Bayraklı’nın 5 yıllık Stratejik Planı belirlendi

Bayraklı Belediyesi'nin ekim ayı meclis toplantısının 2’nci oturumunda dikkat çeken tartışmalar yaşandı. Stratejik plan ve diğer sorunlar hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Önal, basında kendisine haksızlık edildiğini vurguladı

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2024 20:11
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2024 20:11

İzmir Bayraklı Belediyesi'nin ekim ayı meclis toplantısının 2’nci oturumunda dikkat çeken tartışmalar yaşandı. Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal’ın başkanlığında gerçekleşen toplantıda, belediyenin 2025-2029 yıllarını kapsayan stratejik planı ele alındı ve oy çokluğuyla kabul edildi. Toplantıda muhalefet tarafından çeşitli eleştiriler getirilirken, Başkan Önal bu eleştirilere yanıt verdi. Özellikle çöp konteynırları ve alt yapı sorunlarına dair gelen eleştiriler karşısında, Başkan Önal belediyenin mevcut kısıtlamalar ve vatandaşların talepleri doğrultusunda en iyi şekilde hizmet vermeye çalıştığını belirtti. Stratejik plan ve diğer sorunlar hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Önal çarpıcı açıklamalarda bulundu. Önal basına yanlış lanse edildiğini vurgularken, “Birilerine ödeme yapmadığımız için basında çok adımıza haksız yere yazıldı çizildi. Köpürtülerek dile getirildi” dedi.

EMRE DEMİR: SERDAR SANDAL LOGOYU 2 BOYOZA 1 YUMURTAYA YAPTI

Ak Parti Grup Başkanı Emre Demir, “Sayfa 29’da bir fotoğraf var. Bayraklı bu mu? Yoksa göstermek istemediğiniz bir başka Bayraklı var mı? Stratejik planlar ve kitapçığınızda geleceğe bakış adı altında Bayraklı’nın gerçeklerini görmezden gelmeniz mümkün değil. Stratejik planlar sizin hayal ve öngörüleriniz. Sizi neden bu hayalleri koydunuz diye eleştirmeyeceğim. Bayraklımız genç bir ülke ancak sorunları tedavi edilmediği için her geçen gün hastalıkları artan bir ilçe. Karşıyaka’nın ve Bornova’nın bir kısmından oluşmuş bir Bayraklı mevcut. Bayraklımız 2009 yılında kuruldu. 2 dönem burada Hasan Karabağ hizmet etti. Binamızı yaptı. Fakat Hasan Karabağ bu binayı yaptıktan sonra Bayraklı’nın sorunlarını ve problemlerini görmezden geldi. Bayraklı ’ya sırtını döndü. Serdar bey geldi ardından. Ne dedi ‘Dünya çocuk ve gençlik kenti bayraklı’ dedi. Büyük laflar söyledi projelerini söyledi. Elimizde bir logo var. Ne anlama geldiği belli değil. 2 boyoza 1 yumurtaya yaptı. Smyrna meydanında hiçbir tarihi niteliği, sanatsal özelliği olmayan Amazon Heykeli bıraktı. Yapmayın demiyorum ancak sanat ve tarihe önem verelim. Her 2 başkanın da stratejik planı ve büyük lafları vardı. Ancak 15 yılın sonunda bütün vaatler ve kaynaklar harcanmasına rağmen Bayraklımız 1 adım dahi atamadı. Çarpık kentleşme ve altyapı problemleri Bayraklı’nın gerçeği. Bu altyapı, üstyapı problemleri üzerine saatlerce konuşabiliriz Bayraklı gibi bir ilçenin sorunlarını bir belediye başkanın, İrfan Önal’ın yönetmesi mümkün değil. Yerel yöneticilerin bir adım atması gerekiyor. Bayraklıyı şu ana kadar yöneten hiçbir yöneticiden bir adım göremedik. Yaklaşık 16 milyar küsür bir maliyet öngörünüz var. Bu öngörü tutar tutmaz belli değil. Ancak 5 yıl sonra bayraklı için fena bir kaynak değil” dedi.

