Bornova Belediyesi’nin 2025 yılı bütçesi belli oldu

Bornova Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci oturumu Başkan Ömer Eşki yönetiminde gerçekleştirildi. Bornova Belediyesi’nin 2025 yılı tahmini bütçesi belli oldu

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2024 15:03
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2024 15:03

Bornova Beleditesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci oturumu gerçekleşti. Başkan Ömer Eşki tarafından meclisin açılış konuşması yapıldı. Bornova Belediyesi 2025 yılı Performans Programı'nın oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin plan ve bütçe komisyon raporu açıklandı. Meclis toplantısı dilek ve temenni bölümünden sonra sona erdi. Bir dahaki meclis toplantısı 1 Kasım'da olacak.

GELİR BÜTÇESİ BELLİ OLDU

Meclis toplantısında 2025-2027 yılı mali yılı gelir gider bütçesi görüşüldü. Komisyonlardan oy çokluğu ile gelen 2025 yılı bütçesi mecliste tartışıldı. Oyçokluğu ile kabul edilen Bornova Belediyesi’nin gelir bütçesi 5 milyar 20 milyon olarak kabul edildi. Belediyenin gider bütçesi ise 5 milyar 420 milyon TL ile oy çokluğu ile kabul edildi.2026 yılı gelir gider bütçesi 6 milyar 500 milyon TL, 2027 gelir gider bütçesi 7 milyar 500 milyon TL olarak belirlendi.

YURDAKUL: SOSYAL İŞLERE AYRILAN BÜYÜK BÜTÇE VAR

Belediyenin sosyal işlere büyük bütçe ayırdığını, sosyal yardımlara Bornova Belediyesi olarak önem verdiklerini belirten CHP Grup Başkanvekili Yağmur Yurdakul,“İçeriklere bakınca stratejik planın hedef ve amaçlarına uygun olarak hazırlandı. Bir sonraki yılın bütçesini yapmak zor olsa da kısaca yorumlayınca giderlerin çoğu personel giderlerini oluşturuyor. Sosyal işlere ayrılan büyük bir bütçe var. Kent market ve kent lokantaları net bir gösterdi. Yatırım bütçesi artı değer katacaktır. Daha fazla kaynakları olan bir durumda olalım isteriz ama eldeki sınırlara imkanlara rağmen büyük fayda sağlayacaktır” diye konuştu.

TOKEM: AYAKLARI YERE BASAN BİR BÜTÇE YAPTIK

Belediye bütçesini kamu yararına güncelleyerek yeni bir bütçe belirlediklerini söyleyen CHP Meclis Üyesi Ahmet Tokem, “Bütçeyi hazırlarken bürokratlarımızın dikkat ettikleri Merkez Bankası öngörüleri ile hazırlandı. Maalesef bunlar yeterli. 2024 bütçemize ek bütçeler eklemiştik. Mevcut tahminlerimizi kamu yararı ile güncelleyerek bir bütçe belirledik. Umarız hükümetimizin tahminleri tutar. Hedef enflasyon sene içerisinde sene içerisinde yükseldi. Mevcut ekonomik gerçeklerle öngörülmeyen beklentiler var. Bunları göz önüne alarak ayakları yere basan bir bütçe yaptık” şeklinde konuştu.

PERFORMANS KRİTERLERİ BÜTÇE İLE ÖRTÜŞMÜYOR

Performans kriterleri ile bütçenin uyuşmadığını vurgulayan AK Parti Meclis Üyesi Ercan Tekin, “Aynı şeylere bakıyoruz ama farklı şeyleri görüyoruz. Konuşmamı bir cevap vermeniz için değil eleştirilerimi dinlemenizi rica ediyorum. Verdiğiniz cevaplar bizi tatmin etti. Tatmin etmeyen cevaplar aldığımızı söylemeyelim. Her kalem ayrı bir çalışmaya dayanmalıdır. Performans kriterleri ve hedefler bu bütçe ile örtüşmüyor. Komisyonumuza davet ettiğimiz bürokratlardan esaslara ilişkin bilgi talebinde bulunduk. İlk olarak hazırlanış tekniğinden bahsetmek isterim. Ulaşım hizmetlerinin bütçesinin mal alım kalemi 150 milyon TL ile bize açıklandı. Yakıt gideri olarak alımlar olduğu bize iletildi. Belgelere bakınca yapılan harcama 40 milyon TL, öngörülen ise 50 milyon TL. Nasıl oluyor da bu rakamlara yükseliyor? Enflasyon yüzde 300 mü olacak? Diğer kalemlerde niye böyle bir şey yok? Büyükşehir’de komisyon başkanı hükümetin OVP planlarına ve beklentilerine göre hazırlanır dediler. Bürokratları bilgi olarak da takdir ederim. OVP hedefleri yüzde 30’larda açıklandı. Siz olmadı yüzde 100 alın ama hesap tutmuyor” ifadelerini kullandı.

