Bayraklı Belediyesi'nin Kasım ayı birinci meclis oturumu, Başkan İrfan Önal’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, çeşitli sorunlar ele alındı ve meclis üyeleri, bölgenin ihtiyaçlarına yönelik önemli konuları gündeme getirdi. Özellikle mezarlık alanlarındaki sıkıntılar, otopark ücretleri ve sosyal hizmetler gibi meseleler, meclis üyeleri arasında tartışmalara neden oldu. Bu bağlamda, AK Parti ve CHP’li meclis üyeleri, Bayraklı’nın karşılaştığı sorunlara dair görüşlerini paylaştı ve çözüm önerileri sundu.
Mezarlıklar konusunu meclis gündemine getiren AK Parti Meclis Üyesi Ramazan Demir, “Mezarlık anlamında İzmir’de çok büyük bir sıkıntı yaşanıyor. Bayraklı sınırları içerisinde 2 adet mezarlığımız var. Bu konuda vatandaşa çözüm aramanızı talep ediyorum. Doğançay mezarlığında binlerce gömülecek alan varken vatandaşlarımız yukarıya gömüyor. Parası olmayanlar yukarıya gömmek zorunda kalıyor. Cenaze sahibine paran varsa aşağıda yer verelim diyor. Ölü konusunda bile ayrım yapmak hangi sosyal belediyeciliğe sığar. Parası olmayanı yukarı göndermek büyük sıkıntı. Otobüs aracı yok. Giden kişi ulaşımın sağlayamıyor. Aşağıda binlerce gömü alanı varken insanları yukarı göndermek hoş değil. Bu çok önemli bir konu. Parası olanı aşağı parası olmayanı yukarı gömmek ne kadar ahlaki? Lütfen büyükşehir belediye meclisinde bu konuyu gündeme getirin” ifadelerine yer verdi.
Mezarlıklar konusunda ile 3 bin gömü yapıldığını belirten Önal, “Bu 3 bin gömü bireysel talep doğrultusunda yapılıyor. Vatandaşların en fazla 200 tanesinden gömü ücreti alınıyor. Vatandaşın ücreti yoksa alınmıyor bile. Daha önce alanın satın alındığı yer özel alan oluyor onlardan alınıyor. Bununla da büyükşehir belediyesi ilgileniyor. Belediyenin veznesine gidiyor ücret. Talebi biz yine iletiriz. Ancak yetki bize ait değil” dedi.
ŞİMŞEK: BÜTÇENİN NE KADARI KADINLARA AYRILDI?AK Parti Meclis Üyesi Dilek Özkan Şimşek, “Özkanlar mahallesinde otopark alanı sorunu çözülmeli. Vatandaşlar ciddi sıkıntılar yaşıyor. Belediye web sitesinde pazaryeri ve sosyal tesis projesinin akıbeti ne oldu. Bir de Mansuroğlu Mahallesi’nde eğitimciler lokali var. Oradaki alanın yeşil alan olması konusundaki görüşlerinizi merak ediyorum. Bütçenizi açıkladınız. Bu bütçenin ne kadarı kadınlar için ayrıldı ve 2025’te ne kadarı ayrılacak? Gençlik ve spor hizmetleri, sosyal yardımılar ve veteriner işleri için de merak ediyoruz. Mansuroğlu Mahallesi’ndeki kız yurdu için de sormuştum. Kontrol aşaması ne zaman bitecek? Mansuroğlu Mahallesi Ankara Caddesi üzerinde İZSU çalışma yaptı. Asfalt çalışması yapıldı ancak yollar bozuldu en az 5 yolda arabaların alt takımları bozuldu. Bu konu hakkında çalışmanız var mı?” diye aktardı.
