerektiğinin altını çizdi.