Bu parkta çocuklar mutsuz

Konak’ın dezavantajlı mahallelerinden biri olan Etiler Mahallesi’ndeki park, eksik ve kırık oyuncaklarıyla dikkat çekiyor. Bazı vatandaşlar güvenlik nedeniyle parkın yenilenmesini istemezken bazıları ise “Çocuklarımız nerede oynayacak?” diye soruyor.

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2024 18:20
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2024 18:20

GÖNÜL MORSÜNBÜL- ÖZEL HABER- İzmir’in Konak ilçesinde mülteci yoğunluğu ile bilinen Etiler Mahallesi 1281 Sokak’ta İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen park, bölgede yaşayan vatandaşlar için büyük bir soruna dönüşmüş durumda. Ne adı ne de sağlam oyuncakları bulunan park, yerel halk ve mülteciler arasındaki gerginliği her geçen gün biraz daha arttırıyor. Mahallede yaşayan bazı vatandaşlar, oyuncakların yabancı uyruklular tarafından kırıldığını, çok fazla gürültü yaşandığını öne sürerek parkın yeniden yapılmasını istemezken, bazılarıysa çocukların sosyalleşebilecekleri başka alanların olmaması nedeniyle parktaki oyuncakların yenilenmesini istiyor. Mahallede yaşayan çocuklar ise salıncaklarının yeniden yapılmasını dört gözle bekliyor.

PARK ÇİLEYE DÖNÜŞTÜ

Mahalle sakini Zeliha isimli bir vatandaş, “İzmir Büyükşehir Belediyesi buraya Tunç Soyer döneminde park yaptı. Bu parkın yapılmasını biz talep etmesek de belediyenin buraya park yapmasına başta çok sevinmiştik. Çocuklarımız oynar, biz komşularımızla bir araya geliriz diye. Ama bizim için büyük bir hayal kırıklığına dönüştü. Mahallemiz son yıllarda çok fazla göç aldı. Uyum konusunda sorun yaşıyoruz. Sürekli kavga, gürültü, huzursuzluk… Özellikle Suriyeli ve Afganlar buradaki salıncakları kırıp, oyuncakları parçalıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi birkaç kez gelip oyuncakları onardı ama değişen hiçbir şey olmadı, yine oyuncakları kırıldı. Burada yaşayan yabancı uyruklu vatandaşlar, akşam saatlerinde bu parkta toplanıyor. Gece geç saatlere kadar bağrış, çağrış, kıyamet. Pencerelerimizi açamaz hale geldik. Park bizim için bir çileye dönüştü. Gece gençler burada yasaklı maddeler içiyor. Her yer çer çöp. Güvenlik anlamında ciddi endişelerimiz var; zaten bizim Türkler değil, hep yabancılar geliyor buraya. Kesinlikle parkın yapılmasını istemiyoruz. Parktaki ışıklar gece yanmıyor. Işıkların bile yapılmasını istemiyoruz. Niye? Çünkü ışıklar yapılsa, park onarılsa bu insanlar hiç gitmeyecek. Bizim de evimizde huzur içinde yaşamaya hakkımız yok mu? Ne parkın yapılmasını ne de daha fazla yabancıların mahallemize gelmesini istiyoruz. Belediye burada hizmet veriyor. Günde iki kez çöpleri topluyor. Ama gel gör ki yetmiyor, sanki hiç temizlenmemiş gibi. Buradaki halkta temizlik kültürü yok, belediye ne yapsın?” sözleriyle tepki gösterdi.

PARK YAPMAKLA BİTMİYOR İŞ

Farklı etnik grupların bir arada yaşadığı yoksul bir semtte, çocukların ya da gençlerin yeterli düzeyde eğitim alamadıklarına ve sosyalleşme kültürleri kazanamadıklarına dikkat çeken Mustafa isimli bir genç şunları söyledi: “Bu gördüğünüz derin eşitsizliğin bir sonucu. Buradaki çocukların oynama biçimlerini gözlemlediğinizde şiddeti ve öfkeyi görmeniz mümkün. Bu konuda çocukları suçlayabilir miyiz? Bu ne kadar gerçekçi olur? Belediye buraya park yaptı fakat sadece park yapmakla bitmiyor ki iş. Burada derin bir yoksulluk ve yoksunluk var. Buradaki çocuklar da yetişkinler de sağlıklı bir hayat sürmüyor. Koca bir öfke ve onun etrafa yansıyan biçimleri. Görüyorsunuz işte bir park yapılmış ama salıncağı kopuk, kaydırağı kırık, tıpkı hayatlarımız gibi darmadağınık. Park işlevselliğini kaybetmiş durumda.”

HİZMETLER YETERSİZ

Belediyenin hizmetlerinin yetersiz olduğunu ve parkın bakımsız kaldığını belirten Mustafa isimli genç, mültecilere yönelik olumsuz tutumlarla gerçek sorunların üzerinin örtüldüğüne dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada yaşayan herkesin parkta oynamaya hakkı var. Ne yapsın bu çocuklar? Tabi ki oynayacaklar, toplanacaklar. Suriyelileri, Afganları suçlayarak sorunları çözemeyiz. Belediye park yapmış, temel bir hizmet. Ama bir bakıyoruz, parkın varlığı sorunları çözmek bir yana sorunları daha da büyütmüş. Neden çünkü burası özel bölge. Türkler, Kürtler, Afganlar, Suriyeliler bir arada yaşıyor. Burada denetimler daha sık yapılsa ne oyuncak kırılır ne insanlar kavga eder. Park yaptık, tamam demekle olmuyor ki. Buradaki çocuklar oynamak istiyor, ama bu koşullarda nasıl oynayacaklar? İzmir Büyükşehir Belediyesi hizmet veriyor, fakat bu bölge için yeterli hizmet aldığımızı düşünmüyorum. Bu mahallede tırmanan bir gerginlik var, insanların çoğu uyumlu halde fakat dışlananlar da var. Onlar öfkeyle büyüyor. Yetkililerin daha sistematik çözümler üretmesi, insanlarla dayanışma halinde olması gerekiyor.”