AKBULUT: BAYRAKLI’DA FARELER VE PİRELER KOL GEZİYORSoner Akbulut, “Geçtiğimiz mecliste sahildeki otopark ücretleri ile ilgili önerge vermiştim. Ancak hiçbir çalışma yapılmadığını gördüm. Burada vatandaşların mağduriyeti ve tepkisi çok büyük. Otoparklara araçlarını koymuyorlar ve çoğu boş: İstihdam edilmek üzere alınan kişilerin parası bile çıkmıyordur. Oradaki ücretler düşürülse vatandaşlar kaldırıma değil otoparka park eder araçlarını. Asfalt konusuna da değinmek istiyorum. Adaylık zamanında da söylemiştim Bayraklı’nın birçok yeri asfalt sorunlarından dolayı geçilmiyor. Birçok mahallede gözle görülür bir şekilde asfaltlama oluyor görüyoruz ancak sadece o mahalleler yok. Birçok mahallede hala asfalt sorunu var. Artık arabaları geçtim insanlar takılıp düşüyorlar. Çöp konusunda birçok kez dile getirdik. Fakat sonuç olarak vatandaş evinde arıtma sistemi kuramaz bu nedenle hızla toplanması gerekiyor. Fareler ve pireler kol geziyor. Muhtarlarında umarım size şikâyeti vardır. Yukarı kesimdeki pazaryeri kesimlerinde lavabo sorunlarını söylemiştim. Oradaki lavabolara el yıkanmaya bile girilemiyor. Denetim yapılmalı. Bayraklı’daki gençlerimiz neden sosyalleşmek için başka ilçelere gidiyor? 10-20 genci durdurup soralım hangi imkanlardan faydalandığını. Bence hiçbir cevap veremeyecek. AK Parti Belediyelerine ait gençlik merkezlerini incelemenizi öneririm” dedi.
ÖNAL: OTOPARKTA İNDİRİM YAPMAYI DENERİZOtopark konusu ile ilgili açıklamalarda bulunan Önal, “Zaten otopark alanında zarar ediyoruz. Zarar ettiğimiz bir yerde indirim yapamayız ancak deneriz” dedi. Kız öğrenci yurdu ile ilgili raporun da yeni geldiğini ve tadilatların devam ettiğini belirten Önal, güçlendirmelerin devam ettiğini belirtti. Havuz alanında yıkılacağını ifade Önal, onarımın yapılmayacağını aktardı. Asfalt konusuna da değinen Önal, çukurların kapatılmaya çalışıldığını dile getirdi. Çöpler konusunda da Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndan izin almaları gerektiğini belirten Önal, “Bakanlığa yazımız gitti ancak geri cevap gelmedi. Personel alamıyoruz bu nedenle. Tasarruf genelgesi kapsamında bakanlığın iznine bağlıyız” diye aktardı.
DEMİR: ‘DUA ET KADINSIN’ DİYE TEHDİT EDEN BİRİNİ MECLİS ÜYESİ YAPMAKCumhur İttifakı Grup Başkan Vekili Emre Demir, “Bayraklı Belediyesi’nin tek gündem maddesi ile toplanmasından zül duyuyorum. Ayda 1 defa toplanıyoruz. Ayda 1 defa hangi konuyu tartışıp doğruyu bulacağız? Ben ayda 1 kez toplanıp Bayraklı’nın dağ gibi biriken sorunlarına çözüm bulacağımızı düşünmüyorum. Bayraklı Belediyesine ait barınakta 20 tane köpek öldü. Bu konunun üzerinde durmanızı istiyorum. İmar planı konusunda toplandık. Burada Cumhur İttifakı olarak birtakım imar planlarına oy veriyorsak ve destek olmaya çalışıyorsak, Birileri dernekçilik yapsın diye değil. Birileri müteahhit firmalarla iletişime geçsin diye değil. Biz Bayraklı için oy ve destek veriyoruz. Bunun sizin önünüze geçmeniz lazım sayın başkanım. Kimsenin Bayraklı’da imar planları gerçekleştikten sonra şirket ve dernek açabileceği bir yer değil burası. Tabii ki kooperatif kurulabilir vatandaşlara destek sağlanabilir ancak bunu belediye başkanı yapar. Kimse bu konuyu istismar edemez. Kent konseyleri bir diğer konu. Bir hanım efendiyi halk konutu ofisinde ‘Dua et kadınsın’ diye tehdit eden birini meclis üyesi yapmak…” dedi.
ÖNAL: MÜTEAHHİTLERLE GÖRÜŞMEYİ BEN İSTEMİYORUMDernek kapsamında kendisinin rica ettiğini dile getiren Başkan Önal, “Müteahhitlerle görüşmeyi ben istemiyorum. Bu nedenle meclis üyelerimiz görüşüyor. Yapıma uygun olan yerde vatandaş isterse kendisi müteahhitti bulsun. Benim amacım o alanın kullanılabilir yere gelmesi. Ben bununla sorumluyum. İnsan canı söz konusu. Bu nedenle meclis gündemimizdeki madde önemli. Vatandaşların duygularıyla oynayamayız. İptal olacak planı insanlara söylemenin manası yok. Merkezi hükûmete bu konuda iş düşüyor. Devletin destek olması gerekiyor” sözlerine yer verdi.
