Yüzyılın Kongresi’nde ‘kamulaştırma’ çatlağı

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin sonuç bildirgesinin oylanması sırasında ‘vakıf üniversiteleri ve özel kolejlerin kamulaştırılması’na ilişkin madde paydaşlar arasında çatlağa neden oldu

Haber Giriş Tarihi: 14.04.55190 09:46
Haber Güncellenme Tarihi: 14.04.55190 09:46
ilksesgazetesi.com

TENZİLE AŞÇI

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından sivil bir girişim olarak düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin sonuç bildirgesinin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer idaresinde gerçekleştirilen oylanmasında bir çatlak da kamulaştırmalara ilişkin maddede yaşandı.

9 Bölüm ve 192 maddeden oluşan bildirgenin İşçi Bildirgesi bölümünde, “İş kollarına ilişkin özel düzenlemeler” başlığı altındaki “Vakıf üniversiteleri, özel eğitim kurumları, özel sağlık kuruluşları, madencilik, enerji ve haberleşme temel sektörlerin kamulaştırılacaktır. Tüm bu kurumlardaki çalışma koşulları düzeltilecektir. Tüm sektörlerde kamu kurumlarının satılması, tasviyesi ve ayrıca kamu mülkiyetinde olan kurumların ticarileştirilmesi ve özelleştirmesi uygulamalarından tamamen vazgeçilmesi” maddesinin delegelere sunulmasıyla görüş ayrılıkları yaşandı.

Maddeye tüm paydaş grupları şerh koydu.

ÇİFTÇİLERDEN İTİRAZ SESLERİ YÜKSELDİ

Maddeye ‘kamulaştırılamaz’ çıkışıyla itiraz eden Köy-Koop Başkanı Neptün Soyer, “Vakıf üniversiteleri ve özel kolejler bunları kamulaştıramazsınız. Mesela Saint Joseph’in özel bir statüsü vardır. Onu açmak mı lazım acaba” dedi.

Maddeye ilişkin söz Çiftçi grubundan bir başka delege ise, “Ankara veya Robert Koleji ile bir madenciliği aynı kefeye konulamaz. Ankara kolejin kendi iç dinamikleri vardır. Bu maddenin bir gerçekçiliği yoktur” ifadelerini kullanması üzerine konuşan Başkan Tunç Soyer, “Soyer, Bu çok tartışılacak bir konu. Gerekçesi olduğunu ve olmadığını söyleyen arkadaşlarımız var. Bu başlığı grupların oylarına sunup oy sayısına göre bir karar alacağız” ifadeleriyle maddeye karşı çıktıklarını belirtti

Söz alan bir diğer delege ise, “Eğitim başlığına itiraz edeceğiz içinde madencilik var. Madenciliğe itiraz edeceğiz için de eğitim var. Bu madde karışık görünüyor” şeklinde konuştu.

“AYRI AYRI GÖRÜŞÜLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL”

Maddenin tek olarak ele alınmaması gerektiğini ifade eden bir delege, “Bu maddeyi görüşürken kamulaştırmalar ve özelleştirmelerin durdurulmasını tek madde olarak aldık. Bizde ayrı ayrı görüşülmesi söz konusu değil. Biz eğitimde sağlıkta madencilikte her yerde kamulaştırmaların gerekli olduğunu düşündüğümüz için böyle yazdık” diye konuştu.

İtirazlar üzerine konuşan Başkan Soyer, “Böyle oylarsak işçilerin aleyhte oylarıyla reddedilecek. Ayrı ayrı oylarsak o zaman sonuç başka türlü çıkabilir” diye konuşarak orta yol bulunması gerektiğini belitti.

“BÖLMEYE GEREK YOK”

Çiftçi grubundan konuşan bir delege, “Çiftçi grubuna bu öneri gelmedi, tartışılmadı, 3’e bölerseniz Şeker Fabrikaları dahil 4. ve 5. maddelerinde dahil edilmesini bizler isteriz. Tüm sektörlerde kamu kuruluşların satılması, tasviyesi… En son cümle hepsini bağlıyor, hiç bölmeye gerek yok. Orada belki ‘tamamen vazgeçilecektir’ cümlesi tartışılabilir ama biz çiftçiler olarak böylesine önemli olan maddenin önümüze gelmemesi burada son anda bölünerek gelmesini yeniden tartışılmasını uygun bulmuyoruz” dedi.

Son olarak konuşan Başkan Soyer, “Burada farklı şeyler tek başlık altına getirilmiş. Hepsini ayrı ayrı oylayacağım. Maddenin tamamını 2’ye ayırıyorum” ifadelerini kullanarak oylamaya sundu.

MADDE İKİYE BÖLÜNDÜ

“Vakıf üniversiteleri, özel eğitim kurumları, özel sağlık kuruluşları, madencilik, enerji ve haberleşme temel sektörlerin kamulaştırılması” oylama sunuldu. Oylamaya sunulan madde işçilerin ‘kabul’ oyuna karşılık, diğer paydaş gruplarının verdiği ret oyuyla reddedildi.

“Tüm bu kurumlardaki çalışma koşulları düzeltilecektir. Tüm sektörlerde kamu kurumlarının satılması, tasviyesi ve ayrıca kamu mülkiyetinde olan kurumların ticarileştirilmesi ve özelleştirmesi uygulamalarından tamamen vazgeçilmesi” maddesi de oy çokluğu ile kabul edildi.