Ahilik Haftası etkinlikleri tüm coşkusu ile başladı

Ahilik Haftası kapsamında düzenlenen açılış töreninde konuşan İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, “Esnaflar aynı zamanda topluma rol model olmuştur. Esnaf olmak iyi bir insan olmaktır” dedi

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2024 19:51
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2024 19:51

AYSELİN UZUN - Her yıl Türkiye’nin birçok yerinde büyük bir coşkuyla kutlanan Ahilik Haftası İzmir’de de unutulmadı. Düzenlenen bir dizi etkinliğe bando ve canlı heykeller eşliğinde kortej yürüyüşü ile başlanırken, Cumhuriyet Meydanında Atatürk anıtına çelenk sunması ve konserler ile devam edildi. Konserin ardından Konak Meydanı'nda gerçekleştirilen açılış törenine İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Sel, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Yalçın Ata başta olmak üzere İzmir protokolü katıldı.

Programda Türk kültürü açısından Ahiliğin önemine dikkat çeken Vali Elban, “Ahilik Teşkilatıyla ilgili; yapılan malın sağlamlığı ya da kalitesi, fiyatı, esnafın birbiriyle olan ilişkisi ve toplum içerisindeki hal ve hareketleri olmak üzere topluma gerçek manada nasıl bir insan olmayla ilgili bir model sunmuştur. Bu sayede de esnaflar aynı zamanda topluma rol model olmuştur. Esnaf olmak iyi bir insan olmaktır” diye konuştu.

ESNAFLAR AYNI ZAMANDA TOPLUMA ROL MODEL OLMUŞTUR

“Ahilik ve Ahilik teşkilatının en önemli unsurlarından biri olan esnaflığı burada uzun uzun konuşabiliriz. Ancak birkaç şeyin özellikle altını çizerek esnaflık ve Ahiliğin ülkemizdeki önemiyle ilgili belli hususları göz önüne çıkarmak isterim” diyerek sözlerine başlayan Vali Elban, “Anadolu fethedildikten sonra yoğun bir şekilde Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması konusunda ciddi bir çalışma yürütülürken bunlardan en disiplinli olanı ve Osmanlıya nizam veren yön veren Ahilik Teşkilatıdır. Bununla birlikte Osmanlı her fethettiği her şehre kendi nizamı ve düzeni ile girmiştir. Çünkü Ahilik sıradan bir esnaf teşkilatı değildir. Ahilik Teşkilatı, bin yıllarca bu milletin biriktirdiği oluşan bir kültürdür. Bu sadece bir ekonomik anlayış değildir. Aynı zamanda toplumsal yaşam biçimidir. Dolayısıyla Ahilik Teşkilatıyla ilgili; yapılan malın sağlamlığı ya da kalitesi, fiyatı, esnafın birbiriyle olan ilişkisi ve toplum içerisindeki hal ve hareketleri olmak üzere topluma gerçek manada nasıl bir insan olmayla ilgili bir model sunmuştur. Bu sayede de esnaflar aynı zamanda topluma rol model olmuştur. Esnaf olmak iyi bir insan olmaktır” dedi.

BU PROJE SAYESİNDE İZMİR 55 BİN YATAK KAPASİTESİNE ULAŞACAKTI…

AK Partili Kaya ise tamamlanamayan “Çeşme Turizm Projesi”ne değindiği açıklamada: “Teknolojinin hayatımızı kolaylaştırması bunların her biri önemli. Ancak kaybolan mesleklerimizi de görmek bizi ciddi bir şekilde üzüyor. Ben inanıyorum ki Sayın Yalçın Ata bu konuda çalışmalar yapacaktır. Bizler de kendisini bu konuda yardımcı olacağımızı ifade etmek istiyorum. Bu mesleklerin her birini ayrı ayrı yaşatmamız lazım. Ahilik kültürü Anadolu iktisadi ve sosyal kalkınmasında öncülük etmiştir. Bugün de ben inanıyorum ki yine başta İzmir olmak üzere Türkiye’nin de kalkınmasında esnaflarımızın yer alması gerekmektedir. İzmir turizm potansiyeli olarak en doğal, en eşsiz yer. Fakat bizim yatak kapasitemiz toplam 80 bindir. Bugün Antalya'nın geldiği noktada yatak kapasitesi 600 binlere ulaşmış durumda . Biz bu hususta özellikle kalkınma gerçekleştirmek için “Çeşme Turizm Projesi” adından bir proje başlattık. Bu proje sayesinde İzmir 55 bin yatak kapasitesine ulaşacaktı. Elde edilen gelirin de tamamı İzmir’e harcanacaktı. Ancak yapılan görüşmeler sonrasında üzülerek ifade ediyorum ki bu projeyi durdurduk ve bunun için nara atanlar, sevinç çığlıkları atanlar oldu. Bu mantaliteyle ne turizmi geliştirebiliriz ne de İzmir’in kalkınmasını sağlayabiliriz” ifadelerine yer verdi.

AHİLİK KÜLTÜRÜNÜ VE DEĞERLERİ YAŞATMAYI SÜRDÜRECEĞİZ

Ahi olmanın topluma hem maddi hem de manevi anlamda birçok katkısı olduğuna değinen Başkan Ata, “Ahi Evran, insanları bir araya getiren bir liderdir. Ahi Evran sanatkarları eğiterek Ahi Teşkilatını kurmuştur. Ahi Teşkilatı sosyal adaleti dayanışmanın ahlaki değerlerin bir arada tutulduğu bireylerin ahlaki ve etik değerler ile donanmasını topluma faydalı olmasını hedefleyen teşkilatıdır. Bu özel haftada geçmişten günümüze uzanan bu geleneği ne denli önemli olduğunu bir kez daha hatırlamalıyız. Ahi olmanın gerektirdiği nitelikler dürüstlük, saygı sevgi yardımlaşmadır. Bu değerleri yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak hepimizin sorumluğundadır. Kendimize ve çevremize olan sorumluluğumuzu unutmadan Ahi kültürünü ve değerleri yaşatmayı sürdüreceğiz. Bu mirası yaşatmak güçlendirmek için hepimiz çalışmalıyız. Ahilik haftası kutlu olmasını diliyorum'' diyerek sözlerini noktaladı.

Yılın ve İzmir’in Ahisi olarak seçilen Doğan Karasakal ise yaptığı teşekkür konuşmasında, “Tam 40 yıldır bu mesleğin içindeyim. Mesleğime bundan 40 yıl önce heyecan ve istekle başladım. Ustalarımın bana gösterdiği her şeyi öğrendim ve zaman içerisinde kendimi geliştirdim. Bugün memleketin her yeri ürettiğimiz ürünler ile dolu. Bana bu ünvanı layık gören herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.