Avukat İnce'den kadınlara adaylık çağrısı

İzmir Avukat Hareketi Grubundan Başkan Adayı gösterilen Av. Banu Aşkın İnce, “Yönetimde ve işin mutfağında hep kadınlar var ama temsiliyet söz konusu olduğu zaman nedense kadınlar geriye atılıyor” dedi

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2024 13:36
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2024 13:36

İLKSES TV ekranlarında yayınlanan Vedat Araz ile İzmir Masası programının bu haftaki konuğu İzmir Avukat Hareketi Grubu’nun İzmir Barosu Başkan Adayı Av. Banu Aşkın İnce oldu. 

İzmir’de her seçim zamanı, Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu ve Çağdaş Avukatlar Grubu gibi iki köklü grup arasında bir yarış sürdüğünü ve kendilerinin bu kapsamda meslektaşlarına bir alternatif olduklarını savunan İnce, “Bizler bu yıl çok daha fazla iddialıyız. Çünkü meslektaşlarımıza karşı rüştümüzü ispatladığımızı düşünüyoruz. Bizim bir seçim grubu olmadığımızı gördüler. Bizler diğer gruplardan o noktada net bir şekilde ayrılıyoruz. Sadece seçimden seçime bir liste belirleyip, sonrasında genel seçime hazırlanmıyoruz. Biz her zaman için çalışmalarını sürdüren, adliyelerdeki sorunları tespit edip bunlarla ilgili önlemler almaya çalışan ve gerekirse raporlayıp baromuza sunun bir grubuz. Örneğin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldığı aşamada ilk davayı açan hukuk topluluklarından biri bizdik. Meslektaşlarımız bunları görüyorlar ve ilçe ziyaretlerinde gördüğümüz bir teveccüh var. İzmir Avukat Hareketi olarak bu yola girdik. Bu sefer iddialıyız ve fark yaratacağımızı düşünüyoruz” dedi. 

GENÇLER VE KADINLAR 

Meslek örgütünün çoğunluğunun genç ve kadın avukatlardan oluştuğunu belirten İnce, bu kapsamda genç ve kadın avukatların elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi. İnce, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: “Biz İzmir’de bu kökleşmiş grupçuluk zihniyeti sebebiyle aslında baroya aidiyetini kaybetmiş avukatlardan oluşuyoruz. Bu seçimde 13 bin 508 meslektaşımız seçimde oy kullanacak ve ne yazık ki tamamı katılım sağlayamayacak. Çünkü çoğu baroya kendilerini ait hissetmiyorlar. Ancak buna bir dur denmeli. Aslında burada temsil önemli çünkü aday olmaktaki düşüncelerimden bir tanesi; öncelikle grubumuzdaki arkadaşlarımın buna istemesi ve iradelerini ortaya koymalarıydı. Ben de arkadaşlarımın çabalarını boşa çıkartmamak için bunu kabul ettim ve süreç böyle başladı. Öte yandan listelerde kaç kadın aday olduğu konuşuluyor, İzmir’de zaten kadın meslektaşlarımızın oluşturduğu bir baroyuz biz. Yönetimde kadınların olması kadar doğal bir şey yok. Ancak baromuzun geçmişine bakıldığında sadece Sema Hanım’ın başkan olması üzücü. Çünkü yönetimde ve işin mutfağında hep kadınlar var ama temsiliyet söz konusu olduğu zaman nedense kadınlar geriye atılıyor. O nedenle kazanıp, kaybetmek hiç önemli değil. Hem genç hem kadın hem de geçmişte baro tecrübem olmadığı halde aday oldum. Tüm meslektaşlarımıza da bunun çağrısını yapıyorum; korkmasınlar aday olsunlar, barolarına sahip çıksınlar. Çünkü bu meslek örgütünün çoğunluğunu genç ve kadın avukatlar oluşturuyor. Dolayısıyla siz söz istemezseniz kimse sizin için mücadele etmez. Şimdiye kadar övündüğümüz bütün haklarımız zamanında verilmiş bir mücadelenin ürünüdür. ” 

SORUN EKONOMİ VE İTİBARSIZLAŞTIRMA

Avukatların en temel sorunlarından birinin de ekonomik temelli olduğuna değinen İnce, “Avukatların da içinde bulunduğu tüm meslek gruplarında başlıca sorunlar var. Bunların en önde geleni ekonomik sorunlar. Öte yandan bizim bir de sistematik olarak itibarsızlaştırılmamızla ilgili bir durum söz konusu. 13 bin 500 kişiden oluşan bir meslek grubuyuz biz. Bu bağlamda ve toplu olarak hareket edebilmek istiyoruz. Aynı paydada buluşabilmek istiyoruz. Eğer aynı paydada buluşabilirsek toplu ve gür bir şekilde sesimiz duyulur ve itibarsızlaştırmanın da önüne geçeriz diye düşünüyorum” dedi.