20 MİLYAR TL KAYNAĞIN NE OLACAĞINI BİLMİYORUZ

Belediyeciliğin 2 yönlü yapıldığını vurgulayan Emre Demir, “1’incisi günlük hizmetler. 2’ncisi ise kentin temel sorunlarına çözüm üretmektir. Bayraklı Belediyesi’nin 5 yılın sonunda günlük faaliyetlerinin hiçbir çözümü olduğunu görmüyoruz. 20 milyar TL kaynağın ne olacağını bilmiyoruz. Tasarruf tedbiri kaynak harcamamak değil gerekli harcamaktır. Ankette Bayraklı’nın 15 yıllık sorunlarını görüyoruz. Üstelik vatandaşlar tarafından oylanmış. Bizim de yıllarca dile getirdiğimiz ve esasında sizin de bildiğiniz sorunlara bir çözüm göremedim. Bayraklı’da bugüne kadar uygulanabilir bir plan var mı? Yaptığım çalışmalar sonucunda Bayraklı’nın çarpık kentleşme sorunu var. Ancak siz şişirilmiş rakamlarla stratejik plan yaptınız. Realist bir yaklaşım ile gelin ki hem Bayraklı’nın sorunlarına çözüm bulun hem de biz de yardımcı olalım. Bayraklı’nın yüz ölçümü ortada. Bayraklı Belediye Meclisi çalışmayan bir meclis. 2 bin 25 ton evsel atık çıkıyor. Sizin de sınırlar artacak diye bir vaadiniz vardı. Bu stratejik plan ciddiyetsiz hazırlamış bir plan. Temel sorunların çözümü dedik. Ancak ne yazık ki Bayraklı’nın temel sorunlarıyla beraber kentsel dönüşüm projeleriyle stratejik ve gerçekçi göremedim. Bu kaygılarımım oluşma sebebi sadece kitapçık değil. 6 aylık performansınızı görüyoruz. Personellerle sorunlarınızı görüyoruz. Birtakım alanların kapatıldığını da görüyoruz. Bu durum Bayraklı’nın geleceği ile ilgili endişelerimizi artırıyor. Son olarak stratejik plana da ret oyu verdiğimizi belirtmek istiyorum.” ifadelerine yer verdi.

TOPTAŞ: PLAN ASLA ŞİŞİRİLMİŞ DEĞİL

Emre Demir’in konuşmalarına yanıt veren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis Üyesi Mehmet Toptaş, “Emre Bey birtakım konuşmalar yaptı yapmakta da haklı. Bu stratejik planlar bizim hayalimiz. 2009’da bile el arabası olmadığını bildiğimiz bir belediye Bayraklı. Serdar Sandal’a ve Hasan Karabağ’a hizmetlerinden dolayı teşekkür ederim. Meydandaki heykeli ise büyükşehir yaptı. Atatürk heykelimiz depoda bekliyor.  Onay gelmesi için. Tasarruf tedbirinde fotokopi çekimi bile yasak neredeyse. Plan asla şişirilmiş değil. Öngörü ve tecrübeye dayalı yapıldı. Rakamlar asla şişirilmiş değil ve şişirilsin diye de yapılmadı” dedi.

EMRE DEMİR: HAYALİNİZ BUYSA VAY BAYRAKLI’NIN HALİNE!

Emre Demir ise “Biraz önce rakamlardan size bahsettim ki Bayraklı ile ne kadar ilgili olduğunuzu görelim. Tekrar bahsediyorum hayaliniz buysa vay Bayraklı’nın haline! Bir de şunu söyleyeyim gökdelenleri göstermişsiniz. Gökdelen var altyapı yok. Ciddi bir altyapı sorunumuz var. En ufak yağmurda bile porsuk çayına dönüyor. Bu doğru bir belediyecilik değil. Gökdelen belediyeciliği belediyecilik değil.

AVCI: 5 YIL SONRA BAYRAKLIYI DAHA GÜZEL GÖRECEKSİNİZ

Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Üyesi Özlem Avcı, “Stratejik planımız tamamen hayata geçirebilecek gerçekçi ve hayati değerler ve tutarlı. Sayfa 79’da ki görseller bizim vizyonumuz ve hayalimiz. Bu gördüğünüz fotoğraflarda 5 yıl sonra Bayraklıyı daha güzel göreceksiniz” ifadelerine yer verdi.

AKBULUT: OLAN ÇÖP KONTEYNIRI SAYISI MI DÜŞECEK?