DEMİR: CHP MECLİS ÜYELERİ BURAYA EL KALDIRAMAYA MI GELDİ?Sözlerinin devamında ise Demir şu sözlere yer verdi: “Bayraklı’da doğdum büyüdüm buranın her sorunundan haberim var. Popülist siyaset yapmak namına canlı yayına geçip kişisel çıkarları uğruna istismar edenler var. CHP meclis üyelerini yurt dışına götürmenizi ben söyledim bürokratlarınızla gittiniz. Onların hakkını ben savunuyorum ama onların sesi çıkmıyor. CHP meclis üyeleri buraya el kaldıramaya mı geldi? Sizler meclis üyesi olmuşsunuz.”
TOPTAŞ: HÜKÜMETİN BECERİKSİZLİĞİNİ BAYRAKLI’YA YÜKLEMEK KABAHATCHP Meclis Üyesi Mehmet Toptaş, “Sosyal işleri müdürlüğümüze hala binlerce insan müracaat ediyor. Arkadaşlarımız çağrıya yetişemiyor. Vatandaşlar ciddi anlamda fakirleşti. Devlet yetişemiyor belediye nasıl yetişsin? Mezarlıklar konusunda da tamamen yanlış bilgi dönüyor. Para ile satış kesinlikle artık olmuyor. 22 yıldır kadınların uğradığı taciz ve tecavüzler ortada. Merkezi hükümetin becerisizliklerini Bayraklı Belediyesi’ne yüklemek kabahat” ifadelerini kullandı.
AVCI: HİZMETTE ÖTEKİLEŞTİRME YAPMAYINCHP Meclis Üyesi Özlem Avcı, “Soner Bey gençlikten bahsediyorsunuz. Menemen’de bir sürü saha ve hizmet yapılıyor. Biz varsa yaparız yoksa yok diyorsunuz. Sevimli görünüp elinizi taşın altına sokmuyorsunuz. O zaman bakanlıkla görüşüp gençlerimiz için hizmet verin biz de teşekkür edelim. Hizmette ötekileştirme yapmayın” sözlerine yer verdi.
ÖNAL: HERKES EV SAHİBİ OLACAK DEMEK YALANCILIKMecliste gündeme gelen soru ve önerileri yanıtlayan Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, “Ülkece depreme hazırlık yapmadığımız sürece hepimiz sorumlu taraflarız. Bu nedenle can kayıplarının olmaması için var gücümüzle çalışılmayız. Bu parti ve siyasetin ötesinde ülkenin gerçeğiyle yüzleşmeliyiz. Kentsel dönüşümle ilgili sorular olmuştu. Elimizdeki veriler doğrultusunda yazılı cevap verilecek. Belediye ile sadece olabilecek bir durum değil. Geçmiş yıllarda kendi vatandaşlarımız büyük ölçüde göçün etkisiyle o gün orada barınabilecekleri alanı oluşturmuşlar. Buralarla ilgili İzmir’de plansız hiçbir yer yok. 1-2 kat usule uygun halde yapılıyor. Bunlar merkezi hükümetler tarafından onaylanıyor yapılıyor. En son 2018 yılında kaçakların affı ile ilgili yeni kanun geldi. Geçmiş dönemde hükümetlerde başkan olmak isteyenler o insanların duygularını sömürmüş ve yapılmasına izin vermiş. Bir sorun olunca müteahhit hapse giriyor ama izin verene bir şey olmuyor. İnsanlar neden öleceğini bildiği evde yaşıyor? Kimse tercihen yaşamıyor. Yarın ailesiyle ölebileceği sebepleri irdelemiyor. Orada yaşamaya mahkûm. Fuat Edip Baksı ek gündemde getirdiğimiz kat yüksekliği ile ilgili vatandaşların itirazı nedeniyle mahkeme tarafından iptal ediliyor. Planlama birimimiz hızlıca çalışıp zaman kaybetmeden tekrar sunmak istedi. Parsel bazlı dönüştürüp herkes ev sahibi olacak demek yalancılık. Bu mümkün değil. Ambulansların giremediği yerler 20 yıllık CHP belediyeciliğinin sorunu değil. Devletin kaynak sağlaması gerekiyor. Yıllarca deprem vergisi ödedik” dedi.