Aradığınız BİSİM’lere ulaşılamıyor

2014 yılında başlayan BİSİM projesi, resmiyette olmasa da uygulamada 10 yıl sonra tarihe karıştı. 2024 yılında yapılan yerel seçimlerin ardından bisikletlerin tamamı toplanırken istasyonlar ise kaderine terk edildi.

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2024 09:03
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2024 09:03

SEMİ TEKTAŞ-ÖZEL HABER- İzmir Büyükşehir Belediye eski Başkanı Aziz Kocaoğlu döneminde başlayan, Tunç Soyer döneminde de devam eden Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi (BİSİM) Projesi, 3 Nisan 2023 tarihinden beri ‘tamirat onarım’ gerekçesiyle durduruldu. Yerel seçimlerin hemen ardından BİSİM durakları boş kalırken İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada onarımın ne zaman biteceğine dair net bir tarih verilmedi. 373 bin üyesi olan BİSİM’de yaklaşık 7 aydır herhangi bir çalışma yapılmazken duraklardaki cihazlar kaderine terk edildi, yıpranmaya başladı. İzmirlilerin sık sık kullandığı bisiklet yolları da BİSİM’lerin ortadan kalkmasıyla boş kalırken kartlarda kalan paralara dikkat çeken bir yurttaş, “İşletilmesi zor geldiyse kaldırıldığı ilan edilsin, paralarımız iade edilmeli” dedi. Aniden ortadan kalkan BİSİM’lere ilişkin AK Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe de açıklama yaptı. Boztepe, “Tüm bisikletleri toplamak, istasyonları tamamen boş bırakmak yerine kısım kısım bir çalışma yürütülebilirdi. Bazı bisiklet yollarını kapatmak, BİSİM’leri toplatmak ‘Bu kentteki bisiklet yollarını kapatacağım’ ve ‘Bu projeyi yapmayacağım’ demektir” şeklinde konuştu.

TARİH BELLİ DEĞİL

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre; “Bisiklet kenti İzmir” hedefinde önemli adımlar atan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 18 Ocak 2014 tarihinde hizmete aldığı BİSİM’den 2,5 milyon kişi yararlandığı ve sistemin 2021 yılı Nisan ayı itibariyle 373 bin üyesi bulunduğu ifade ediliyor. Güzelbahçe ile Mavişehir arasındaki sahil şeridi boyunca oluşturduğu kiralık bisiklet uygulaması BİSİM, 55 istasyon ile hizmet veriyordu. BİSİM’in 29 Mart 2024 tarihli bilgilendirmesinde istasyon sayısının 60’a çıkarılacağı söylenirken 3 Nisan 2024 tarihi ile tamamı toplandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 153 numaralı hattından ilgili birimden edindiğimiz bilgiye göre tamirat ve onarımların devam ettiği belirtilirken ne zaman biteceğine dair ise tarih verilmedi. BİSİM noktaların da yer alan cihazlarda ise herhangi bir çalışma olmadığı gibi arızalandıkları da görüldü. Birçok bisiklet yuvasının ise yıpranmış olması da dikkat çekti.

3 NİSAN’DAN BERİ SES YOK

BİSİM’in sosyal medya hesabı ‘X’te 3 Nisan’da yapılan açıklamada ‘Kısa bir ara veriyoruz’ isimli duyuruda, “Değerli Üyelerimiz, BİSİM bisiklet hizmetimiz 03.04.2024 tarihinden itibaren planlı ağır bakım, onarım işlemleri ve ayrıca istasyon sistem güncellemesi sebebi ile kısa bir ara verecektir. Anlayışınız için teşekkür ederiz” ifadeleri kullanıldı. Bu tarihten itibaren BİSİM’lerin akıbetine ilişkin hiçbir paylaşım yapılmadı, yalnızca Büyükşehir’in genel duyurularına ve haberlerine yer verildi.

İZMİR BİSİKLETLERİ GERİ İSTİYOR

BİSİM’den sık sık yararlanan bir vatandaş yaptığı açıklamada, “İzmir sahilde artık bisiklet kullanmak istiyoruz. Kaç aydır bisikletler toplanmış ne spor yapabiliyoruz ne bir şey. BİSİM uygulaması da kullanım dışı. Belediyeden kimse ile iletişime geçemiyoruz. Bir açıklama bile yapılmıyor. Düzeltilmesi için kime yazacağımızı şaşırdık” dedi. Bir başka kullanıcı ise “Ortada bisiklet kalmadı. Bakımda deniliyor ama bakımın ne zaman biteceği hakkında bilgi yok. Karta yüklenen paralar da öylece kaldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi bir karar vermeli. Bu hizmeti sunmaya devam edecekse acilen bisikletleri istasyonlara geri göndermeli. Yok işletmesi zor geldiyse BİSİM’i kaldırdığını ilan etmeli, karttaki paraları iade etmeli ya da toplu ulaşımda kullanılabilir hale getirmeli. Dünyanın pek çok şehrinde bisiklet desteklenirken sosyal belediyecilik anlayışı ile işbaşına gelmiş bir belediyeye bu konuda böylesine kötü bir hizmet sunmak yakışmıyor” diye konuştu.

“KISIM KISIM TOPLANABİLİRDİ”

İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın geçmiş dönemde Tunç Soyer’in yaptığı olumlu projelerinde birçoğunu iptal ettiğini savundu. Konuya ilişkin örnekler veren Boztepe, “Örneğin Opera Binası gibi… İnşaata ara verilmişti şimdi tamamen durduruldu. Dün dediği şey ile bugün dediği arasında dünya kadar fark oluyor. Bugün yapacağım dediğini yarın yıkacağım diyor” dedi. Bisiklet yollarından bazılarının kapatıldığını söyleyen Boztepe, “Bisiklet yolları dahi bile birçok yerde yok. Bisiklet yolları bile yavaş yavaş kapatmaya başladılar. Vatandaşlarımız bisikletleri biniyorlardı, şu anda kullanamıyorlar. İnsanlar, bu bisikletleri kendi paraları ile kullanıyordu, bunun İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne nasıl bir mali yükü olabilir? Eğer ki bir bakım onarım söz konusu ise bunun usulü vardır. Tüm bisikletleri toplamak, istasyonları tamamen boş bırakmak yerine kısım kısım bir çalışma yürütülebilirdi. Bazı bisiklet yollarını kapatmak, BİSİM’leri toplatmak ‘Bu kentteki bisiklet yollarını kapatacağım’ ve ‘Bu projeyi yapmayacağım’ demektir” şeklinde konuştu.