Bornova Emek ve Demokrasi Güçleri’nden 5 maddelik talep bildirgesi

Bornova Emek ve Demokrasi Güçleri, asgari ücret ve 2025 merkezi hükümet bütçesi gündemiyle yaptığı basın açıklamasında 5 maddelik taleplerini sıraladı

Haber Giriş Tarihi: 18.12.2024 18:06
Haber Güncellenme Tarihi: 18.12.2024 18:06

SEMİ TEKTAŞ / Bornova Emek ve Demokrasi Güçleri, 2025 merkezi bütçe ve asgari ücret gündemiyle Bornova Eski Çarşı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Bileşenler adına basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen İzmir 4 Nolu Şube Başkanı İsmail Akyol, 5 madde ile taleplerini sıralarken, “Ocak ayından beri asgari ücret 17.002 TL, açlık sınırı ise Kasım ayı itibarıyla 20.562 TL. ‘Asgari ücret artarsa enflasyon da artar’ yalanıyla, emekçileri açlığa mahkum etmek istiyorlar” ifadelerini kullandı.

HAYATIN HER ALANINI BÜTÇE BELİRLİYOR

Akyol, “İşsizliğin, yoksulluğun, güvencesizliğin tüm toplumu sardığı koşullarda önemli bir sürecin, bütçe sürecinin sonuna yaklaşmış bulunmaktayız. Hepimiz biliyoruz ki, bütçeler sadece birtakım rakamlara, bilançolara, cetvellere yer verilen metinler değildir. Bütçeler, bir ülkede kaynakların, gelirlerin kimlerden toplandığını ve söz konusu gelir ve kaynakların kimler için kullanılacağını gösteren belgelerdir. Ödediğimiz vergilerden aldığımız maaşlara, ücretlere, sosyal haklarımızdan yararlanacağımız kamu hizmetlerine kadar hayatımızın hemen her alanı bütçe ile belirlenmektedir. Dolayısıyla herhangi bir ülkedeki mevcut sistemin kimden veya kimlerden yana olduğunu anlamanın en kolay yolu bütçesine bakmaktır” diye konuştu.

EMEKÇİ AÇLIĞA MAHKUM EDİLİYOR

Akyol, “Bütün itirazlarımıza, yaptığımız onca eylem ve etkinliğe karşın AKP–MHP hükümeti, taleplerimizi görmezden gelerek sermayeden yana bir bütçede ısrar etmektedir. Hem iktidarın mevcut ekonomik modeli, hem de bunun bir parçası olarak arka arkaya açıkladığı tasarruf tedbirleri, vergi paketleri ve OVP bu durumu ispatlamaktadır. Ülkeyi yönetenlerin yıllardır yaptıkları, birbirinin kopyası bütçeler ile tercihlerini hep patronlardan, zenginlerden, sermaye sahiplerinden yana kullandıkları ortadadır. Buna karşın söz konusu bütçelerde kaybedenler, hep halkın ezici çoğunluğunu oluşturanlar, alın teri ile geçim savaşı verenler olmuştur. Asgari ücret görüşmelerinin ikincisi yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Ülkemiz ekonomisine ağır yük getirmeyecek bir anlayışla süreç yürütülecektir’ diyor. Soruyoruz; asgari ücretle çalışanlar mı ülke ekonomisine yük, yoksa karlarına kar katan sanayiciler ve bankalar mı? Ocak ayından beri asgari ücret 17.002 TL, açlık sınırı ise Kasım ayı itibarıyla 20.562 TL. ‘Asgari ücret artarsa enflasyon da artar’ yalanıyla, emekçileri açlığa mahkum etmek istiyorlar” ifadelerini kullandı.

EKONOMİK KRİZİN FATURASI EMEKÇİYE KESİLİYOR

Akyol, “Bir yıldan bu yana asgari ücrette bir artış olmamasına karşın, her şey ateş pahası. Enflasyon belimizi bükmeye devam ediyor. Ortalama ev kiraları bu sürede 15 binden 25 bine yükseldi. Temel tüketim maddeleri yüzde yüzün üzerinde zamlandı. Ama iktidarın uyguladığı Mehmet Şimşek programına göre, asgari ücret ‘hedeflenen enflasyon oranında’ (en fazla yüzde 25) artırılırsa enflasyon düşecekmiş! TÜİK’in açıkladığı enflasyon bile yüzde 47 artış göstermesine karşın, yerli ve uluslararası sermaye temsilcilerinin isteği doğrultusunda ücretleri en dibe çekmek istiyorlar. Yapılan bütün bilimsel çalışmalarda, yüksek enflasyonun en büyük nedeninin, şirketlerin yüksek karları olduğu belirtilmesine rağmen, yalanlarında ısrar ediyorlar. AKP ve Mehmet Şimşek programı, yaşanan ekonomik krizin yükünü, asgari ücretle geçinmeye mahkum edilen işçi ve emekçilerle emeklilere kesmek istemektedir” değerlendirmesinde bulundu.

5 MADDELİK TALEP

Akyol, “Bizler Bornova Emek ve Demokrasi Güçleri olarak öncelikle;

Bütçe hakkımızın önündeki engellerin kaldırılmasını, halkın, emekçilerin bütçe süreçlerine etkin katılımının sağlanmasını istiyoruz.

İnsanca yaşanacak bir asgari ücretin belirlenmesini istiyoruz.

Milyonlarca emeklinin açlık ve yoksulluğa mahkum edilmesi kabul edilebilir bir durum değildir, acil olarak emeklilerin ücretlerinin yoksulluk sınırının üzerine çekilmesini istiyoruz.

Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılmasını, kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına ve özelleştirme soygununa son verilmesini istiyoruz.

Vergide ve ücretlerde adalet istiyoruz. Bunun için, tükettiğimiz her şeyden alınan KDV, ÖTV gibi tüm dolaylı vergilerin düşürülmesini; gelir vergisinin tüm çalışanlar için birinci diliminin yüzde 15’ten yüzde 10’a düşürülerek, yoksulluk sınırına kadar olan maaşların, ücretlerin yüzde 10’da sabitlenmesini istiyoruz.

Bizler; bu taleplerimizin gerçekleşmesi için birleşik bir mücadelenin örgütlenmesi gerektiğinin farkındayız. Bornova Emek ve Demokrasi Güçleri olarak bundan sonraki süreçte de taleplerimizin etrafında mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.