Balçova'dan meme kanseri farkındalık etkinliği

Balçova Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi ve Güzelbahçe ile Narlıdere belediyeleri iş birliğiyle meme kanseri farkındalık etkinliği düzenledi

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2024 14:41
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2024 14:41

“Sağlıklı Yaşam Destek Seminerleri 1” başlıklı etkinlik, Balçova Belediyesi Engelliler Merkezi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. “Bugün senin günün, erken teşhis hayat kurtarır” sloganıyla yola çıkan etkinliğin açılış konuşmasını DEÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sefa Kurt yaptı. Başhekim Kurt, meme kanserinin Türkiye’de ve dünyada en yaygın görülen ve en çok ölüme yol açan kanser türü olduğuna dikkat çekti. Dünya Sağlık Örgütü'nün 2004 yılından beri Ekim ayını meme kanseri farkındalık ve bilinçlendirme ayı olarak ilan ettiğini hatırlatan Kurt, “DEÜ Hastanesi olarak Balçova, Güzelbahçe ve Narlıdere belediyeleriyle iş birliği içinde, kadınlarımızı tehdit eden meme kanserinin erken tanı ve farkındalığını artırmak amacıyla bu sağlıklı yaşam seminerinin ilkiyle sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyoruz” şeklinde konuştu.

İhmal etmeyin

Dünyada her 8 kadından birinin yaşamı boyunca meme kanseri riskiyle karşı karşıya olduğunu belirten Kurt, sözlerine şöyle devam etti: “Kadınlarımız, meme kanseri risk faktörleri, tanı ve tedavi yöntemleri konusunda bilinçlendirilmelidir. Kanserden korunmak için sağlıklı yaşam alışkanlıklarına yönlendirilmelidir. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi, meme kanserinde de erken tanı büyük önem taşımaktadır. Kadınların 20 yaşından itibaren her ay kendi kendine muayene yapmaları, 40-69 yaş aralığındaki bireylerin ise her iki yılda bir mamografi çektirmeleri önerilmektedir. Değerli hanımefendiler, unutmayın ki sizler toplumun en kıymetli bireyleri; anneler, eşler ve evlatlarsınız. Sizin sağlığınızı korumak ve geliştirmek bizim birinci önceliğimizdir. Lütfen kendi sağlığınıza dikkat etmeyi ihmal etmeyin.”

Erken tanı, tedavideki başarı oranını artırıyor

Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit, meme kanserinde erken tanının önemine vurgu yaptı. Erken tanının tedavinin daha etkili sonuçlar vermesine katkı sağladığını belirten Yiğit, kadınlara rutin kontrollerini aksatmamaları konusunda çağrıda bulundu. Yiğit, şunları söyledi: “Öncelikle, onur konuğumuz olan kadınlarımızı, ülkemizde baskı ve şiddet altında yaşayan tüm kadınları saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Toplum olarak birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var; kurumlarımızın da dayanışma örneği göstermesi gerekiyor. Bugün, bu amaçla bir araya geldiğimiz önemli bir gün. Bu seminer, sağlığımız açısından büyük bir öneme sahip. Bildiğiniz gibi, şu anda meme kanseri farkındalık ayındayız ve bu kanser türü maalesef en yaygın olanlardan biri. Ülke olarak teşhis süreçlerimizi güçlendirdik; hastalığın farkında olduğumuzda hızlı bir şekilde teşhis koyabiliyoruz. Onkolojik ve cerrahi tedavi yöntemlerinde önemli gelişmeler kaydedildi, ancak erken tanı, tedavideki başarı oranını artırıyor. Umarım bu seminerlerin devamı gelir. Bu organizasyonda bizimle birlikte olan herkese teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından DEÜ Hastanesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Aile Hekimliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Özçakar, “Fark Ekmek Elimizde” adlı panelde bir sunum gerçekleştirdi. Özçakar, tanı ve tedavi yöntemleri hakkında kapsamlı bilgiler paylaştı. Etkinlik, karşılıklı çiçek takdimi ile sona erdi. Ayrıca, DEÜ Hastanesi’nin yeni bir Genital Sistem Kanserleri Tarama Polikliniği açacağı da katılımcılara duyuruldu.