AK Parti Meclis Üyesi Soner Akbulut, “Sayın başkan performans kitapçığında bir eksiklik gördüm. Belediye personellerinin maaşının zamanında ve eksiksiz yatırılması. Ne yazık ki bu 2024’te planlanan bir plan olmadığını görüyoruz. Maaşlar zamanında ve yerinde ödenmedi. 54’üncü sayfada sevgi yolu sağlıklaştırma planında gördüğümüz gibi 2023-2024 yılında hiçbir şey yapmamışız. 63’üncü sayfada dezenfekte edilen çöp konteynırı sayısı var. 2025’te planlanan 6 bin olarak planlanmış. Olan çöp sayısı mı düşecek. Yoksa hepsi dezenfekte edilmeyecek mi? Biz bu konuya ve sorunlara zaten yetişemiyoruz. Sayı düşüşünü merak ediyorum. Kırtasiye yardımlarından yararlanan öğrenci sayısında bir düşüş var. İlçemiz sınırları içerisinde cenaze evine gönderilen paket sayısı var burada da bir düşüş var. Nene Hatun Kız Öğrenci Yurdu’nda kız yurdumuz açılacak galiba. Engelli ve yaşlı bireylere verilen nakil sayısı yine büyük bir şekilde düşmüş. Bu büyük bir haksızlık vatandaşımıza. Özellikle Bayraklı gibi bir yerde. Hizmetler artacak denildi ancak ben 2025 stratejik planda düştüğünü görüyorum ve ret oyu veriyorum” dedi.

RAMAZAN DEMİR: VATANDAŞA ÇÖP KONTEYNIRI ZİMMETLEYELİM

AK Parti Meclis Üyesi Ramazan Demir, “Çöp konteynırlarından konu açılmışken bir önerim olacak. Bayraklı’da kimse evinin önünde çöp konteynırı istemiyor ancak alınmayınca da kızıyor. Almanya’da her eve zimmetlenmiş çöp konteynırları var. Bunu uygularsak kimse çöp konteynırları konusunda sorun çıkarılmaz. İsviçre’de hiç çöp konteynırı yok. Belediye bütçesinden çöp torbası dağıtılıyor. Çöp konteynırı olmadan çözemeyiz ancak zimmetlersek herkes kendi çöp konteynırına sahip çıkar. Türkiye’de de bir ilk olur. Çalışırsak yaparız çok maliyeti de yok. Hem çürüyor ilaçlanıyor derdinden kurtuluruz. Muhtarla ilgili de geçen mecliste soru sormuştum. Muhtarlara gece mesaisi yazılıyormuş. Lütfen yapılmasın haksız bir kazanç var. Ayrıca Bankamatik işçileri için bir önlem alındı mı? Vatandaşların bir diğer şikâyeti ise otobüs sorunu. Gece kondu mahallelerine çok az otobüs geliyor. Gelenlerde çok eski oluyor. Afrika’da olmayan otobüs durakları var. Belediyemize yakışmıyor. ‘Bizler üvey evlat muamelesi görüyoruz hizmet alamıyoruz aldığımız hizmet de yetersiz’ diye şikâyet ediyor insanlar” diye aktardı.

ÖNAL: ÇÖP KONTEYNERLERİNİ KİMSEYE ZİMMETLEYEMEYİZ

Ramazan Demir’e yanıt veren Başkan Önal, “Çöp konteynerlerini kimseye zimmetleyemeyiz. Yerinde sabitleyemiyoruz. Zaten çalınma durumu var çalıp demir niyetine satıyorlar. Kimse evinin önünde de istemiyor. Çalışanlarımız günde 200-300 metre çöp konteyner taşımakla uğraşıyor. Çöp konteynırı boşken etrafındaki çöpleri görüyoruz. Araç lastikleri bile görüyoruz derede. Böyle bir kirletmenin olduğu yerde biz ne yapabiliriz. Bu kirletme ile çöp konteynırı değil plastik sistemi getirsek de yine kirletmeye devam edecekler” dedi.

