Başkan Zeyrek duyurdu: Ege Planlama Ajansı kuruluyor

EBB ve MBB Başkanı Ferdi Zeyrek Ege Planlama Ajansı kurulacağını duyurdu

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2024 14:28
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2024 14:28

SEMİ TEKTAŞ / Ege Belediyeler Birliği ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, İzmir Mövenpick Hotel Mistral Salonu’nda yerel ve ulusal basının temsilcileri ile bir araya geldi. Birlik, çalışmaları ve gündemdeki konuları hakkında basına bilgilendirme çalışması gerçekleştirdi.

Başkan Zeyrek yaptığı konuşmada Ege Bölgesi'ndeki sorunlara çözüm üretmek amacıyla Ege Planlama Ajansı kurulacağını duyurdu. Zeyrek’e, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Kastamonu Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, Manisa Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, Balıkesir Savaştepe Belediye Başkanı Ali Koyuncu ve Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hasan Meriç Üstünkol eşlik etti.

BAHÇELİ’YE TEPKİ

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin CHP ve HALK TV muhabirlerine yönelik sarf ettiği sözlere tepki gösteren Zeyrek, “Biz bu toplantımızı daha önceden yapmayı planladık. Ege belediyeler Birliği bizim dönemimizde ne yaptı onu anlatmak istiyorum. Ben ilkesel ve politik tavrımı açıklamak istiyorum. Basın özgür ve hür olmalıdır. Ben, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevimde de sizin özgür ve hür iradenizle isteğinizi yazmanız için elimden geleni yapacağım. Sizlerin düşünce özgürlüğü kısıtlanırsa üzerimize kara bulutlar olur. MHP'nin Genel Başkanı Bahçeli'nin gerek CHP'ye gerekse de Halk TV ye karşı söylemlerini yakıştıramadım. Ortaklaşa bir dil kullanması gerekirken bu ayrıştırıcı dili yakıştıramadım” diye konuştu.

“CHP’NİN İKTİDARA GELMESİ BİZİ MÜŞKÜL DURUMA GETİRDİ”

Zeyrek, “Ege Belediyeler Birliği bir bayrak yarışıdır. Bizden önceki başkanlarımız emeklerini ortaya koydular. Ben de dönemim içeriden onlardan devraldığım bayrağı en iyi şekilde taşıyacağım. Bunca zamandan beri başkanlık yapan tüm başkanlarıma şükranlarımı sunuyorum. Birçok belediyenin sorunları ortak. Bu sorunları çözmek adına bazı belediyelerimizin imkanları karşılanmıyor. Kısıtlama tedbirlerinden sonra belediyelerimiz sadece maaş ödeyebiliyor. Biz yeni kaynaklar oluşturmak adına birliğimiz çatısı altında neler yapabileceğimizi ortaya koyacağız. CHP'nin yerel yönetimlerde iktidar olduğunda yaptırım uygulanması bizleri müşkül duruma düşürdü” dedi.

“SORUNLARI BİRLİK ÇATISI ALTINDA ÇÖZECEĞİZ”

Ege Bölgesi’ndeki sorunları Ege Belediyeler Birliği çatısı altında çözüme kavuşturacaklarını dile getiren Zeyrek, “Ortak sorunlarımızı ancak birliğimiz çatısı altında çözebiliriz. Bugün İzmir'imiz balık ölümleri ile mücadele ediyor. Ama sanmasın sadece İzmir bununla mücadele ediyor. Manisa Turgutlu'da aynı sorunları yaşadık. Biyogaz tesislerin oraya bıraktığı atıklar balık ölümlerine sebebiyet verdim tarım alanlarını ekilemez hale getirdi. Bu ilk defa olmadı, biz bir şey yapmazsak son da olmayacak. Körfezi kirleten en önemli unsur Gediz’dir. Manisa'da 300'e yakın akademisyenin katıldığı şu çalıştayında önerim, bakanlığın bir personelinin olmasıydı. Kimsenin adına bakmadan ortak ve adil bir denetim yapalım istedik. Eğer böyle birlikte hareket edersek hayal ettiğimiz mavi denize de yüzülebilir körfeze de kavuşuruz. Sadece bizim sorunlarımız bunlar değil. En ciddi sorunumuz sokak hayvanları... Bu sorunu tek başımıza çözmek yerine. Birlik çatısı altında çözeceğiz. Masaya konunun muhataplarını davet ettik. Ortak çözümü ortak akıl ile üretmeye çalıştık. Önümüzdeki günler sokak hayvanların sahiplenilmesi için illerimizde yaygınlaştırıyoruz. Burada ortak akıl ile biz sorunların çözümü noktasında el birliği yapacağız” değerlendirmesinde bulundu.

