Aydın Pehlivan: Türk’ün yurdu atın sırtı, atın sırtı tarihin beşiğidir

Menemen Belediyesi ve Geleneksel Spor Dalları Federasyonu iş birliğiyle 10'uncu Geleneksel Rahvan At Yarışları düzenlendi

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2024 14:47
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2024 14:47

Menemen’de, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu işbirliğiyle düzenlenen 10. Geleneksel Rahvan At Yarışları, Seyrek Arena’da büyük bir heyecanla gerçekleştirildi. Türkiye'nin dört bir yanından gelen rahvan at sahipleri, kıyasıya bir yarış için Menemen’de bir araya geldi. Etkinliğin açılışını at sırtında yapan Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, izleyicilere selam vererek etkinliğin coşkusunu paylaştı.

Başkan Pehlivan, burada yaptığı konuşmada, “Rahvan atlar, hızın ötesinde bir zarafet ve bilgelik simgesi olarak Türk kültüründe derin bir anlam taşır. Rahvan atçılığı, sadece bir spor dalı değil, aynı zamanda tarihimizin, kültürümüzün ve geleneklerimizin bir yansımasıdır. Atalarımız, yüzyıllar boyunca bu topraklarda at sırtında özgürlük mücadelesi vermiş, atlarıyla hem savaşı hem de barışı yaşamışlardır. “At, Türk’ün kanadıdır” sözü, Kaşgarlı Mahmut tarafından yazılan Divan-ı Lügat-it Türk’te geçen bir atasözüdür. At ile Türk, tarih boyunca hiç ayrılmamıştır. Atalarımızın dediği gibi; ‘Türk’ün yurdu atın sırtı, atın sırtı tarihin beşiğidir.” O nedenle bizim coğrafyada At; vefadır, heybettir, dostluktur ve hafızadır” dedi.

Mesele birlikte olmak birlikte yaşatmak

Aydın Pehlivan, sözlerine şöyle devam etti:

“Ata sporumuzu yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için Menemen Belediyesi olarak bu yıl da hazırlığımızı yaptık. Bu sorumluluğumuzu da yerine getirmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Deve Güreşleri, Rahvan At Yarışları gibi ata sporlarımızı yaşatmaya; üzüm, çilek, incir, çömlek gibi değerlerimize de festivallerimizle sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bugün de Geleneksel Spor Dalları Federasyonumuza, bu kültürümüzün gönüllü elçisi olan rahvan atçılarımıza ve bizleri burada yalnız bırakmayan kıymetli misafirlerimize canı gönülden teşekkür ediyorum. Rabbim bu birlik ve beraberliğimizi daim etsin. Hep söylediğimiz gibi mesele birlikte olmak, birlikte yaşatmak.” 

Ödüller alındı

Yarışların sonunda dereceye giren atların sahipleri, ödüllerini protokol üyelerinden aldı. Yarışma çekilen hatıra fotoğraflarının ardından sona erdi.