SEMİ TEKTAŞ / Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay belediye başkanlığının ilk 100 gününü anlattı. Karabağlar Kibar Mahallesi Belediye Hizmet Binasında gerçekleştirilen etkinliğe CHP’li Meclis Üyeleri ve çok sayıda basın mensubu katıldı. Başkan Kınay, söz alarak kürsüye gelirken ilk 100 gündeki projelerini ve 2024-2029 yılları arasındaki stratejik planlarını anlattı. Karabğlar’da ilk kez şehir tiyatroları kulrulduğunu söyleyen Kınay, sokak hayvanları içinse çalışmalar yürüttüklerini belirterek 105 sokak hayvanını sahiplendirdiklerinin altını çizdi. “Benim sözlerim hiç değişmedi, yıllardır haktan, halktan yana adaletli, planlı sürdürülebilir sağlıklı kentler için mücadele ediyoruz. Bu mücadeleyi Karabağlar için büyüteceğiz. Karabağlar’da hedefimizi ortaya koyarken büyüyen gelişen, dayanışmasını büyüten bir Karabağlar hedefledik” dedi.
YENİ KOMİSYONLAR KURULDUBelediye Başkanı seçildikten sonra yeni komisyonlar kurulduğunu belirten Kınay, “Sizlerle beraber bu yolculuğa başlarken hayata ve kentlere dair sözlerimizi sizlerle duyurdum ve kimliğimizi sizler sayesinde vatandaşlarla paylaştık. Seçim sürecinden sonra o kadar çok 100 gün geçirdik ki bir araya gelemedik. Karabağlar, kültürüyle birikimle insanlarıyla yaşamıyla büyük bir zenginlik barındırıyor. Ama Türkiye’nin geldiği noktada yıkımı, yoksulluğu ve yoğunluğu en ağır yaşayan ilçelerden bir tanesi. Karabağlar’da tüm şiddeti en ağır yaşayan ilçelerden. Karabağlar’ın belediyecilik hizmetine çok ihtiyacı var. Toplam 1620 belediye personeli ile 500 bin nüfusa hizmet ediyoruz. Benim sözlerim hiç değişmedi, yıllardır haktan, halktan yana adaletli, planlı sürdürülebilir sağlıklı kentler için mücadele ediyoruz. Bu mücadeleyi Karabağlar için büyüteceğiz. Karabağlar’da hedefimizi ortaya koyarken büyüyen gelişen, dayanışmasını büyüten bir Karabağlar hedefledik. Bizim en büyük hedefimiz ortak yönetim, -mış gibi yapmak değil. İlk mecliste yeni komisyonlar kurduk. Meclisimizde muhtarlarla komisyon kurduk ve mahalle meclisleri sürecinin nasıl devam edeceğine karar vermek adına çalışıyorlar. Ülkenin en büyük sorunu uyuşturucu, Karabağlar’da da en büyük problem. Hangi sokakta kiminle konuşursanız bunu söylüyorlar. Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu kurduk. Diğer kurduğumuz komisyon ise Kentsel Dönüşüm oldu, dönüşüm için çalışacaklar. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği komisyonu, Dirençli Kentsel Komisyonu kurduk” diye konuştu.
KARABAĞLARIN YATIRIMA İHTİYACI VARİlk 100 günde tüm muhtarlıkları gezdiklerini belirten Kınay, odalar ile olan birliktelik çalışmalarına daha fazla devam edeceklerini belirtti. Kınay, “Seçim öncesinde muhtarlarla her ay toplantı yapacağımızı söyledik çünkü amacımız Karabağlar’da her eve her sese ulaşmak bunun için de muhtarlar çok önemli. Muhtarlarımıza belediyemizin çalışmalarını aktarıyoruz, ilk 100 günde 58 mahallenin tamamını gezdik. Ve bu tek seferlik değil, önümüzdeki yıllarda da ziyaretlere devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemin atılacak tüm adımlarını ortaya koyacak 2024-2029 stratejik planını ortak yönetim anlayışı ile hazırlıyoruz. Mış gibi değil, sokağa yansıtabileceğimiz planlar için çalışıyoruz. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Gıda Mühendisleri Odası ve Jeoloji Mühendisleri Odası ile ortak protokoller imzaladık. Odalarımızdan planlarımız için destek alacağız. Diğer odalarımızla da protokollerimiz var bunları arttırarak devam edeceğiz.