EGE PLANLAMA AJANSI KURULACAK

Ege Bölgesi’ndeki sorunların daha hızlı çözülmesi için Ege Planlama Ajansı kurulacağını açıklayan Zeyrek, “Cemil Başkanımla görüşmeler yaptık. Önümüzdeki günlerde Ege Planlama Ajansı'nı hayata geçireceğiz. Bölgemizin sorunları saymakla bitmiyor. Üreticiler bereketli Gediz Ovası'nda ürettiği mallardan zarar ediyor. Tek başına Manisa Büyükşehir Belediyesi sorunu çözemez. Kentsel dönüşüm, genç işsizlik ülkemizin ve bölgemizin ortak sorunu. Bunların çözümü noktasında ortak aklı oluşturmak için mücadele ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

“KOPUK BİR SANAYİ İLİŞKİSİ VARDI”

Tugay, “Ege Planlama Ajansı kurma kararı verdik. Biz İzmir’de olarak aktif bir şekilde bulunacağımıza duyurmak için buradayız. Ege Bölgesi’ni bütün olarak görmek lazım. Ege Bölgesi’nin mevcut sorunları için bütüncül bakış açısı gerekiyor. Körfezin kirliliği Gediz ile de bağlantılı. Gediz'in önemli sorunları var. Bu nedenle daha geride neler olduğunu görerek takip etmek zorundayız. Bugün genel olarak ülkenin tamamında ve Ege Bölgesi’nde kuraklık var. Su kaynaklarımızı kaybediyoruz. Tarımsal anlamda sorunlar yaşıyoruz. Vatandaşlarımız da bu sorunu hissetmeye başlayacak. Kuraklığın ve susuzluğun artacağı açık. Su yönetimine ihtiyacımız var. Bölgesel ve havza bazlı düşünmek daha doğru. İzmir'in suyunun Manisa Gördes'ten geldiğini hatırlamamız gerekiyor. Su konusu başka bir konu. Şehirlerin birbiri ile lojistik bağlantılarını ortak planlama ile yapmak çok önemli. Ege Bölgesi ihracatı İzmir limanları üzerinden yapıyor. Bu lojistik bağlantıları planlamalıyız. Ege Bölgesi’nin tüm illeri kardeş illerdir. Ancak sanayi planlaması yine maalesef kopuk bir şekilde bugüne kadar getirilmiş. İllerimizin birbiriyle yarışan değil destekleyen sanayi yapısı olmalı. Birbirini tamamlayan iller olmalı. Bu dönemde Ege Belediyeler Birliği çatısı altında çalışacağız. Ege Planlama Ajansı’nı kurarak çalışacağız. Her birimize hayırlı olsun. Ben geçen dönem İstanbul Planlama Ajansı’nın başarılı çalışmalar yaptığını görünce İzmir'de de olması gerektiğini düşündüm. Hızlı ve önemli bir çalışmalar yürüyor. Bundan sonra Ege Planlaması Ajansı ile arkadaşlarımız entegre olacak. İzmir, Ege Bölgesi'nin parçası olarak yerini alacak. Genel başkanımız bu yönde düşüncesi vardı. Hayata geçirmenin keyfini yaşıyoruz” diye konuştu.