Başkan Aras’tan SGK çıkışı: Belediyeler mali açıdan yönetilemez hale geldi

Kıyı Ege Belediyeler Birliği Ekim Ayı Meclis Toplantısında konuşan Başkan Aras, “Belediyelerimiz mali durumunun bozulması ülkemizdeki ekonomik durumun sonucudur. Belediyeler kendi hallerinde ekonomik durumu bozmuş değildir. Belediyeler borçlarını ödeyemiyorlarsa bilin ki ya maaş ödüyordur ya da vatandaşa hizmet götürüyordur” dedi

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2024 13:18
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2024 13:18

SEMİ TEKTAŞ / Kıyı Ege Belediyeler Birliği Ekim Ayı Meclis Toplantısını Muğla Belediye Başkanı ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Aras başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya önceki dönem Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur da katılım gösterdi. Toplantıda Abdül Batur ve 38 yıldır Konak, Narlıdere ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği’nde memurluk yapan İsmail Ay’a plaket verildi. Ayrıca toplantıda birliğe üyelik başvuruları onaylandı. Rize Fındıklı Belediyesi, Muğla Ula Belediyesi, Muğla Ortaca Belediyesi, Muğla Marmaris Belediyesi, Muğla Dalaman Belediyesi, Aydın Germencik Belediyesi, Adıyaman Yaylıkonak Belediyesi, Muğla Yatağan Belediyesi, İzmir Kiraz Belediyesi, Aydın Koçarlı Belediyesi ilçe belediyeleri oy birliği ile birliğe dahil oldu.

BELEDİYELERİN ALACAĞI BORÇLARDAN FAZLA

Vatandaşların yaşadığı sıkıntılar belediyelerden beklentiyi arttırdığını söyleyen Aras, “Özellikle beldelerde ihtiyaçlar ciddi anlamda artı göstermiştir. Yıllardır yerel yönetimlerin güçlendirilmesini ve reform çalışmaları yapılması gerektiği konuşuluyor ve bunu hepimiz biliyoruz. Beklentiler belediyelerin yükünü ciddi anlamda arttırırken eğitimden sağlığa sağlıktan sosyal yardımlara kadar belediyeler ciddi bir yük altına girmiştir. Bizler bunları yaparken bir yandan da birikmiş SGK, vergi borçları ve hükümetin aldığı kararlarla sıkışmış durumdayız. Belediyeleri ülkenin ekonomisini batıran kurum olarak görmek çok yanlış. Belediyelerin 900 milyar SGK’den alacağı varken borç 90 milyardır” dedi.

BELEDİYELER MALİ AÇIDAN YÖNETİLEMEZ HALE GELDİ

"Belediye borçları sanki ülke ekonomisine zarar veriyormuş gibi algı yaratarak belediyelerin üzerine gelinmesi büyük bir haksızlıktır" diyen Ahmet Aras, “Bu kürsüden yetkilileri uyarmak istiyorum. Çünkü belediyelerimiz mali durumunun bozulması ülkemizdeki ekonomik durumun sonucudur. Belediyeler kendi hallerinde ekonomik durumu bozmuş değildir. Belediyeler borçlarını ödeyemiyorlarsa bilin ki ya maaş ödüyordur ya da vatandaşa hizmet götürüyordur. Son yıllarda akaryakıt, personel giderleri, mal hizmet giderlerinin artışı belediye girdilerini arttırıyor. Gelirler aynı kalırken giderlerin artması belediyeleri mali açıdan yönetilemez hale getirmiştir. Başkanlarımız, belediye yönetimi ne yapsın? Vergi ve SGK borçlarıyla mı uğraşsın yoksa vatandaşa hizmet mi götürsün. Belediyelerin gelirlerini arttıracak yollara gidilmeli. Bizler bunu karar vericilere sürekli iletiyoruz. Çok da uğraşmaya gerek yok bir gecelik kararname ile mevcut yönetimde her yer yapılıyor bu da çözülebilir” diye konuştu.