İlk 100 gün İzmir’de yanmayan yer kalmadı. Ekiplerimizle birlikte bölgeleri destek verdik. Sadece ekipman desteği değil, can dostlarımız için veterinerlik hizmeti de verdik. Yatırım yapmak hepimiz için çok zor, ağır ekonomik şartlar var. Özellikle Karabağlar’ın yatırıma ihtiyacı var. Seçim öncesi de söyledik böyle koşullarda büyük yatırımlar yapmak zor. Ben hayal satmadım, yapabileceğimiz şeyleri söyledim. Devam eden yatırımları bitireceğiz. Atatürk Gençlik ve Spor Merkezi’mizi önümüzdeki sonbahar bitiriyoruz. Maalesef doğru bir ekonomi yönetimi olsa bir değil üç gençlik merkezi yapardık çünkü maliyetler üç katı arttı. Yeşilyurt Pazaryeri için çalışmalarımız sürüyor, Karabağlar’ın kapalı ve güvenli bir pazaryerine ihtiyacı var. Burası örnek bir pazaryeri olacak. Belediyecilik hizmetlerimizi ikiye ayırdık: temel yani yapılması zorunlu ve sosyal belediyecilik” değerlendirmesinde bulundu.
105 PATİLİ DOSTMUZU SAHİPLENDİRDİKMahalle ayırmaksızın herkes eşit hizmet götüreceklerini ifade eden Kınay, sokak hayvanları içinde yapılan çalışmalar içinde şu ifadeleri kullandı; “Temel hizmetlerimizi sürdürüyoruz, ulaşım sorunu olan bölgelerin sorunlarını çözüyor, trafiği rahatlatmak için çalışıyoruz. 100 gün içinde Karabağlar’ın her yerinde yenileme çalışmalarını sürdürüyoruz. Yollarımızı, kaldırımlarımızı yeniliyoruz. 3 mahalleye 3 yeni park yaptık, çocukların oyun oynayacağı alanlarımız çok az. Parklarımızın bakımını yapıyor ve yeniliyoruz. Ekiplerimiz hiçbir mahalleyi birbirinden ayırmadan, her mahalleye eşit hizmet veriyor. Sokakları temiz bir Karabağlar için uğraşıyorken herkes temizlikten şikâyet ediyor. Toplum olarak da bu sürecin parçası olunması için çalışıyoruz. Zaten dar olan, olmayan kaldırımlarımız için zabıtamız işgaller için çalıyor. Bir yandan zabıtamız çalışırken bir yandan da esnafımızla görüşerek yasal zorunlulukları aktardık. Hayvan sağlığı merkezi sayılarımızı artırmak hedefimiz var. Can dostlarımızı sahiplendirmek için çalışıyoruz, mayıs ayında yaptığımız çağrılar ile 105 patili dostlarımızı sahiplendirdik. Hayvan sağlığı merkezi sayılarımızı artırmak hedefimiz var. Can dostlarımızı sahiplendirmek için çalışıyoruz, mayıs ayında yaptığımız çağrılar ile 105 patili dostlarımızı sahiplendirdik. Karabağlar’da ilklerimizden bir tanesi, 3 parkta 3 parti parkı açtık, önümüzdeki 15 gün içinde 2 pati parkı daha açacağız.”
