Başkan Tugay’dan İzmir Körfezi Acil Eylem Planı'na şerh: Yeterli değil

İzBB Başkanı Tugay, Bilim Kurulu’nun açıkladığı maddelere ‘şerh’ koyarak imzalayacaklarını duyurdu. Tugay, “Kimse bir şey yapmasa biz yapacağız. Ancak bu 15 maddelik eylem planı Körfez'i temizlemek için yeterli değil” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2024 14:28
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2024 14:28

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Körfezi'ndeki balık ölümleri ve kokunun giderilmesi için kurulan Bilim Kurulu’nun açıkladığı 15 maddeyi şerh koyarak imzalayacaklarını açıkladı. Tugay, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Var olan kirliliğin temizlenmesi ile ilgili dip taraması, kanal oluşturulması gibi konularla ilgili çalışmanın ne olacağı belli değil. Bu alandaki boşluklar bende tereddüt oluşturdu. Bazı konularda şerh koyarak imzalayacağım" dedi.

ŞERH KOYACAĞIZ

İzmir Körfezi'ndeki sorunların çözümü için açıklanan maddelerin temizlik için yeterli olmadığının altını çizen Tugay, "Bazı çekincelerim var. Bazı konularda şerh düşmeyi uygun görüyorum. İmza atmamızı istedikleri 15 maddelik plan uygulamaya geçtiğinde Körfez'in istediğimiz kadar temizleneceğine inanmıyorum. Daha fazlasına ihtiyacımız var. 'Bazı şeyleri ileriye attık' denildi. Oralarda belirsizlikler var. İzmir Büyükşehir Belediyesi tabi ki kamusal alanda en büyük kuruluşudur İzmir'in. Bu soruna irade koyarak sahip çıkacağız. Hükümetimizden beklediğimiz destekler ve onaylar var. Sözlü olarak 'Yapacağız, edeceğiz' denildi. Yazılı olarak o metinde de yer almayan bir sürü konu var. Bunların açığa kavuşması gerekiyor. Hiç olmazsa Dünya Bankası'ndan İller Bankası üzerinden bize verilecek kredilerle ilgili netlik olması lazım. 2017 yılında bakanlıkça da kabul edilmiş sirkülasyon ve navigasyon kanalları projesi var. Bakanlık bunu kabul etmiş. Bugün bu planda bundan bahsedilmiyor. Bunlarla ilgili 'Araştırma yapılacak, gerekli görülürse yapılacak' deniyor. Zaten bakanlığın onayını almış proje şimdi niye uygun görünmüyor. Körfezin kirlenmemesi için yapılması gerekenleri tarif ediyoruz. Bunun bilincindeyiz. Var olan kirliliğin temizlenmesi ile ilgili dip taraması, kanal oluşturulması gibi konularla ilgili çalışmanın ne olacağı belli değil. Bu alandaki boşluklar bende tereddüt oluşturdu. Bazı konularda şerh koyarak imzalayacağım” diye konuştu.

AK PARTİLİ SAYGILI'YA CEVAP

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı'nın kendisiyle ilgili eleştirilerine yanıt veren Tugay, "Politik olarak söylenmiş şeyler. Ben toplantıda da bu görüşlerimi söyledim. Başkonsolos heyeti ziyaretçi olduğu için erken ayrıldım. Tartışmanın devamında orada olamadım. Her şeyi belediye yapsın, biz de kontrol edelim' gibi bir yaklaşım var. Çevre, Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı İzmir'in de bakanlığı. Bu kirlilik sadece arıtmadan kaynaklı değil. Derelerden, sanayi tesislerinden gelen, Yeşildere'deki tabakhaneler zamanından gelen bir kirlilik bu. Bu CHP'li belediyelerin ihmalleri ile kirlilik oluştu gibi bir yaklaşım çok haksız. Bugün önümüzde ciddi bir sorun var. Bu sadece İzmir'in ve belediyenin sorunu değil. İzmir, Türkiye Cumhuriyeti'nin şehri. Belediyeler yapsın, biz de denetleyelim' olmaz. Sayın Bilal Saygılı'ya katılmıyorum. Bu sorun sadece Cumhuriyet Halk Parti'nin değil. Tüm Türkiye'nin sorunu. Sadece 15-20 senede oluşmadı. Çok daha eskiye dayanıyor. Bunu gidermek için onların da samimi desteği gerekiyor" diye konuştu.

YETERLİ DEĞİL

Bakanlıkların yetkilerine değinerek konuşmasını sürdüren Başkan Cemil Tugay, "Problem ağır, uzun süreli yoğun bir çalışma gerektiriyor. Maddi açıdan yoğun bir kaynağa ihtiyaç var. Hemen yapalım' diyemiyorlar, anlıyorum. Bedeli ne olursa olsun yapmalıyız. Birçok konuda yetki zaten bakanlıklarda. Dip temizlik çalışmaları, kanallar oluşturma, sanayi tesislerinin kontrolü, derelerin pek çoğunun temizliği ile ilgili denetimlerin yetkisi bakanlıklarda. Gemilerle ilgili, limanla ilgili denetimler bakanlıklarda. Tersaneler tamamen bizim yetkimiz dışında. Bunlarla ilgili konuşmayacak mıyız? Yetkinin çoğunun bakanlıklarda olduğu yerde 'Belediye arıtmayı halletsin, biz denetleyelim' demek yetmez. Kimse bir şey yapmasa biz yapacağız. Ancak bu 15 maddelik eylem planı Körfez'i temizlemek için yeterli değil" dedi.