TURİSTLERE ‘KENT VERGİSİ’ TALEBİ!

Yaz aylarında nüfusu artan ilçe belediyelerine dikkat çeken Aras, “Turizm ile uğraşan kentlerde yaz aylarında sorun yaşanıyor. 100 bin nüfusu olan kent ona göre para almasına rağmen 1 milyon nüfusa hizmet veriyor. Bu da çok kolay ama bunda da iyileştirme yapılmıyor. Turistlere yüklenecek kent vergisi ile bu sorun çözülebilir. Ama adım atılmıyor” ifadelerini kullandı.

‘Bir partiyi kast etmiyorum temsili demokrasi ile iktidara gelen yönetim… Belediye de hükümet de olabilir’ diyen Ahmet Aras, “Kararlar alabilirler ve bu kararları halk istemeyebiliyor. Bu nedenle belediyelerde vatandaşın kararlara katılması önem kazanıyor. Bu da halkımızın demokrasi kültürünü arttıracaktır. Şeffaflık ve hesap verme çok önemli, bizler daha vatandaş harcadığımız paraların nereye gittiğini düşünmeden onların önüne koymalıyız. Son dönemlerde toplumsal şiddet çok arttı. Bana ‘Üç şey olmak istemesen ne olurdu?’ diye sorsalar bu ülkede kadın, çocuk ve sokak hayvanı olmak istemezdim. Bu toplumsal barışı zedeliyor. Hep beraber bu işe sahip çıkmalıyız. Devlet bazı yerlere yetişemiyorlar o boşluğu biz kapatmalıyız. Açtığımız yurtlarla öğrencilere, kreşlerle çocuklara, servislerle eğitime destek oluyor. Yani belediyeler şu anda yol su misyonundan çıkmış durumda. Toplumsal konularda da söyleyecek sözümüz olmalı. Bu konuda da belediyelere destek olmaya hazırız” açıklamasını yaptı.

KARDEŞ BELEDİYECİLİK KAN KAYBETTİ

Ahmet Aras kardeş belediyecilik ile ilgili konuşarak, “Son dönemde kardeş belediyecilik kan kaybetti. Kardeş belediyecilik denildiğinde romantik bir şey anlaşılıyor. Dünyanın diğer kentlerinde yapacağınız görüşmelerde özellikle AB kentlerinde hemen ‘Kardeş belediye olalım’ dediğinizde uzak duruyorlar. Önce projeler kurup bazı ilişkiler gelişince sonra ileriye taşınıyor. Biz bunu deneyimlerimizden gözlemliyoruz. Bizler belediye olarak görev alanımızın dışına çıkıyoruz ama hükümetin görevlerini bize devretmesi söz konusu değil. Hükümet de görevlerini tam olarak yapmak durumundadır. Bizler toplumun her kısmını kucaklıyoruz kimler bize oy verdi ya da vermedi diye bakmıyoruz. Bizler bundan sonra çok daha fazla çalışacağız” diye konuştu.

‘ARITMA YAPMA MAALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK’

‘İzmir’deki Körfez kirliliği, Türkiye gündeminde ama bu sadece İzmir’in sorunu değil kıyılarımızda ciddi bir kirlilik tehditti söz konusu’ diyen Aras, “Bu belediyelerin güçleriyle de ilgili bir belediyeye arıtma tesisinin maliyeti 2,5 milyara dayandı. Ve bunu kendi bütçeleri ile yapabilmeleri neredeyse imkansıza yakın. Mesele bizim bütçemiz 5,5 milyar. Yaz kış nüfusundan kaynaklanan nüfusumuz artıyor. Ve altyapıdaki baskıyı düşünün, belediyenin kendi bütçesiyle hayata geçirilmesi imkansıza yakın. Bodrum Torba’da artırma yoktu, ben Bodrum’da başkanken bakanlık ile görüştüm ve bakanlık burada imalat yaptı. Yani bakanlık arzu ettiği takdirde yatırım yapabiliyor. Bakanlıklarımız bu konuda inisiyatif almalı. Zaten tesislerin denetimi bakanlığımızda. Bu işleri güç birliği yaparak çözmek çok doğru. Bu nüfus değişimlerinden ve yetersiz altyapıdan kaynaklı sorunlar turizm kentlerinde yaşanıyor. Burada devlet gücünü hissetmek gerekiyor. Bu sorun İzmir Körfezi’nde kalmayacak, diğer yerlerde de olabilir. Ayır gayrı demeden sorumluluğu başkasının üstünden atmadan çalışılmalı” açıklamasını yaptı.

