Aydınoğlu Beyliği'ne başkentlik yapmış olan Ödemiş ve çevresi, tarih, kültür ve inanç merkezi olarak dikkat çekerken, Birgi aynı zamanda en eski İslami eserlere de ev sahipliği yapmaktadır. 14. yüzyılın başlarında Aydınoğlu Mehmet Bey tarafından merkezi Birgi olmak üzere, Büyük Menderes'ten Tire ve Selçuk'a kadar uzanan bir alanda kurulan Aydınoğulları Beyliği'nden günümüze ulaşan en önemli yapılar arasında 'Aydınoğlu Mehmet Bey Camii' ve 'Ümmü Sultan Şah Türbesi' bulunmaktadır. Halk arasında 'Aslanlı Cami' veya 'Ulu Cami' olarak da bilinen Aydınoğlu Mehmet Bey Camii, Anadolu'daki beylikler dönemine ait en eski camilerden biridir. Selçuklu mimarisine özgü olan "çok ayaklı camiler" grubunda yer alan bu cami, bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.
Birgi’de 1312 yılında Aydınoğulları Beyliği'nin kurucusu Aydınoğlu Mehmet Bey tarafından inşa ettirilen Aydınoğlu Mehmet Bey Camii, son 10 yıldır bakım ve ilgi eksikliği nedeniyle gündeme geliyor. 6 Ekim 2021’de ihale süreci başlatılan caminin restorasyonu için 12 Kasım 2021’de ihale kazanan müteahhide teslim edilen camiye 600 gün iş süresi verildi. Ancak belirtilen süre dolmuş olmasına rağmen cami hala açılmadı. 712 yıllık bu tarihi ibadethanenin restorasyonu son üç yıldır tamamlanamıyor. İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları da ilerleme kaydedemedi. Ziyaretçilerin sıkça uğradığı bu tarihi caminin restorasyonunun yarım kalması, bölge halkı ve esnaf arasında tepkilere yol açtı. Hem kültürel hem de tarihi değer taşıyan caminin etrafı demir parmaklıklarla çevrilirken, restorasyonun ne zaman yeniden başlayacağı ise belirsizliğini koruyor.
Birgi Mahallesi Muhtarı Mutlu Sulukan, Aydınoğlu Mehmet Bey Camii’nin restorasyonunun ikinci ihale aşamasında olduğunu belirtti. Hala ihale sürecine çıkılmadığını ifade eden Sulukan, caminin turizme kazandırılması ve ibadete açılması için beklediklerini söyledi.
Muhtar Mutlu Sulukan, “Camimiz ikinci ihale aşamasında, ancak henüz ihale yapılmadı ve tarih de netleşmiş değil. 'Tasarruf tedbirleri kapsamında' deniyor, ama biz hala bekliyoruz. Bu restorasyon bir an önce tamamlanmalı ve cami tekrar kullanılabilir hale gelmeli. Çünkü çok sayıda ziyaretçisi var ve camiyi soran çok kişi bulunuyor. Aydınoğlu Beyliği'ne dayanan bu tarihi cami, Birgi’mizin sembollerinden biri. İç kısmında eksiklikler var, çatısı onarıldı ancak yapılması gereken bazı tadilatlar hala mevcut” dedi.
Esnaf Çağatay Mutlu, caminin son 3-4 yıldır bu şekilde beklediğini ve artık insanlara cevap vermekten yorulduklarını söyledi. Durumun kendi işlerini de aksattığını belirten Mutlu, "Cami etrafı demir parmaklıklarla çevrildi ve şu anda merdivenle giriş yapıyoruz. İşlerimizi yüzde 100 etkiledi çünkü restorasyon çok yavaş ilerliyor. Ödenek çıkmadığı da söyleniyor" dedi.
Niyazi Aslantaş ise, "Biran önce restorasyonun tamamlanması gerekiyor. Gelen ziyaretçiler camimizi soruyor. Namaz kılmak isteyenleri ise diğer camilere yönlendirmek zorunda kalıyoruz. Şu an hiçbir çalışma yok. Cenazemiz olduğunda salalar okunmuyor. Mahallemizde birinin vefat ettiğini bile duyamıyoruz, komşumuz öldüğünde bile haberimiz olmuyor" ifadelerini kullandı.