KARABAĞLAR ŞEHİR TİYATROSU KURULDUKarabağlar tarihinde ilk kez şehir tiyatrosu kurulduğunu belirten Kınay, “Karabağlar’da doğalgaz için çalışıyoruz, göreve geldiğimizden itibaren İzmirGaz yetkilileri ile konuşuyoruz. Kendi yetki alanımızda 4 mahalle var, çoğunluğu bakanlık yetkisinde. Biz kendi yetki alanımız için gerekli çalışmaları yaptık, bakanlık ile de karşılıklı kurumsal görüşmeleri yürütmeye devam edeceğiz. Bu kadar çarpık yapılanma Karabağlar’da konuşulurken İzmir’de planlanma aşamaları tamamlanmış bir ilçeyiz. Parselasyon çalışmaları biterken yerinde dönüşüm için çalışıyoruz" dedi.
Sosyal belediyeciliğin zorlu şartlarda önem kazandığını söyleyen Kınay, “Karabağlar’da istihdamı arttırmaya çalışıyoruz, bölgesel istihdam ofisi kurduk. Bu ofisimizde 25 Mayıs’tan beri 72 günde 25 firma iş görüşmesi gerçekleştirildi 228 vatandaşımız da iş buldu. 228 vatandaşımızın iş bulmasına katkı sağlamak, onlara nefes aldırmak çok önemli. Biz Karabağlar’da kimsenin öteki hissetmemesi için çalışıyoruz. Şu an söyleyeceğimiz rakamları utanarak söylüyorum çünkü hedefimiz bu rakamlarım olmaması. 3 bin 124 kişi sosyal destek kartından yararlanıyor. 488 kişi sosyal butikten gıda yargımı alıyor. Bunun yansı sıra ramazan kolisi gibi yardımlar da veriliyoruz. Sosyal butik kapsamı genişliyor. Karafatma sosyal tesisleri ve gemi restoranı hizmete açtık. Parkı olmayan çocukların parkını ayağa getireceğiz. Adına neşeli sokaklar mutlu çocuklar diyoruz. Birçok etkinlik var, panayır havasında sokaklardayız. Eylül ayına kadar 58 mahallenin tamamına ulaşacağız. Karabağlar’ın spor ile anılması için çalışıyoruz, özel gereksinimli çocuklar için yüzme kursları, yaz spor okulları açıyoruz. Karabağlar’da Aqua Yaşam merkezini açtık, hava koşulları uygun olduğu sürece devam edeceğiz. Bugün kadar yaklaşık 27 bin kişiye burada hizmet verildi.
Sosyal ve kültürel etkinliklerimizi her mahallede yapıyoruz, her mahalleye dokunuyoruz. 15 konser, 10 Neşeli Sokaklar Mutlu Çocuklar Şenliği, 6 sergi, 5 tiyatro, 2 imza günü, 6 çok kapsamlı etkinlik gerçekleştirdik. Karabağlar Şehir Tiyatrosu’nu kurduk, çalışmalar devam ediyor. Hedefimiz 2025 yılında ilk tiyatromuzu sergilemek” diyerek sözlerini noktaladı.
SOKAK HAYVANLARI YASASIBasından gelen soruları cevaplayan Kınay, sokak hayvanları için çıkarılan yasa hakkında ,“Hepimiz hayvan hakları yasasında nerede olduğumuzu biliyor ve paylaştık. Biz bir önceki yasa kapsamında düzenlemeleri yerine getiren ve kapasitesini geliştiren bir belediyeyiz. Kısırlaştırma, aşılama tedavi ediyoruz. Tehlikeli olmayanları kısırlaştırdıktan sonra bırakırken tehlikeli olanları ise tedavi ediyoruz. Bu yasaya tepkiler var, hukuki eksiklikler de var. Bu konuya ilişkin yasanın vicdanı olmadığını ve neden uygulanamaz olduğunu dile getiriyorlar. Biz belediye olarak sonuna kadar elimizdeki imkanlarla sahiplendirme, aşılama ve kısırlaştırmaya devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.
