Atık tesisi için ÇED süreci başladı

İzmir’in Aliağa ilçesinde yapılacak tehlikeli ve tehlikesiz atıkların işleneceği atık tesisi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine alındı.

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2024 11:33
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2024 11:33

Muhabir-Berkay Erden / Aliağa’nın Samurlu Mahallesi’nde sanayi işletmelerinin olduğu bir bölgede yapılması planlanan Atık bertaraf, geri dönüşüm ve depolama tesisi ÇED sürecine alındı. Müdürlüğün yayınladığı toplantı kararına göre 243 ada, 1 nolu Parsel üzerine yapılacak olan proje ile yıllık olarak 160 ton tehlikesiz, 70 ton tehlikeli ve Bin ton elektronik eşya fiziksel yöntemlerle geri dönüşüm yapılması planlanıyor.

Müdürlüğün ÇED sürecinin başladığına ilişkin açıklaması ise şu şekilde; “İZMİR ili ALİAĞA, ilçesi Samurlu Mahallesi, Kabaktepe Mevkii, 243 ada, 1 nolu Parsel mevkiindeki MEHMET RIZA DAŞDELEN tarafından yapılması planlanan Tehlikesiz ve Tehlikeli Atıkların Fiziksel Yöntemlerle Geri Kazanımı (Tehlikesiz Atık: 160 ton/yıl, Tehlikeli Atık: 70 ton/yıl) Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya İşleme Tesisi (1000 ton/yıl) projesi ile ilgili olarak İZMİR Valiliğimize sunulan P.T.D. Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 16. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.”

Kiralık arazide yapılacak

Denize 2,5 kilometre mesafede olan söz konusu proje alanı etrafında sanayi ve atölye tesislerinin olduğu bir bölgede yer alıyor. Alüminyum, kalay, çinko gibi katı atıklar ile çamaşır makinesi, küçük ev aletleri geri dönüşüm sürecinden geçirilecek. Proje dosyasında yer alan bilgilere göre prosesler sonunca herhangi bir kokunun çevreye yayılmayacağı aktarılırken; projenin 3 bin 200 metrekarelik kiralık arazi üzerinde yapılmasının planlandığı aktarıldı.