PARTİMİZİN BAŞARISIDIR

Konak Belediyesi ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği eski Başkanı Abdül Batur ise yaptığı konuşmasında, “Belediyelerimizin en büyük sıkıntısı başkanımızın da ifade ettiği gibi belediye gelirleri. 15 senedir söylüyoruz ve gerekli mercilere aktarıyoruz. Ama maalesef şimdiye kadar netice alınmalı. İnşallah bundan sonra Türkiye Belediyeler Birliği’nin başında Ekrem İmamoğlu gibi güçlü bir isim var. Ülkenin ekonomik sıkıntıları yerel yönetimlere de yazıyor. Allah hepinize kolaylık versin. Ben bu grevi en güzel şekilde yaptım bunlar sonra sizler başarı partimizin başarısıdır. Ben partili belediye başkanıyım, bundan da hep övünmüşümdür. Bundan sonra da partimizin için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

BÜTÇEYE OY BİRLİĞİ

2025-2026-2027 mali yılları kapsayan bütçe tasarısı meclis gündemine geldi. Oturuma yarım saat ara verilirken söz konusu gündem Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

2025 yılında gelir ve gider bütçesi 14 milyon 100 bin lira olarak belirlendi. Bütçede denklik sağlanırken oybirliği ile kabul edildi.

Birlik üyelerinden yıllık alınacak ücretler de açıklandı.

20 bine kadar nüfusu olan belediyelerden yıllık bin 500 TL, 20 bin 1’den 50 bine kadar olan belediyelerden yıllık 2 bin TL, nüfusu 50 bin 1’den 100 bine kadar olan belediyelerden 3 bin TL, 100 bin 1 ile 200 bin arasında nüfusa sahip belediyelerden 4 bin TL, nüfusu 200 binden fazla olanlardan 6 bin TL alınıyordu. Ücretlerde güncellemeye gidildi.

Yapılan güncelleme ile yeni fiyat tablosu şu şekilde oldu:

Nüfusu 20 bine kadar olan üye belediyelerden yıllık: 5 bin TL

Nüfusu 20 bin 1-50 bin arası olan üye belediyelerden yıllık: 8 bin TL

Nüfusu 50 bin 1-100 bin arası olan üye belediyelerden yıllık: 12 bin TL

Nüfusu 100 bin 1-200 bin arası olan üye belediyelerden yıllık: 20 bin TL

Nüfusu 200 bin 1-300 bin arası olan üye belediyelerden yıllık: 25 bin TL

Nüfusu 300 bin 1-400 bin arası olan üye belediyelerden yıllık: 45 bin TL

Nüfusu 400 bin 1 ve üzere olan üye belediyelerden yıllık: 60 bin TL

Büyükşehir üye belediyelerinden yıllık: 150 bin TL

Bir belediye başkanı ücretleri az bulduğunu söylemesi üzerine Başkan Aras, “Arzu ederseniz Mayıs ayında bu ücretleri tekrardan değerlendirelim. Bizim amacımız üye belediyelerimize yük olmak değil. Mayıs ayında tekrardan değerlendirelim” dedi.

LOGO DEĞİŞECEK!

Logo değişikliği gündeme geldi. Meclis’te üyelere logo değişikliği için fikir sorulurken 4 seçenek sunuldu. Başkan Aras, internet sitesinde de logoların yükleneceğini ve yeniden oylama yapılacağını söyledi.