Karşıyaka Belediyesi tarafından girişimcilik ekosistemine katkı sağlamak ve girişimcileri desteklemek amacıyla hayata geçirilen Kolektif Girişimcilik Merkezi, akıllı ve sürdürülebilir şehirler konusundaki projeleriyle geçtiğimiz yıl önemli başarılar elde etti. Merkezdeki bu başarılar, pek çok girişimciye ilham kaynağı oldu. Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Kolektif Girişimcilik Merkezi'ni ziyaret ederek, merkez yöneticisi Rafet Yacan ve yürütücü kurul üyeleriyle bir araya geldi. 2024 yılına ait faaliyet raporunun gözden geçirildiği toplantıda, geride kalan yılın değerlendirilmesi yapıldı ve 2025 yılına yönelik hedefler belirlendi.
“KARŞIYAKA’NIN YARINLARINI BUGÜNDEN İNŞA ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, “Kolektif Girişimcilik Merkezimizi ilçemizin girişimcilik ekosistemini güçlendiren ve yenilikçi projelere ilham veren önemli bir yapı taşı olarak görüyoruz. Karşıyakamızda genç girişimcilere, yenilikçi fikirlere ve sosyal girişimlere destek vermek bizim öncelikli hedeflerimizden biri. Merkezimizin bu anlamda sunduğu imkanlarla daha fazla girişimciye ilham olacağına inanıyorum. Dayanışma ve kolektif çalışmanın gücüyle, Karşıyaka’nın yarınlarını bugünden inşa etmeye devam edeceğiz. Girişimcilere yol gösteren ve emek veren tüm profesyonellere, akademisyenlere ve ekibimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Karşıyaka Kolektif Girişimcilik Merkezi Sorumlusu Rafet Yacan da “Başta, kalkınma öncelikli bir yerel yönetim anlayışıyla girişimcilik ekosistemine destek veren Belediye Başkanımız Yıldız Ünsal olmak üzere; birbirinden değerli yürütücü kurul üyelerimize, bu süreçte bizlerle birlikte çalışan tüm girişimcilere, mentorlarımıza, paydaşlarımıza ve destekçilerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
GİRİŞİMCİLERE ÇOK YÖNLÜ DESTEK
Kolektif Girişimcilik Merkezi, Yaşar Üniversitesi ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ile gerçekleştirdiği işbirlikleriyle "Akıllı ve Sürdürülebilir Şehirler" teması altında erken aşama girişimlere yönelik çeşitli hizmetler sunmaya devam ediyor. Merkez, girişimcilere ön kuluçka desteği vererek, iş fikirlerinden ortak çalışma alanlarına, mentor görüşmelerinden finansmana erişim programlarına kadar geniş bir yelpazede yardımcı oluyor. Ayrıca, 2024 Eylül itibarıyla girişimcilerin şirketleşme süreçlerini hızlandırmak ve verimliliklerini artırmak amacıyla faaliyet adresi desteği de sunulmaya başlandı. Böylece girişimciler, şirketlerini kurarken adres olarak Kolektif Girişimcilik Merkezi'ni kullanabiliyor.
YENİ BAŞARI HİKAYELERİ YAZILDI
Kolektif Girişimcilik Merkezi, 2024 yılı boyunca "Akıllı ve Sürdürülebilir Şehirler" teması doğrultusunda birçok başvuru aldı. Bu yıl, merkeze 46 girişimci başvurdu, bunlardan 35’i değerlendirmeye alındı. Değerlendirme süreci sonrasında 18 girişimci, iş fikirlerini geliştirmek üzere ön kuluçka programına kabul edildi. Merkez, girişimcilere finansmana erişim desteği sunarak, bir girişimin yatırım almaya hak kazanmasını sağladı. Skymod Teknoloji, Motto Games, Vessel X, Woxis Fitness, Loading Bag, Swatchloop, Motus, Akasu, Moby Coach, Psynexa, esebze ve past app gibi girişimler, Ar-Ge desteklerinden uluslararası ödüllere, marka tescillerinden prestijli platformlarda sergilenmeye kadar pek çok alanda başarılar elde etti. Yenilikçi projelerin ticarileştirilmesi ve korunması konusunda önemli adımlar atıldı ve 3 girişim marka, patent ve faydalı model başvurularını başarıyla tamamladı. Karşıyaka Kuluçka Merkezi'nden çıkan 2 girişim ise teknoparklara taşındı. Ayrıca, merkezde girişimcilik eğitimlerinden hackathon ve ideathon etkinliklerine kadar birçok organizasyon gerçekleştirildi.