Başkan Tugay Selanik’te: Deniz ve hava ulaşımı için çalışacağız

Yunanistan’ın Selanik kentinde temaslarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “İzmir ile Selanik arasında güçlü ilişkiler geliştirmeyi düşünerek geldik. Deniz seferleri ve uçak seferleri için çalışacağız” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2024 15:36
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2024 15:36

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, ekonomik, kültürel ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesi için Selanik’i ziyaret etti. Ziyarette Başkan Dr. Cemil Tugay’a eşi Öznur Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler ve Turizm Dairesi Başkanı Gökçe Başkaya da eşlik etti. Programına Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün evine giderek başlayan Başkan Tugay, Selanik Belediyesi ile Selanik Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. İkili görüşmelerde lojistik, akıllı şehir konularında iş birliği ile ticaret ve turizm için deniz ve hava ulaşımının geliştirilmesi konuları vurgulandı.

Deniz seferleri ve uçak seferleri için çalışacağız

İki ülke arasında tarihi bağların güçlü olduğunu aktaran Başkan Tugay şöyle konuştu;

“Tarihi bağlarımız güçlü.  Atatürk’ün burada doğması, kökenleri Selanik’e dayanan birçok insanın şehrimizde yaşaması bu kenti daha da özel kılıyor. İzmir ile Selanik arasında güçlü ilişkiler geliştirmeyi düşünerek geldik. Deniz seferleri ve uçak seferleri için çalışacağız. Atatürk’ün doğduğu evi Türkiye’den bu sene 400 binden fazla kişinin ziyaret ettiğini öğrendik. Bu nedenle vatandaşlarımızın yolculuklarını kolaylaştırmayı çok isteriz. Ege Bölgesi’ndeki insanların Selanik’i ziyaret etmesi için çalışacağız. Eminim çok fazla Türk buraya gelmek isteyecektir, yeter ki doğrudan uçuş olsun”

“Burada olduğunuz için çok mutluyum”

İki şehir arasında deniz seferlerine değinen Selanik Belediye Başkanı Stelios Angeloudis bu seferlerin sadece yolcu için değil aynı zamanda ticaret için de olması gerektiğini anlattı.  Ro-ro seferlerine dikkat çeken Angeloudis, “Burada olduğunuz için çok mutluyum. İki şehrin ileride yapabileceği güzel girişimler için çok iyi bir adım. Şehir diplomasisine çok inanıyorum ve gelişmesi gerektiğini düşünüyorum. Selanik’in üç yoldan büyümesini öngörüyorum. Lojistik, akıllı şehir ve turizm. Bunların üzerine eğilebiliriz” dedi.

Aynı zamanda Yunan Olimpiyat Komitesi’nin başkan yardımcılığı görevini de sürdüren Stelios Angeloudis’in hentbola olan ilgisi nedeniyle, İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü Hentbol takımı forması hediye edildi.

“İzmir bir ticaret şehri, lojistik merkezi”

Başkan Tugay ziyaret kapsamında Selanik Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Emmanuel Vlachogiannis ve Genel Sekreter Panagiotis Meneksopoulos ile toplantı gerçekleştirdi. Selanik-İzmir arasındaki deniz ulaşımını teşvik etmek için odalar ile görüşeceklerini aktaran Tugay, “İzmir bir ticaret şehri, limanlarıyla önemli bir lojistik merkezi. Her geçen gün daha güçlü hale geliyor, sürekli gelişiyor. Selanik ile bağların güçlenmesi için çalışacağız. Ticari ilişkileri geliştirebileceğimiz alanları tespit etmek üzere ön çalışmalar yapmalıyız. Ticari heyetleri buluşturarak buna ev sahipliği yapabiliriz” dedi.

Ticaret için haftada iki gün ulaşım sağlanabilir

Yüksek maliyet ve düşük talep nedeniyle geçen yıllarda durdurulan Selanik-İzmir hattı hakkında bilgi veren Selanik Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Emmanuel Vlachogiannis,  Selanik’ten İzmir’e ve çevre bölgelere ticaret yapanların gemi olmaması nedeniyle karayolunu kullandığını ve daha maliyetli olduğunu söyledi. Vlachogiannis, “Ticaret amacıyla küçük bir gemiyle haftada iki gün ulaşım sağlanabilir” dedi.