Altında yükseliş yılbaşına kadar sürecek

Altın piyasasındaki hareketliliğin yılbaşına kadar devam edeceğini vurgulayan İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Murat Kurtuluş Buyrukçu, vatandaşın faize değil altına yatırım yapması gerektiğinin altını çizdi.

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2024 11:06
Haber Güncellenme Tarihi: 27.09.2024 11:06

Altın piyasasında yaşanan hareketlilik, yatırımcıların ve vatandaşların dikkatini çekmeye devam ediyor. Ekonomik belirsizlikler, dünya genelindeki savaşlar ve dalgalanan piyasa koşulları altın fiyatlarının hızla yükselmesine neden olurken, altının yılbaşına kadar daha da değer kazanacağına dair öngörüler güçleniyor. İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Murat Kurtuluş Buyrukçu, altın fiyatlarındaki bu artışın yılbaşına kadar süreceğini belirterek, vatandaşların faiz yerine altına yatırım yapması gerektiğini vurguladı. Altının her zaman güvenli bir liman olduğunu ifade eden Buyrukçu, bu dönemde altına olan ilginin geçtiğimiz yıla kıyasla daha da arttığını aktardı.

GRAM ALTIN YILBAŞINDA 3 BİN 500 TL’NİN ÜSTÜNE ÇIKACAK

Son dönemlerde özellikle gram ve çeyrek altındaki yükselişi değerlendiren Buyrukçu, “Altın piyasasındaki fiyat artışı zaten bekleniyordu. Türkiye’deki ekonomik durum, dünyadaki savaşlar ve diğer etkenler dolara, altına ve piyasaya yansıyor. Meydana gelen durumlar da fiyat artışlarına neden oluyor. Altın uzun zamandır yerinde sayıyordu. Daha önce yaptığım bütün konuşmalarda da gram altının 3 bin TL bandının üstüne çıkacağını söylemiştim. Söylediklerimiz de tuttu. Bu artış devam da edecek. Tam tarih veremesek de yılbaşına kadar ekonomist ve analistlerin de görüşlerine göre altın yükselmeye devam edecek. Ekonomist olmadığımız için yatırım tavsiyesi vermek doğru olmaz ancak yılbaşına kadar gram altının 3 bin 500 TL veya üstüne çıkacağını öngörüyorum” dedi.

VATANDAŞLAR FAİZE YATIRIM YAPMAMALI

Geçtiğimiz yıllara kıyasla altın fiyatlarının aynı paralelde artış gösterdiğini belirten Buyrukçu, “Altın fiyatları geçen yıldan beri aynı paralelde artıyor. Altın çeşitlerinin hepsi (gram, çeyrek, yarım, ata) aynı oranda artıyor. Vatandaşların faiz beklentileri, faize para yatırmaları ve parayı ölü para haline getirmeleri, faizle kolay kazanç elde etmeleri piyasayı belli bir süre sonra kitleyecek. Faizdeki kazançlar karşısında altın ve kıymetli madenler her zaman devrilmeye mahkûm. Biz faiz ülkesi değiliz.  Faize yatıran ve faizden geçimini sağlayan tembel bir ülke olmamız gerekiyor. Çalışan ve üreten insanlar ülkesi olmamız lazım. Bu nedenle vatandaşlar lütfen faize değil, altına, ticarete, alış satışa veya dairelere yatırım yapmaya yönelsinler. Aksi halde altın fiyatlarının veya diğer para birimlerinin dengelenmesi çok zor. Dünyadaki diğer bankalar faizi düşürdü. Düşürmeye de devam edecekler. Çünkü piyasa kitlendi artık. Yani altının piyasaya geri dönmesi lazım. Onun için de ülkeler bu hamleleri yapmak zorundalar. Bu hamleler altını tetikleyecek önümüzdeki süreçlerde de etkilerini ve altındaki yükselişi göreceğiz. Ticaretle uğraşan vatandaşlardan beklentimiz var. Altının en güvenli liman olduğunu ve her zaman en iyi yatırım aracı olduğunu unutmamalılar” ifadelerini kullandı.

GEÇEN YILA KIYASLA BU YIL ALTIN DAHA ÇOK İLGİ GÖRÜYOR

Altın fiyatlarının yükselmesiyle talebin de artış gösterdiğini belirten Buyrukçu, “Altın fiyatları arttıkça, yatırımcılar ve vatandaşlar için daha cazip bir hale geliyor. İnsanlar, altının güvenli bir liman olduğunu düşündüklerinden, fiyat yükseldikçe altına daha fazla yöneliyorlar. Özellikle son zamanlarda, fiyatlardaki artışa paralel olarak talepte de ciddi bir artış yaşanıyor. Altın, geçmiş yıllarda da yoğun ilgi görüyordu ancak bu yıl, özellikle geçen yıla kıyasla taleplerin daha da arttığını gözlemliyoruz. Altın, tarih boyunca değerini kaybetmediği için pek çok kişi tarafından hem birikim hem de yatırım aracı olarak tercih ediliyor. Ekonomide yaşanan belirsizlikler, vatandaşları güvenli yatırımlara yönlendirdiği için altın, her zaman olduğu gibi cazibesini koruyor” sözlerine yer verdi.