Bayraklı’da 2025-2029 yılı bütçe planı belirlendi

Bayraklı Belediyesi'nde Ekim Ayı Meclis Toplantısı'nın 3’üncü oturumunda 2025-2029 yıllarını kapsayan bütçe planı belirlendi

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2024 22:22
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2024 22:22

Bayraklı Belediyesi'nin 2025-2029 yıllarını kapsayan bütçe planı, ekim ayı meclis toplantısının 3’üncü oturumunda masaya yatırıldı. Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal’ın yönetiminde gerçekleşen oturumda, AK Parti meclis üyeleri bütçeye ilişkin eleştirilerini dile getirirken, Başkan Önal ekonomik zorluklara rağmen bütçenin şeffaf bir şekilde hazırlandığını vurguladı. Toplantıda, ruhsat ücretlerinden personel giderlerine kadar geniş bir yelpazede değerlendirmeler yapılırken, Bayraklı’nın temel hizmetlerinin sürdürülebilirliği için yapılan zamlar ve harcama kalemlerinin nasıl düzenlendiği de gündeme geldi.

AKBULUT: BÜTÇEYE GRUP OLARAK RET VERİYORUZ

Bayraklı Belediyesi’ndeki giderleri incelediklerini belirten AK Parti Meclis Üyesi Soner Akbulut, “Belediyemizin ne kadar harcadığını inceledik. Ruhsat ve denetim müdürlüğünün birtakım fiyatları var. Ruhsat işlerinin 2’nci maddesinde büfe ve bakkalların ücretlerinin yükseldiğini görüyoruz. Tıbbi ve medikal yerlerinin ruhsat fiyatı da yükselmiş. Şarküteri kasap et balık ürünlerinin, unlu memurları, tatlı satış yerlerinin de yükseldiğini görüyoruz. Oyun yeri, restoran kahvehane ve kır bahçelerinin ruhsatının da yükseldiğini görüyoruz. Market 20 bin TL’den 33 bin TL’ye çıkmış. Berber ve kuaförler 26 bin TL’den 42 bin TL’ye çıkmış. İlan ve reklam vergisi dükkân, ticari ve çeşitli yerlere asılan levha, ilan ve reklam vergileri 2 katına çıkmış. Düğün salonu, havuz ve kiralama yerleri neredeyse yüzde 100 oranlarında artış mevcut. Bayraklı’daki genç kardeşlerimizin seçim zamanlarında kullandığınız ‘Genç kardeşlerimiz çeşitli ilçelere sosyal tesisleri kullanmaya gidiyor’ demiştiniz. Genç kardeşlerimizin eğlenebileceği alan yok. Sadece halı saha var. O da 250 TL’den bin TL’ye çıkmış. Özel kalem müdürlüğümüze 18 milyon TL bütçe ayrılmış. Kütüphane müdürlüğümüze 12 milyon TL, fen işleri müdürlüğümüze 1 milyon TL, park ve bahçeler müdürlüğümüze 750 bin TL, 3 üne ayrılan bütçenin toplamı özel kaleme eş değil. Personel giderlerinin toplamı 508 milyon TL. Ancak gördüğümüz tabloda 3 aydan 3 aya hiçbir rakamda sapma yok. 2025 yılında bakıldığımızda zam yapılmayacağı gibi görünüyor. Bütçeye de grup olarak ret veriyoruz” diye aktardı.

DEMİR: BÜTÇE PLANI HİÇBİR HİZMETİN GELMEYECEĞİ GÖSTERİYOR

Ret oyu vermelerinin temel sebebini belirten AK Parti Grup Başkanvekili Emre Demir, “Dün performans ve stratejik plan konuşuldu. Arkadaşlarımız kitapçıkları incelemeden bürokrat arkadaşlarından aldıkları düşüncelerle kendilerini ifade etmeye çalışıyorlar. Neden ret verdiğimizi ifade edeyim. Burada 6 senem. Bütçe kitapçığı şunu anlamamızı net gösteriyor. Bayraklı’da maalesef 2024-2029 yılları arasında Bayraklı’da hiçbir hizmetin gelmeyeceği yeşil alanların artmayacağı, birtakım sorunları konuşsak da hiçbirinin düzelemeyeceğini gösteriyor. Bayraklı 2025 bütçesine ret oyu veriyoruz” ifadelerine yer verdi.

ÖNAL: AÇIĞI KAPATMAK ZORUNDAYIZ

Yapılan zamların keyfi olmadığını dile getiren Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, “Bütçe de harcama kalemleri kendi anlayışımız doğrultusunda, öngördüğümüz şekilde ilerliyor. Geçtiğimiz yıla göre bu yıl yaptığımız zamlar inisiyatifimize göre olmuyor. Bütçeler giderlerimize denk gelecek şekilde ayarlanıyor. Gelir kalemlerimizi artıramadığımız bütün durumların üzerine o açığı kapatmak zorundayız. Pandemi sonrasında bozulan ekonomi ile beraber gider bütçelerimiz 2 katına çıktı. Sadece personel giderleri yüzde 40-60 arasında arttı. Kimse aldığı asgari ücretten emekli, maaşından memnun değil. Maalesef maddi sorunları bütün kamu kuruluşları ve vatandaşlar çekmek zorunda kalıyor. Bizler bu bütçeyi oluştururken en dikkat ettiğimiz özellik; Kamu kurumuna gelen her bir kuruşu en şeffaf bir şekilde harcamak. Tasarruf genelgesi nedeniyle emekli olan işçilerimizin yerine birini alamıyoruz. Bayraklı’nın her bir kuruşu kamunun hizmetine şeffaf ve adil bir şekilde harcanıyor. Bütün arkadaşlarımıza da şeffaf bir şekilde sunuluyor ve anlatılıyor. Kamunun parası ile karşılanabilen alanlarda fiyatlar sabit kalacak ancak karşılanamadığında zam gelecek ve mecburen artacak. Keşke ekonomik problemlerimiz olmasaydı da vatandaşlarımıza ücretsiz bir şekilde verebilseydik. Bu yapılan zamlar isteyerek değil, sürdürülebilirlik için. Bir gerçeğimiz var ki Bayraklı Belediyesi olarak temel hizmetlerimizi sürdürmek zorundayız. Kararınıza da saygı duyuyorum” dedi.

BÜTÇE PLANIMIZIN HAYIRLI UĞURLU OLMASINI DİLİYORUM

Bütçe planın kabul olmasının ardından konuşma gerçekleştiren Başkan Önal, “Bütçe planımızın, İzmir’imize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bütçede beklediğimizin üstünde bir tahsilatla, çalışmalarımızın ötesine geçecek imkana sahip olabiliriz. Diliyoruz ki merkezi hükümetimizin ekonomi politikası başarılı olur. Vatandaşımız daha fazla enflasyonun altında ezilmeden, belediyemizin imkanlarıyla daha iyi hizmetler sunabiliriz. Hep birlikte gelecek yıl daha iyi bir ekonomide görüşmek dileğiyle” diye aktardı.