Bornova ile Litvanya arasında iklim değişikliği işbirliği

Bornova Belediyesi, Litvanya’nın Jonava Belediyesi ile sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği konularında işbirliği fırsatlarını araştırmak amacıyla önemli bir ziyaret programına ev sahipliği yaptı

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2024 10:53
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2024 10:53

Litvanya Büyükelçiliği ve KENT-LAB (Kentsel Stratejiler ve Yerel Uygulamalar Derneği) tarafından yürütülen “İklim Değişikliğiyle Mücadelede Öğrenme ve Ağ Oluşturma Aracı Olarak Türkiye-Litvanya İşbirliği Projesi” kapsamında, Litvanya Belediyeler Birliği, Litvanya Belediye Şirketleri Birliği ve Vilnius Teknik Üniversitesi’nden gelen temsilciler Bornova’yı ziyaret etti. Ziyarette, Bornovalı tarihçi Altan Altın ve ilgili bürokratlar rehberliğinde bölgenin tarihi ve kültürel zenginlikleri tanıtıldı, iklim değişikliğiyle mücadelede örnek teşkil edebilecek projeler hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

Ortak projenin önemi

Ziyaretin ana teması olan "Yeşil Enerji ve Enerji Dönüşümü" çerçevesinde iki kent, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmak, enerji verimliliğini teşvik etmek ve iklim değişikliğiyle mücadelede etkili projeler geliştirme gerekliliği üzerinde durdu. Bu kapsamda iyi uygulamaları paylaşarak, ortak projeler üretmenin önemine dikkat çekildi.

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Litvanyalı heyeti makamında kabul ederek işbirliği fırsatlarını değerlendirdi. Başkan Eşki, uluslararası işbirliklerinin yerel yönetimlerin stratejik önemini artırdığına dikkat çekerek, "İklim değişikliği gibi küresel bir sorunla başa çıkmak için yerel yönetimlerin uluslararası işbirlikleri hayati önem taşımaktadır. Jonava Belediyesi ile yapacağımız işbirliği, hem Bornova hem de Jonava için sürdürülebilir enerji çözümleri konusunda önemli adımlar atmamızı sağlayacak" dedi. Başkan Eşki, bu işbirliğinin iklim değişikliği uyum ve azaltım süreçlerine katkı sağlayacağını ifade etti.

KENT-LAB Nedir?

Kentsel Stratejiler ve Yerel Uygulamalar Derneği, Avrupa Kentsel Şartı, İnsan Hakları Kenti Deklerasyonu, Habitat III Yeni Kentsel Gündem, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi başta olmak üzere Türkiye’nin taraf olduğu tüm uluslar arası sözleşmeler ile ulusal ve uluslararası gündemde bu politikalara uygun kentsel stratejiler üretmek,  yerelde kamu-sivil toplum işbirliğini sağlayacak uygulamalar geliştirmek, yerel demokrasinin katılım süreçlerini güçlendirmek,  kentsel müşterekleri desteklemek için yerel yönetimlerle çalışmalar yapmak amacıyla kurulan bir dernektir.