ÖNAL: DEPREME DAYANIKLI OLMAYAN HİÇBİR YERDE VATANDAŞLARIMIZI YATIRMAM

İrfan Önal, “Asfaltlama çalışmasında elimizden geleni yapıyoruz. İhtiyaç duydukça diğer birimlerden destek alıyoruz. Otobüs durakları ile ilgili hangi hatlarda sorun varsa ESHOT’a iletiliriz. Otobüs sayısı artınca trafik kitleniyor ve bazı yollardan dönemiyor. İyilik yapmaya çalışırken trafik durdurularak kötülük yapılıyor. Sefer sayısının artması için yollar geliştirilmeli.  Belediyemizde 1 tane bile bankamatikçi yok. Olamaz da. Muhtarlarımızla ilgili ise çalışanı çağırdım çalışmayanın çıkışını verdim. İşinin yapıp yapmadığı içişleri bakanlığının işi. Mesaisini yapan muhtar çalışır mı çalışmaz mı kendisine kalmış. Bu kişi işini yapıyor. İşi dışında muhtarlık yapıyor mu bilemem. Kimin nerede olduğunu biliyoruz. Sabah 08.00’de başlıyor akşam 17.00’da mesaisi bitiyor. Ayrıca Belediyemizde 1 tane bile bankamatikçi yok. Halı saha düzenlemeleri ile ilgili düzenleme istemiştiniz ilgili bireylerimiz bakacak. Bütün esnafların toplanması ile ilgili işlemleri başlattık. Kaldırımı işgal eden esnaflar için. Vatandaşlarımızın da bu konu da şikayetlerde bulunması gerekiyor. Zabıta gelip temizliyor. Sonra yine kaldırımları işgal ediyorlar. Çocuklu aileler geçemiyor. Okuldaki kasislerle ilgili ise UKOME’den karar alınması gerekiyor. Onay verilen yerlerden yapılabiliyor. Yangında sokakta kalmış tüm vatandaşlarımıza öğrenci yurtlarımızı açtık. Bu konuda basın da çok eleştirildim. Depreme dayanıklı olmayan hiçbir yerde vatandaşlarımızı yatırmam. Bizim sahilde bulunan havuzumuzda ise inceleme yapılmasına gerek bile yok. 1989 yılında yapılmış bir yerde kirişler su kaçırıyor. O halini görse kimse göndermez. Garibanın çocuğundan başka çocuk gelmez. Havuz patlasa onlarca çocuk ve insanın ölümüne neden olacak. Bu nedenle tepki ne olursa olsun asla imzalamam. Sahildeki havuzumuzdan endişesi olan gitsin baksın. Böyle bir yere çocuğumuzu nasıl göndereceğiz” ifadelerine yer verdi.

ÖNAL: BU HAKSIZLIK TAMAMEN SİYASİ NEDENLERDEN DOLAYI BİZE YAPILDI

Stratejik plan hakkında konuşan Başkan Önal, “Arkadaşlarımız eleştirdi stratejik planı. Orada çöple ilgili yılların toplamı ile gidiyor. 1 yıldan 2 yıla 2 yıldan toplamı 3’üncü yıla gidiyor. Yıllara sâri olarak yani toplamının işlendiği bir durumdan bahsediyoruz. Bayraklımızın büyümesi ve genişlemesi gerekiyor: Bu haksızlık tamamen siyasi nedenlerden dolayı bize yapıldı. Bayraklı’da salt nüfustan ibaret olan Doğançay’da bir gecede gece kondu olarak tabir ettikleri sınırlarımız mevcut. Adayken bunları dile getirdim. Birilerine ödeme yapmadığımız için basında çok haksız yere yazıldı çizildi. Çalışmamı valilikle paylaşacaktım. Köpürtülerek dile getirildi. İlçelerin sınırları oluşturulurken eşiklerden geçer. Laka köyümüzün 3’te 1’i bize ait geri kalanı Bornova’ya ait. Çöpünü ise biz topluyoruz. Yine teknik olmaya gerek yok vicdanı olan bu haksızlığı çok net olarak görür. Bütün Doğançay’ın mezar olması insanlara haksızlık değil mi? Bayraklı’da 50 yıl sonra yine çocuklarımız yaşayacak. Bu nedenle vatandaşlarımızın haklarını talep etmesini istiyorum. Stratejik program ise tasarruf genelgesi ile birleştirilerek, vatandaştan oy isterken vadettiğimiz projeler ve planlar. Az önce bahsettiğimiz tüm eksikler tasarruf genelgesi nedeniyle hayata geçemiyor. 3 Araç sayımızı artırmamız gerekiyor. 1 araç artışına bile izin verilmiyor. Şirket personelini belediyede çalıştırmak zorunda olduğumuzu dile getirdim. 200 personel açığımız var. Şirkete garson, idari olarak girmiş belediyenin diğer birimlerinde çalışıyor. Bunları düzeltmek adına talebimizi ve ilgili birimlere yaptık. Sadece İzmir ile ilgili değil Türkiye’nin bir ilçesi olarak hedefimizi en iyi ve yüksekten planlamış oluyoruz. Bunun yanı sıra Bayraklı2nın çarpıklaşma sorunu CHP’nin sorunu değil. Sizler imar hakları getirdikçe kentsel dönüşümü getirilemeyecek. Hiçbir yasa buna yol vermiyor. Donatısı karşılanmamış hiçbir yasaya geçit verilmiyor. İnşaat artışı ile ilgili önerilerimizi yaptık. Bugüne kadar yaptığım hiçbir iş popülist değil. Tamamen uygulamasını yapabileceğimiz bir sistem hayata geçiriyoruz. Ben bu planı yaptım diye sihirli değnekle hayata geçirilemeyecek ancak elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Eleştirileriniz olabilir keşke daha fazlasını hayata geçirebilseydik. Hayal ettiğimiz bütün çalışmaları stratejik planımızda belirttik. Umarım hepsini hayata geçiririz” diye aktardı.