‘KURAN KURSU’ SORUSUNA YANIT!Uzundere’de bir cemaate ait olduğu iddia edilen kaçak kuran kursu ve öğrenci yurdunun yıkılamaması üzerine yöneltilen soruyu yanıtlayan Kınay, “Kaçak yapı ile ilgili, ne olduğunu bilmiyoruz. Siz kuran kursu diyorsunuz ama restoran da olabilir. Biz izin alınmayan bir alanda hızlı bir şekilde inşaatı yükselen üç katkı yapıya ilişkin yasal süreci yürüttük. Alınan yıkım kararları, yürütmeyi durdurma kararına rağmen belediye olarak görevimizi yerine getiriyoruz. Emniyet, Kaymakamlık ve Valilikle ilgili süreci başlattık, güvenlik önlemi alınmadığı için yıkım gerçekleştirilemedi. Kaçak yapıya karşıya biz hukukla, mevzuatla denetimlerimizi yapmaya, görevimizi yerine getirmeye devam edeceğiz" dedi.
‘HIZLI VE KONTROLLÜ OLARAK İSTEKLERİMİZİ YERİNE GETİRECEĞİZ’‘Eski Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’ndan nasıl bir belediye devraldınız?’ sorusunu yanıtlayan Kınay, “Bu kadar yokluğun içinde daha önceki iki başkanımız da çok büyük katkılar yapmışlar. İyi yapılanlar vardır, eksiklikler vardır. Bizim amacımız eksiği tamamlamak ve iyiyi tüm mahallelere yaymak. İlk 100 gün sadece başlangıç, niyetlerimizi ve umutlarımızı mahallelerle paylaşma sürecinin başlangıcını yaptık. Bundan sonra daha hızlı ve kontrollü bir şekilde yapmak istediğimizi hayata geçireceğiz” dedi.
‘HEP BİRLİKTE OLMALIYIZ’İzmir’de yağmur sonrası iki kişinin akıma kapılarak hayatını kaybettiği olay üstüne ‘Karabağlar’ın sokaklarında güvenle yürüyebilir miyiz?’ sorusuna yanıt veren Kınay, “Siz kendinizi bu ülkede güvende hissediyor musunuz? Artık akıl almaz ölümleri konuşuyoruz, sebebi de politikalar. Çevre sorunları, diğer tüm sorunlardan bağımsız değildir ve bütün olarak değerlendirilmezse çözülemez. Şimdi de aynısını söylüyorum. Yaşam hakkımızı, emeğimizi savunabilmek için daha çok beraber olmalıyız. Bu ülkenin politikaları güvenli değil tam tersine güvensizliği denetimsizliği ve karanlığı teşvik ediyor. Bu noktada belediyecilik çok önemli. Ben bu mücadele için tek başıma yeterli olmadığımı biliyorum ama eksilikleri bütünsel olarak görür ve yürütürsek başarılı oluruz. İzmir’de yaşanan olayı kelimelerle anlatmayız tıpkı depremde kaybettiğimiz canlarımız gibi. Ama bunların hesabı sorulmadığı için yaşamaya devam ediyoruz” diye konuştu.
‘HESAPLAYARAK ADIM ATIYORUZ’Mali tablo ve yatırımlara ilişkin sorulan soruyu yanıtlayan Kınay, “Belediyelerimizin çalışmaması üzerine kurulan bir sistem var. Krizin içinde küçük bir payı olan belediyelerden tahsil etmek ne kadar doğru bunu kamuoyuna bırakıyorum. Biz sıkı bir mali disiplin içindeyiz. Çalışmalarımızı ince ve detay hesaplarla yapıyoruz. Mevcut koşullar ile ayakta kalacağız ama önümüzdeki günler ne getirir bilemiyoruz. Bunu ekonomi uzmanları bile bilemiyor artık. Eğer hizmet kalitesini arttırma konusunda yetersiz olduğumuz konu varsa imkânları değerIendireceğiz. Elbette borçlarımız var, Türkiye’de borçsuz kimse yok. Bizler planlama yapabildiğimiz bir süreçte dikkat ederek adımlarımızı atıyoruz. Bu hesapları yapmayı bıraktığımız günler gelmesini umuyoruz” açıklamasını yaptı.