BÜTÇENİN BORNOVA'YA YAKIŞTIĞINI DÜŞÜNMÜYORUM

Bütçe çalışmasının Bornova'ya yakışmadığını söyleyen Tekin, “Bu sene için 220 bin TL araç kiralamaya ücret aktarılmış. Araç kiralamada 37 milyonluk bir rakam var. Ödenekler başka yere aktarılacak deseniz böyle bir bütçe yönetimi ile yönetici çalıştırır mısınız? Hata varsa söyleyin bunu. Bakkal defteri değil, bütçeyi konuşuyoruz. Yanlışı kaldırmak devlet ciddiyeti ile bağdaşmaz. Değiştirilmesi gerekiyorsa değiştirelim. Bir belediye başkanının başarısı bürokratlarının bilgi, beceri ve gerçekçi yaklaşımlarına bağlıdır. Bürokratların değeri belediye başkanının değeridir. Böyle bir bütçe çalışmasının Bornova’ya yakıştığını düşünmüyorum. Bütçeyi daha iyi hazırlayacak personele ihtiyacı var belediyenin. Çok değerli bürokratlar var ama yeterince önem verilmediğini düşünüyorum. Planlarla bütçenin örtüşmesi gerekiyor. Gereken önemi verelim ve önümüzdeki yıl böyle şeylerle karşılaşmayalım” dedi.

ARAÇ SAYIMIZ ARTIYOR

Belediyenin araç sayısında artış olduğunu söyleyen Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, “Belediye başkanının bürokratlar belirler ben de ona göre bir kadro oluşturdum. Hava kuvvetlerinde görev yapan ulaşım müdürümüz var, insani olarak da güvenim sonsuz. Araç satın alma ve kiralama kısmında net talimatım var. İki önemli faktör; birincisi insan ikincisi araç. Biz de geçtiğimiz aylar içerisinde yangın yaşadık. İtfaiye aracı almak ile planımız var. Çekici araca ihtiyacımız var. Sosyal yardım noktasında kent lokantalarına araç lazım. Zabıta aracının içine 4 arkadaşımızı bindiriyoruz, araçlara ihtiyacımız var. ‘Emniyet sibobu oluştur, araca ihtiyacımız var’ dedim.Yakıt giderleri ile artış durumundan bahsettiniz. Araçlar önemli ama hareket kabiliyeti de önemli. Mazot fiyatını ortalama 50 TL olarak bekliyoruz. Araç sayımız artıyor, yoğunluğunda bir artış var. Yüksek öngörünün sebebi belli. Fazla kalmasının zararı yok ama eksik kalması sorunlu hale gelir. Napolyon bir savaşta batı cephesinde ‘neden top atışı yapılmadı’ der, komutan ‘barutumuz yoktu’ der ve Napolyon ‘gerisini sayma’ der. Mazotumuz yoksa hiçbir iş yapamayız. Olabildiğinde öngörüyü yüksekten tutmanın bir zararı yok” diye konuştu.

HÜKÜMETİN ENGELLEMESİ VAR

Bütçeye dair genel eleştirilere yanıt veren Eşki, “Teknik bir eleştiri yapıldınız. Sosyal yardım olayı sadece gıda göndermek değil. Eşit şartlarda hayata başlamanın önünü açmak gerekiyor. BELGEM dershanesinde yapıyoruz. Dershane eğitim sistemini çok eleştirdim. Soru bankası verilmeden eğitim yapılıyor. 700 öğrenciden 2 bin öğrenciye çıkarıyoruz, materyal desteği de sağlıyoruz. Öğle arasında öğrencilerine imrenilen restoranlardan yemek götürülecek. Çocuklar kendini eksik hissetmesin diye çabamız var. Kültürel ve sportif kursları çok yaygın bir şekilde veriyoruz. Hayata başlarken eşit şartlarda yaşamak için çabamız var. Kreşlerimizin sayısını arttırmaya çalışıyoruz. Bütçe rakamlara boğularak değerlendirilmez. Bürokratları topladık ve en esnek bütçeyi yaptık. Toplam rakam 8 milyarın üzerinde çıktı. Gerçekçi olmak lazım. Borca girmeden satış yapmadan 3,5 milyar TL bütçe yapabiliriz. Hükümetinizin engellemeleri var. Bu mızrak bu çuvala anca böyle sığar. Gerçek bütçe kasaya giren bütçedir. İhtiyaçlar önem sırasına göre ertelenmiştir. Umarız hayalimizin ötesindeki işleri yaparız” ifadelerini kullandı.