SALINCAĞIMIZ KIRILDI, ÇOK ÜZÜLDÜM

Reşe isimli Suriyeli bir kız çocuk ise, “Mahalledeki insanlar bize genellikle iyi davranıyor. Bazen çok gürültü olduğunda bize kızıyorlar. Burada Türk çocuklarla da oynuyoruz. Salıncağımız vardı, ama başka çocuklar kırdı. Salıncağımızın kırılmasına çok üzüldüm. Buradaki çocuklar kırdılar. Buraya geldikçe acaba salıncaklar yapıldı mı diye bakıyorum. Oyuncaklarımız yapılsa çok mutlu oluruz” derken Reşe’nin annesi ise, “Bizim çocuklarımızın oynayabileceği başka yer yok. Buraya geliyoruz. Biz de komşularımızla burada bazen sohbet ediyoruz. Bize genelde iyi davranıyorlar. Ama kızanlar da oluyor, gidin diyorlar. Ne diyelim? Çocuklar oyuncakları kırmış, diye bize kızıyorlar. Ben kırmadım ki, benim çocuğum kırmadı ki. Biz de kızıyoruz. Yapmayın diyoruz, güzel kullanın diyoruz. Bazen sırf bize kızmak için de bizim yapmadığımız şeyleri siz yaptınız diyorlar, ne diyelim? Kavga, gürültü olmasın diye susuyoruz” diye konuştu.

“HEDEF GÖSTERMEK DOĞRU DEĞİL”

Etiler Mahallesi Muhtarı Talip Çoban ise parkın herkesi için güvenli ve huzurlu bir mekan haline gelebilmesi ve mahallelilerin bir arada yaşayabilmesi için önemli olduğuna vurgu yaparak yaşanan soruna ilişkin şunları söyledi: “Oyuncakların kimler tarafından kırıldığını bilmiyoruz. Parkı mahallede yaşayan herkes bir şekilde kullanıyor. Bunu ayırt etmek, ‘Şunlar kırdı’ demek, bir grubu hedef göstermek çok doğru bir yaklaşım olmaz. İnsanlar maalesef doğrudan kendine ait olmayan şeyler konusunda özenli davranmıyor. Park, kamusal bir alan. Koruyalım, güzel kullanalım diye düşünen insan sayısı az. İzmir Büyükşehir Belediyesi buraya güzel bir park yaptı; fakat oyuncaklar kırıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri kırılan oyuncakları tekrar onararak tamir etti ama baktığınızda oyuncakların yeniden kırıldığı ve bozulduğu görülüyor. Mahallenin yerli halkı, park kalabalık oluyor diye, yasaklı maddeler kullanılıyor diye zaman zaman şikayette bulunuyor. Haklılar, ama bu sadece bizim mahallemize özgü bir durum değil, birçok ilçede parklarda bu tarz güvenlik sorunları yaşanıyor. Parktaki ışıkların yanmadığına dair bir şikayet almadım.”

“HERKESİ MEMNUN ETMEK ZOR”

Mahallede yaşayan herkesi memnun etmenin zor olduğunu belirten Muhtar Çoban, “Parklar insanların bir araya gelmeleri için güzel ve gerekli sosyal alanlar. Oturma alanların olması, insanların muhabbet etmeleri hoş bir şey fakat bunun huzurla olabilmesi için vatandaşların duyarlı, saygılı ve bilinçli olmaları gerekiyor. Bu konuda ciddi sorunlar yaşıyoruz. Burada yaşayan halkın sosyal ve ekonomik durumları maalesef yeterli düzeyde değil. Bu da çatışmaların ve huzursuzluk yaşamalarının temel sebebi. Bu sorunlar çözülmedikçe burada ne yaparsak yapalım bir tarafı memnun ederken diğer tarafı memnun edemiyoruz. Belediyeye sorunlarımızı ilettiğimizde, gecikmeli de olsa sorunlara çözüm için çalışmalar yapılıyor. Mahallemizin en büyük sorunlarından biri çöp konusu. Yakınlarda çöp kutuları olmasına rağmen, çoğu vatandaş çöpünü yere atıyor. İnsanlarımız özen göstermiyor. Park konusunda, yabancı uyruklu vatandaşları suçlamak doğru değil. Sorunlara karşı nasıl çözüm bulabiliriz, bunun arayışı içerisindeyim. Mahallemizde ortak yaşam alanların daha çok olmasını, çocukların güvenle oynamalarını, sevgiyle büyümelerini istiyoruz. Bunun içinde eğitim çok önemli. Belediye buraya semt merkezleri kursa, insanlara eğitim verse, çeşitli kurslarla buradaki insanları geliştirse çözüm ancak bu şekilde sağlanabilir” dedi.